Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/info/19203/kaip-issirinkti-nesiojama-ikrovikli-angl-power-bank/

Data: 2018-06-07, 09:00

Kaip išsirinkti nešiojamą įkroviklį (angl. Power Bank)?
@ Shutterstock

Kaip išsirinkti nešiojamą įkroviklį (angl. Power Bank)?
 
Nešiojamas įkroviklis (angl. Power Bank) – tai praktiškas įrenginys, kuris apsaugo išmanųjį telefoną ir planšetinį kompiuterį nuo išsikrovimo ir praverčia tada, kai netoliese nėra tradicinio maitinimo šaltinio. Varle.lt mobiliųjų įrenginių specialistai dalinasi patarimais, į ką atkreipti ypatingą dėmesį renkantis nešiojamą įkroviklį.
 
Kas yra nešiojamas įkroviklis (angl. Power Bank)?
 
Nešiojamas įkroviklis – tai parankinis maitinimo šaltinis, kuris leidžia įkrauti įrenginius be tradicinio įkroviklio ir elektros lizdo. Rinkoje esantys nešiojamų įkroviklių modeliai skiriasi savo talpa ir tokiais parametrais kaip efektyvumas ar USB lizdų skaičius.
 
Kodėl verta turėti nešiojamą įkroviklį (angl. Power Bank)?
 
Nebereikės mažinti telefono ekrano ryškumo, išjungti Wi-Fi ar naudoti energijos taupymo režimą, kuris turi įtaką naudojimosi išmaniuoju telefonu patogumui, ypač būnant ryškioje saulėje. Nešiojamas įkroviklis leis papildyti įrenginių baterijas reikiama energija. Taigi, jokių rūpesčių – tik mėgavimasis mėgstamiausiomis įrenginių funkcijomis, kad ir kur bebūtum.
 
Kur galima juo naudotis?
 
Nešiojamas įkroviklis pravers virur, kur nėra prieigos prie elektros energijos lizdo. Nedidelių matmenų dėka jis lengvai tilps kišenėje, kuprinėje ar rankinėje.
 
Nešiojamo įkroviklio (angl. Power Bank) veikimo principas
 
Nešiojamo įkroviklio viduje yra diferenciuotos talpos baterija. Jos veikimo principas labai paprastas – ji įkraunama ir saugo elektros energiją. Įkrautas nešiojamas įkroviklis atlieka nešiojamo elektros lizdo, leidžiančio įkrauti mobilųjį įrenginį, funkciją. Įkrovimas dažniausiai vyksta USB laido dėka.
 
Kiek trunka nešiojamo įkroviklio įkrovimas?
Apie tai, kiek ilgai reikia krauti nešiojamą įkroviklį informuoja baterijos įkrovimo indikatorius. Reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad ne kiekvienas turi šią funkciją. Atsižvelgiant į didelę talpą, nešiojamo įkroviklio įkrovimo procesas trunka ilgiau nei telefono ar planšetinio kompiuterio – nuo kelių iki net dešimt valandų.
 
Beveik visuose nešiojamuose įkrovikliuose rasime microUSB ir USB jungtis – populiariausias jungtis mobiliųjų įrenginių pasaulyje. Tiek senesnių, tiek naujesnių „Apple“ įrenginių atvejais reikalingas bus laidas su „Dock Connector“ arba „Lightning“ jungtimi. Tokiais atvejais reikės pasinaudoti atitinkamu adapteriu arba originaliu laidu, pridedamu prie telefono.
 
Kokius įrenginius galima įkrauti nešiojamu įkroviklius?
 
Nešiojamas įkroviklis leidžia įkrauti tokius įrenginius kaip išmanusis telefonas, planšetinis kompiuteris, skaitmeninių knygų skaityklė, ausinės, žaidimų įrenginį (angl. gamepad), veiksmo kamerą, fotoaparatą, muzikos grotuvą „iPod“.
Ar nešiojamas įkroviklis leidžia įkrauti nešiojamą kompiuterį?
 
Didžioji dalis nešiojamų įkroviklių pasižymi 5 V išvesties įtampa, kuri leidžia įkrauti praktiškai visus mobiliuosius įrenginius. Tačiau tokios įtampos nepakanka nešiojamam kompiuteriui įkrauti. Reikėtų pažymėti, kad rinkoje atsiranda modelių su e-USB technologija, kuri leidžia pritaikyti įtampą prie įkraunamo įrenginio. Renkantis tokį nešiojamąq įkroviklį reikėtų prisiminti apie optimalią talpą, būtiną nešiojamo įkroviklio įkrovimui, taigi rinktis mažiausiai 20000 mAh modelius.
 
