Ruošiantis Naujųjų Metų vakarėliui dažnai kyla klausimai, ne tik kokį maistą patiekti svečiams, bet ir kokius vakaro gėrimus pasirinkti.
Ar vėl apsiriboti „klasikiniu variantu“ – šampanu, ar sugalvoti kažką naujo ir neįprasto, kas nustebintų svečius ir dar nebūtų atsibodę? Kol dar liko laiko iki vakarėlio ir pasiruošimo jam, pateikiame keletą gėrimų receptų, kurie galbūt tiks ir Jūsų šventei…
Šampano punšas
Jums reikės:
350 ml užšaldyto spanguolių sulčių koncentrato
150 ml šaldyto citrinų sulčių koncentrato
1 butelio atšaldyto baltojo vyno
1 litro atšaldyto gazuoto vandens
2 butelių atšaldyto šampano
1 citrinos griežinėlių (papuošimui)
0,5 stiklinės šviežių mėtų (papuošimui)
Kaip gaminti:
Supilkite viską į didelį indą, išmaišykite. Suberkite citrinų griežinėlius ir mėtų lapelius.
„Vakarėlio mimoza“
Jums reikės:
350 ml abrikosų/mango nektaro
350 ml ananasų sulčių
¾ stiklinės šalto vandens
150 ml atšaldytų apelsinų sulčių koncentrato
1 butelio atšaldyto šampano
Kaip gaminti:
Viską supilkite į ąsotį ir išmaišykite.
Persikų punšas
Jums reikės:
350 ml persikų nektaro
150 ml atšaldytų apelsinų sulčių koncentrato
1/4 stiklinės citrinų sulčių
0,5 stiklinės persikų brendžio
¼ granatų sirupo
1 l gazuoto vandens
3 butelių šampano
Kaip gaminti:
Atšaldykite visus ingredientus. Į vieną indą supilkite gazuotą vandenį su šampanu, į kitą – visus likusius ingredientus, išmaišykite. Tada supilkite juos į indą su gazuotu vandeniu bei šampanu.
Kavos likeris
Jums reikės:
¾ stiklinės „Espresso“ kavos
3,5 stiklinės cukraus
2 stiklinių verdančio vandens
500 ml degtinės
1 vanilės lazdelės
Kaip gaminti:
Sumaišykite kavą ir cukrų. Įpilkite virintą vandenį ir maišykite, kol ištirps. Atvėsinkite. Įpilkite degtinę, išmaišykite ir supilstykite į du butelius. Vanilės lazdeles supjaustykite į keturias dalis ir įmeskite po dvi į kiekvieną butelį. Gerai uždarykite butelius ir mėnesiui palikite vėsioje tamsioje vietoje.
Karštas romas su sviestu
Jums reikės (vienam puodeliui):
1,5 šaukštelio sviesto
1 šaukšto rudojo cukraus
1,5 šaukštelio cukraus glajaus
50 ml tamsaus romo
2 šaukštelių pieniškų ledų
Žiupsnelio cinamono
0,5 stiklinės virinto vandens
Žiupsnelio muskato
Kaip gaminti:
Sviestą, cukrų ir glajų supilkite į didelį kavos puodelį, gerai išmaišykite. Masę supilkite į romą, įdėkite ledus, cinamoną, įpilkite virinto vandens. Viską sumaišykite, kol ledai ir sviestas susijungs ir viršuje susidarys kreminis (riebus) sluoksnis. Prieš patiekiant apibarstykite muskatu.
Geriamas „obuolių pyragas“
Jums reikės:
4 l obuolių sulčių
2 l imbierinio alaus
1 stiklinės rudojo cukraus
500 ml viskio
500 ml romo
3 cinamono lazdelių
Kaip gaminti:
Į didelį puodą supilkite obuolių sultis, imbierinį alų bei cukrų. Užvirinkite ir pavirkite apie 20 minučių. Atvėsinkite iki kambario temperatūros. Supilkite viskį ir romą, palikite valandai. Supilstykite į butelius ar ąsočius ir į kiekvieną įmeskite po cinamono lazdelę. Galima patiekti ir šiltą, tačiau neperkaitinkite.
Braškinė „Sauza“
Jums reikės:
350 ml atšaldyto citrinų sulčių koncentrato
350 ml šampano
250 ml tekilos „Sauza Blanco“
100 ml braškių likerio
350 ml vandens
Kaip gaminti:
Viską supilkite į ąsotį ir išmaišykite.
Šampano kokteilis
Jums reikės (stiklinei):
1 cukraus kubelio
150 ml šampano
Šlakelio kartaus gėrimo (pvz. romo „Angostura“)
Kaip gaminti:
Į šampano taurę įmeskite cukraus kubelį ir užpilkite romu. Pripildykite taurę šampano. Nemaišykite!
Šampanas su braškėmis
Jums reikės:
450 ml citrinų šerbeto
900 ml braškių (supjaustytų griežinėliais)
2 stiklinių šampano
Kaip gaminti:
Į keturias aukštas šampano taures įpilkite šerbeto. Įdėkite braškių griežinėlius ir užpilkite šampanu.
„Martini“
Jums reikės:
60 ml degtinės
45 ml džino
2 citrinos žievelių (susuktų)
4 saldžiaisiais pipirais įdarytų alyvuogių
Ledo kubelių
Kaip gaminti:
Į kokteilių plaktuvą įpilkite degtinės, džino ir ledo kubelius. Išplakus supilkite į dvi martinio taures. Papuošimui naudokite po dvi alyvuoges (užmaukite ant kokteilių lazdelių) bei citrinos žieveles.
Likeris su grietinėle
Jums reikės:
450 ml saldaus kondensuoto pieno
1 stiklinės likerio (kavos skonio)
1 stiklinės tirštos plaktos grietinėlės
4 kiaušinių
Kaip gaminti:
Kondensuotą pieną, kavos likerį, grietinėlę ir kiaušinius suplakite maišytuvu.
„Šventinis Martini“
Jums reikės:
60 ml „Baileys“
10 ml degtinės (pvz., „Smirnoff No. 21“)
10 ml šokoladinio likerio (pvz., „Godiva“)
Avietės (papuošimui)
Ledo kubelių
Kaip gaminti:
„Baileys“, degtinę, ledą ir likerį suplakite kokteilių plaktuvu. Supilkite į martinio taures. Taurės kraštą papuoškite aviete.
Susiplanavus Naujųjų Metų vakarą, sugalvojus vakarėliui temą, susidarius šventinių patiekalų sąrašą, belieka išsirinkti (o galbūt priderinti prie vakarėlio temos) gėrimą, kuriuo vaišinsite svečius ir mėgausitės patys. Tik nereikėtų padauginti…Juk sakoma: „Kaip sutiksi Naujuosius Metus, tokie visi metai ir bus…“