Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/info/19206/kaip-rupintis-sveikata-saltuoju-metu-laiku/

Data: 2018-10-30, 17:01

Kaip rūpintis sveikata šaltuoju metų laiku?
Vėlyvas ruduo ir žiema – tai išbandymų metas mūsų organizmui: diena trunka vos trečdalį paros, daugiausia laiko praleidžiame šildomose, prasčiau vėdinamose patalpose, mažiau sportuojame ir būname gryname ore, geriame mažiau vandens, o neretai ir prasčiau maitinamės. Tad žiemą esame kamuojami įvairių problemų – nuo išsausėjusios odos iki sezoninės depresijos. Kaip atvėsus orams išvengti negalavimų, ligų, odos problemų, niūrios nuotaikos debesėlių ir kuo praskaidrinti tą pilką kasdienybę?


Su kokiais didžiausiais fiziniais ir psichologiniais negalavimais žmonės susiduria žiemą?

Sezoninis afektinis sutrikimas.
Tai tam tikra sezoninės depresijos forma, siejama su niūriais orais, saulės ir šilumos stygiumi. Šis sutrikimas praeina savaime sulaukus pavasario, bet žmogus žiemą tarsi užmiega žiemos miegu, tampa vangus, neturi nuotaikos, dažnai nieko nenori, tad kenkia ir sau, ir aplinkiniais. Tačiau šį sutrikimą galima įveikti mėgaujantis mėgstama veikla, keliaujant, bendraujant, užsukant į SPA procedūras ir kt. Svarbiausia – veikti.

Šventinis stresas. Galybė šventinių renginių, dovanų rinkimas, namų tvarkymas, kostiumų, maisto ruošimas ir begalės kitų darbų gali kaip reikiant išmušti iš vėžių. Todėl reikėtų atsirinkti tik svarbiausius darbus – iš savęs nereikalauti per daug, iš anksto planuoti šventinį biudžetą, į pasiruošimo šventėms veiklas įtraukti ir šeimos narius, surasti būdus, leidžiančius atsipalaiduoti (teatras Vilniuje, masažas Kaune, koncertas pajūryje, SPA procedūros Druskininkuose ar Birštone ir t. t.), rasti veiklą, kuri nuramintų mintis bei protą.

Šalčio sukeliama raumenų įtampa. Žiemą lauke pabuvojus ilgiau, imame jausti raumenų įtampą ir net grįžus į patalpas nemalonūs simptomai taip greitai nepraeina. Tad šią įtampą panaikinti gali padėti masažai. Itin rekomenduojami masažai Kaune su karštais akmenimis. Jau tūkstantmečius masažams naudojami žadeito akmenys puikiai išlaiko šilumą, leidžia atsikratyti įtampos, nuovargio, gerina kraujotaką, mažina raumenų įtampą ir kitus nemalonius negalavimus.
Taip pat reikėtų sveikiau maitintis, daugiau judėti, bendrauti su bendraminčiais bei planuoti būsimas atostogas – tai nuteiks teigiamai.

Pasirūpinkite kūno ir veido oda



Žiemą nemažai žmonių skundžiasi išsausėjusia oda. Ji sausėja dėl šalčio, radiatorių skleidžiamos dirbtinės šilumos ir pan. Greičiausiai sudirgsta lūpos ir rankos.

Maudantis po dušu reikėtų vengti labai karšto vandens, kuris naikina kolageną. Kūno odą kaskart po maudynių reikėtų palepinti specialiu drėkinamuoju kremu ar losjonu. Prisiminite ir natūralias priemones ar rinkitės kosmetiką, kurios sudėtyje būtų alyvuogių, kokosų, simondsijų (jojobos) aliejų, vitamino E, alavijų ekstrakto.

Siekiant pagerinti odos būklę, reikėtų vartoti ir tam tikrų maisto produktų, kuriuose yra daugiau vertingųjų riebalų, pvz., riebios žuvies, avokadų, linų sėmenų, kokosų aliejaus.

Veido priežiūrai reikėtų vengti kosmetikos su daugybe konservantų, ypač – kvapiklių, taip pat vengti tų priemonių, kurių sudėtyje yra pipirmėčių ar eukaliptų eterinių aliejų, galinčių sudirginti išsausėjusią odą. Nepamirškite veido odos palepinti specialiomis kaukėmis, apsilankykite kosmetologijos salone, kuriame pagal jūsų veido odos problema bus parinktos tinkamiausios procedūros ir priemonės. Nepamirškite ir plaukų – žiemą jie greičiau išsausėja, ima elektrintis.


Stiprinkite imunitetą ligai dar neprasidėjus

Žiemą mūsų organizmą aktyviai atakuoja virusai, todėl reikia stiprinti imunitetą. Gerkite daugiau vandens ir žolelių arbatos, vartokite maisto papildus, daugiau česnako, imbiero ir citrinų. Kaip ypatingos imuniteto stiprintojos minimos šeivamedžių uogos, o kai kurie eteriniai aliejai išgydys slogą be vaistų. Taip pat nepamirškite dažniau plauti rankų, nes ant jų randama daugiausia ligų sukėlėjų, daugiau ilsėkitės ir apsilankykite masažo salone – juk ligos pirmiausia atakuoja pavargusius ir nusilpusius žmones, o ne tuos, kurie stiprūs ir laimingi.

Daugiau apie tai kaip rūpintis sveikata šaltuoju metų laiku skaitykite čia: https://www.pasiutuslape.lt/apie/tinklarastis/kaip-isgyventi-ziema-patarimai-kaip-rupintis-kunu-veido-oda-stiprinti-imuniteta-bei-idomiau-praleisti-laisvalaiki--masazu-ir-spa-kaune-rekomendacijos
© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.