Kokios yra nešiojamų įkroviklių rūšys?
 
Universalus nešiojamas įkroviklis (būna įvairių dydžių ir konfigūracijų).
Saulės energijos nešiojamas įkroviklis (gali būti įkraunamas ir tradiciniu būdu, ir saulės energijos dėka).
 
Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad nešiojami įkrovikliai gali skirtis maitinimo laido montavimo būdu. Pridedamą laidą reikia prijungti rankiniu būdu: iš vienos pusės prie nešiojamo įkroviklio, iš kitos prie įrenginio, kurį norima įkrauti. Patogus sprendimas – modeliai, kuriuose laidas paslepiamas korpuse.
 
Ar nešiojami įkrovikliai yra saugūs?
 
Rūpindamiesi saugumu, gamintojai nešiojamus įkroviklius aprūpina įvairiomis apsaugomis. Šiuolaikiniai nešiojami įkrovikliai turi apsaugas nuo trumpojo jungimo, perkaitimo ir neteisingo laidų sujungimo. Tam, kad nereikėtų jaudintis dėl galimų gedimų, rekomenduojama rinktis patikimų pardavėjų produktus.
 
Į kokius parametrus verta atkreipti dėmesį renkantis nešiojamą įkroviklį?

Nešiojamas įkroviklis, kai ir bet koks įrenginys, pasižymi techniniais parametrais, kurie apibūdina o galimybes. Žinios apie pagrindinius parametrus leis lengvai ir protingai pasirinkti geriausiai poreikius atitinkantį nešiojamą įkroviklį.
 
Kas yra mAh?
 
Nešiojamo įkroviklio talpa įprastai yra išreiškiama miliampervalandėmis (mAh).  Kuo didesnė mAh vertė, tuo ilgiau veiks įrenginys po vieno įkrovimo.
 
Ką verta žinoti apie elektros srovę?
 
Renkantis nešiojamą įkroviklį vertėtų atkreipti dėmesį į amperais (A) išreiškiamą elektros srovę. Telefono įkrovimui pakanka 1A srovės, tačiau universaliu sprendimų būtų modelis, leidžiantis įkrovimą 2A elektros srove. Toks variantas ne tik greičiau įkrautų išmanųjį telefoną, bet taip pat ir planšetinį kompiuterį. Planšetinio kompiuterio įkrovimas 1A elektros srove gali neatitikti gamintojo rekomendacijų ir užimti daug laiko.
Kuo skiriasi ličio-jonų ir ličio-polimerų baterija?
 
Nešiojamų įkroviklių, panašiai kaip ir išmaniųjų telefonų, viduje yra ličio-jonų arba ličio-polimerų baterija. Skirtumas tik tas, kad čia jos kur kas didesnės talpos. Konkretaus sprendimo pasirinkimas priklauso nuo naudojimosi nešiojamu įkrovikliu dažnumo. Abi baterijos pasižymi panašia gyvavimo trukme, dydžiu ir svoriu.
 
Jei dažnai įkrauni telefoną ir retai turi galimybę prijungti jį prie tinklo įkroviklio, rinkis modelį, aprūpintą ličio-polimerų baterija. Retesniam nešiojamo įkroviklio naudojimui, pvz. avarinėse situacijose, kai lauki svarbaus skambučio, o telefono baterija arti išsikrovimo, rinkis modelį su ličio-jonų baterija.
Koks yra nešiojamo įkroviklio gyvybingumas?
 
Baterijos gyvybingumo rodiklis – įkrovimo ciklų skaičius. Jis apibūdina, kiek kartų konkretų nešiojamą įkroviklį galima įkrauti neprarandant našumo. Šiuo atveju galima drąsiai vadovautis principu: kuo daugiau, tuo geriau. Įprastai gamintojų nustatoma apatinė riba siekia apie 500 ciklų. Jų skaičius priklauso nuo pasirinkto modelio ir medžiagų, iš kokių buvo pagamintas. 500 ciklų nešiojamą įkroviklį galima naudoti kasdien apie 15 mėnesių. Praktiškai nešiojamu įkrovikliu juk nesinaudojama kasdien, todėl jis tarnauti turėtų žymiai ilgiau.
 
Kokį nešiojamą įkroviklį išsirinkti?
 
Prieš renkantis nešiojamą įkroviklį, pagalvok, kaip ketini juo naudotis ir atkreipk dėmesį į keletą dalykų.
 
