Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/renginiai/10735/ndg-paskaita-apie-velyvuju-ultra-moderniu-pastatu-likima/

Data: 2010-09-01 10:05:18

NDG - paskaita apie vėlyvųjų ultra modernių pastatų likimą

Kuo pokalbis įkvepiantis?


Dauguma ambicingiausių septintojo - aštuntojo dešimtmečio modernizmo pavyzdžių Rytų Europoje pastaruoju metu tapo griuvėsiais. 21 amžiaus pradžia sunaikino iškilius socialistinio modernizmo architektūros pavyzdžius (tokius, kaip Republik der Palast Berlyne arba Supersam Varšuvoje).

Šie pastatai buvo nubausti - labiausiai literatūrine ir impozantiška maniera - už rėžimų, kurie juos pastatė, ydas. Jų destrukcija buvo neginčijama: populiarios kompanijos skilo, siekiant išsaugoti iškilius socmodernistinius pastatus. Tuo pačiu metu vyko ir žymus socmodernizmo pervertinimas, iš dalies menininkų ir kino kūrėjų ir, kažkuriuo mastu, architektų. Ką gali mums pasakyti menininkų Davido Majlkoviciaus, Huberto Czerepoko, Monikos Sosnowska ir Deimanto Narkevičiaus darbai apie socialistinės modernybės klimatą? Kokios alternatyvios svajonės gali gimti iš šių griuvėsių?

Pokalbį ves Davidas Crowley -  idėjų istorikas.

Kuo pašnekovas išskirtinis?

Istorikas, kurio specializacija yra XIX-XX a. Rytų Europos kultūra, menas ir dizainas, Lenkijos architektūros istorija. Dėsto kultūros istoriją Didžiosios Karalystės Karališkoje menų akademijoje, tyrinėja kaip kasdieniai objektai yra veikiami ideologijos, vienas iš parodos „Šaltojo karo metų modernizmas. Menas ir dizainas 1945-1970“, rodytos ir Nacionalinėje dailės galerijoje Vilniuje, kuratorių.

© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.