Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/renginiai/19970/siuolaikinio-indijos-meno-parodos-atidarymas/

Data: 2011-12-07 10:20:39

Šiuolaikinio Indijos meno parodos atidarymas

Parodoje „Pokyčių karta. Šiuolaikinis Indijos menas“ pristatoma iš Indijos kilusių jaunųjų menininkų kūryba. Dalis jų gyvena pačioje Indijoje, kiti – Amerikoje ar Europoje. Tai pirmoji šiuolaikinį Indijos meną išsamiai pristatanti paroda Lietuvoje.  

Du ekonomikos ir technologinių naujovių dešimtmečiai šios šalies socialinėje struktūroje nulėmė ryškius pokyčius, kurių teigiamus bei neigiamus aspektus dažniausiai ir atspindi šiuolaikinių Indijos menininkų kūryba – ypač jaunesniųjų, augusių šiuo įdomiu pereinamuoju laikotarpiu.  

Per pastaruosius dešimt metų šiuolaikinis indų menas nepaprastai išpopuliarėjo. Europoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Kinijoje rodyta ne viena didelė grupinė paroda. Indijoje – daugiausia Niudelyje, Mumbajuje ir Bangalore – įsikūrusios galerijos sukūrė vietinę meno rinką ir tapo svarbiais žaidėjais tarptautinėje scenoje. Nekomercinės organizacijos, tokios kaip KHOJ, SARAI Besivystančių visuomenių studijų centras Delyje ar „Shanti Road“ Bangalore bei meno mokyklos steigia erdves nepriklausomoms idėjoms ir projektams.   

Parodoje dėmesys sutelkiamas į jauniausiųjų menininkų kūrybą – būtent jų mąstyseną ir dvasią siekiama atskleisti. Tai karta, dar tik ieškanti sau vietos. Ji dar gana gerai pažįsta tautos tradicijas ir istoriją, bet vis labiau įsitraukia ir į globalią technologizuotą realybę.

Menininkai: Jaishri Abichandani, Prayas Abhinav, Ravi Agarwal, Ashish Avikunthak, Sarnath Banerjee, Devendra Banhart, Ansuman Biswas & Jem Finer, Nikhil Chopra, Baptist Coelho, Shezad Dawood, Rohini Devasher, Gauri Gill, Shilpa Gupta, Tushar Joag, Vishwas Kulkarni, Swati Khurana, Anay Mann, Piotr Mlodozeniec, Rakhi Peswani, Prajakta Potnis, Prasad Raghavan, Gitanjali Rao, Akshay Rathore, Malik Sajad, Sharmila Samant, Mithu Sen, Charmi Gada Shah, Tejal Shah, Yashas Shetty, Bharat Sikka, Janek Simon, Praneet Soi, Kiran Subbaiah, Anup Mathew Thomas, Navin Thomas, Nandini Valli Muthiah

Kuratorė: Magda Kardasz

© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.