Talpa
 
Kaip dažnai planuoji naudotis nešiojamu įkrovikliu? Jei tau svarbu, kad krizinėje situacijoje jis palaikytų tavo įrenginio baterijos veikimo trukmę kelias minutes, rinkis 2100 – 2600 mAh talpos modelius. Tačiau jei su savo mobiliaisiais įrenginiais neišsiskyri nei akimirkai, rinkis talpesnės baterijos nešiojamą įkroviklį. Vertėtų žinoti, kad kuo talpesnis nešiojamas įkroviklis, tuo didesni jo matmenys ir svoris. Universalus nešiojamas įkroviklis turėtų užtikrinti mažiausiai dvigubą telefono baterijos papildymą, todėl populiariausi yra 5000 – 6000 mAh modeliai.
Pritaikymas
 
Nuo įrenginio, kurį planuoji įkrauti, tipo priklauso ar tau reikia nešiojamo įkroviklio su USB išvestimi 1A ar 2A. Žinoma, galima rinktis universalų sprendimą, turintį dvi jungtis. Toks modelis leis įkrauti du įrenginius vienu metu.
 
Matmenys ir svoris
 
Jei planuoji nešiojamą įkroviklį nešioti kišenėje, tau turėtų būti svarbūs jo matmenys ir svoris. Vertėtų žinoti, kad kuo talpesnis nešiojamas įkroviklis, tuo didesni jo matmenys ir svoris.
 
Į kokias papildomas savybes verta atkreipti dėmesį?
 
Renkantis nešiojamą įkroviklį rekomenduojama palyginti atskirus modelius pagal jų papildomas funkcijas ir savybes.
 
Įkrovimo lygio indikatorius
 
Apibūdina aktualų nešiojamo įkroviklio baterijos lygį. Pažymima, jog yra prieinami du indikatorių tipai. Pirmasis – tai LED diodai, antrasis – nedidelis LCD ekranas. Kuris geresnis? Pasirinkimas priklauso nuo individualių poreikių. Diodai gali naudoti kiek mažiau energijos, kurią nešiojamas įkroviklis ima iš tų pačių išteklių, kuriais įkrauna prijungtus mobiliuosius įrenginius.
 
Integruotas laidas
 
Palengvina transportavimą ir padidina naudojimosi nešiojamu įkrovikliu patogumą. Nereikia su savimi imti papildomo laido. Tereikia ištraukti paslėptą korpuse laidą ir prijungti prie jo mobilųjį įrenginį.
 
Laikiklis
 
Pravartus mažesnių matmenų nešiojamų įkroviklių atvejais. Jo dėka pritvirtinti įrenginį prie raktų ar diržo ir visada turėsi po ranka.
 
Du įkrovimo lizdai
 
Universalus sprendimas, kuris leidžia vienu metu įkrauti du įrenginius.
 
Kaip rūpintis nešiojamu įkrovikliu?
 
Tinkamas naudojimasis nešiojamu įkrovikliu ne tik prailgins jo gyvavimo trukmę, bet ir sumažins įvairių gedimų skaičių.
 
Pagrindiniai protingo naudojimosi nešiojamu įkrovikliu principai:
 
  1. Naudokis originaliu komplektacijoje esančiu laidu.
  2. Stenkis atlikti pilnus įkrovimo-iškrovimo ciklus.
  3. Jei planuoji ilgesnę naudojimosi nešiojamu įkrovikliu pertrauką, nepalik įrenginio pilnai įkrauto ar pilnai iškrauto.
  4. Laikyk nešiojamą įkroviklį sausoje kambario temperatūros vietoje.
  5. Nepalik nešiojamo įkroviklio prijungto prie maitinimo visą naktį.
  6. Nenaudojamą nešiojamą įkroviklį įkrauk taip, kad būtų palaikomas apie 50% baterijos lygis – geriausia 1-2 kartus per mėnesį.
  7. Neleisk, kad nešiojamas įkroviklis būtų veikiamas labai aukštų ar labai žemų temperatūrų.
  8. Laikyk nešiojamą įkroviklį vaikams ir gyvūnams nepasiekiamose vietose.
Kartu su naujųjų technologijų plėtra auga ir energijos poreikis. Nešiojamas įkroviklis leidžia ilgiau mėgautis telefono ir planšetinio kompiuterio funkcionavimu. Nešiojamas įkroviklis – labai praktiška dovana kiekvienam turinčiam mobilųjį įrenginį.
© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.