Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/renginiai/16766/seimyninis-ivykis/

Data: 2011-05-09 15:44:24

Šeimyninis įvykis
PREMJERA! komedija „Šeimyninis įvykis“

Ši, pagal Ray Cooney (komedijos „Meilė pagal grafiką“ autorius) – vieno iš pačių garsiausių pasaulyje farso meistro - pjesę statoma komedija, žibės pačiomis ryškiausiomis šalies teatro scenos ir televizijos žvaigždėmis!

Didžiausioje „Domino“ teatro metų premjeroje vaidins tiek teatro, tiek televizijos žiūrovų mylimi scenos grandai: Vaidotas Martinaitis, Gediminas Girdvainis, Larisa Kalpokaitė, Vitalija Mockevičiūtė, Neringa Varnelytė, Sakalas Uždavinys, Eimutis Kvoščiauskas, Evaldas Jaras, Dominykas Vaitiekūnas, Algirdas Dainavičius, Vytautas Taukinaitis, Ramūnas Šimukauskas, Donatas Šimukauskas.

Ši ypatinga situacijų komedija pastatyta pagal pasaulinio garso farso meistro Rėjaus Kūnio (Ray Cooney – ang.k.) pjesę „Viskas lieka šeimoje“ („It Runs In The Family“ – ang.k.). Visi pagal Rėjaus Kūnio pjeses pastatyti spektakliai sulaukia didžiulės sėkmės ir yra itin populiarūs visame pasaulyje. Lietuvoje šio kūrėjo braižas jau puikiai žinomas - pagal Rėjaus Kūnio vieną iš sėkmingiausių pjesių pastatyta komedija „Meilė pagal grafiką“, kuri rodoma Nacionaliniame dramos teatre, yra žiūrimiausių spektaklių top dešimtuke.

Didžiausioje metų premjeroje visi Lietuvos žiūrovai galės susipažinti su nepakartojamu britišku farsu – storžieviškais juokais, išdaigomis ir netikėtų situacijų komizmu. Farsas buvo labai populiarus dar viduramžių Prancūzijos miestelėnų literatūroje ir teatre, o vėliau paplito po visą pasaulį. Šią humoro formą, su ypatingu visame pasaulyje pagarsėjusiu savitumu, perėmė ir britai. Spalio mėnesį Lietuva galų gale taip pat galės gauti dozę tikro, šaunaus ir iš koto verčiančio britiško Rėjaus Kūnio farso. Žiūrovai turi būti įspėti – gali įvykti tikras klinikinis atvejis!

Spektaklį statyti pakviestas patyręs Lenkijos režisierius, profesionalus situacijų komedijų virtuozas Marcin Slavinskij, dirbęs daugiau kaip su dvidešimčia Rėjaus Kūnio pjesių. Marcin Slavinskij yra šio žanro pradininkas Lenkijoje. Jo kompetencija ir absoliučiai perprastu Rėjaus Kūnio stiliumi Lietuvos žiūrovai gali drąsiai pasitikėti. Komedijos „Šeimyninis įvykis“ scenografu tapo „Auksinio kryžiaus“ laureatas, dailininkas Gintaras Makarevičius, scenografiją kūręs ne vienam „Domino teatro spektakliui, tarp jų ir stilingajai komedijai „Nuodėmių miestas“.

Komedijos „Šeimyninis įvykis“ dailininku tapo Gintaras Makarevičius, scenografiją kūręs daugeliui „Domino“ teatro spektaklių, tarp kurių puikuojasi ir pati ekstravanatiškiausia, įmantriausia komedija „Nuodėmių miestas“, kurios netikėtus, tarsi iš kino filmo „iškirptus“ scenografinius sprendimus vienbalsiai išliaupsino Lietuvos teatro kritikai ir žiūrovai.

Komedijoje veiksmas vyksta Jungtinės Karalystės sostinėje, Šv. Andriaus ligoninės gydytojų bendrajame kambaryje, likus trims dienoms iki Kalėdų. Krinta sniegas, o pro panoraminius ligoninės langus matyti naktinis Londonas. Kaip ir visuomet prieš Kalėdas, centrinėje Londono ligoninėje – šurmulys ir painiava. Gausybė reikalų ir įvykių: tuoj tuoj turi prasidėti kasmetinė ataskaitinė gydytojų konferencija, pilnu pajėgumu vyksta tradicinio kalėdinio spektaklio-pantomimos repeticija, ligoninės darbuotojams įteikinėjamos kalėdinės dovanėlės, skubiai išrašinėjami pacientai... Niekas nė neįtaria, kad staiga visus ištiks tikras klinikinis atvejis!.. Ligoninėje užverda tikras chaosas. Netikėti įvykiai, didžiulė šeimyninė painiava, milžiniškos dramos ir iš koto verčiančios situacijos. Šios komedijos diagnozė - beprotiškas, tiesiog chroniškas juokas, nuo kurio nėra jokių vaistų!

Ištrauka iš spektaklio:
Pro priekines dešiniąsias duris įžengia dr. Maikas Konolis, nešinas padėklu su vaisių ir uogų pyrago gabalėliais. Maikas – prie trečios dešimties artėjantis, gyvas ir energingas gydytojas.
Maikas: (kažkam atsiliepdamas) Aš supjaustysiu kalakutą, o mėsininkui liepkit savo klaidas pasilaikyti chirurgijai.
Jis sukikena ir užtrenkia duris. Deividas įtariai į jį žiūri, o Maikas atsisukęs tik dabar pastebi jį.
Maikas: Gerą rytą, daktare Mortimorai. Gal gabalėlį vaisių ir uogų pyrago?Deividas: Aš užsiėmęs, Konoli.
[...]

Maikas: Gaila, šie vaisių ir uogų pyragai tokie geri. Juos kepa seselė iš užkrečiamųjų ligų skyriaus.

Šį kartą, kitaip nei anksčiau, taip pat informuojama, kad vienas pirkėjas, perkantis bilietus rugsėjo 14 – 18 d., galės įsigyti ne daugiau kaip 2 bilietus. Tokiu būdu „Domino“ teatras stengsis apsaugoti lojalius savo gerbėjus nuo mažiau jį mylinčių, bilietų perpardavimu piktnaudžiaujančių bilietų pirkėjų. 
© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.