Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/info/18969/knarkimas--ne-aplinkiniu-problema/

Data: 2018-07-18, 17:00

Knarkimas – ne aplinkinių problema

Shutterstock nuotr.

Apie knarkimo problemas knarkiantieji dažniausiai sužino iš aplinkinių, išgirdus jų nusiskundimus dėl sukelto triukšmo miego metu. Nerizikuoti savo ir artimųjų poilsiu, šiandien padėti gali nosies kriauklių ir pertvaros plastika. Pasak gydytojo otorinolaringologo Giedriaus Strazdo, procedūros efektyvumas priklauso ne tik nuo operacijos, bet ir paties paciento požiūrio į ligą. Reikėtų žinoti, kad knarkimą sąlygoja ne vien pasunkėjęs kvėpavimas, bet ir netinkamas gyvenimo būdas.

Knarkimo problemas spręsti – būtina

Knarkimo problemos kamuoja nemažą dalį žmonių nepriklausomai nuo jų amžiaus. Nors įprasta manyti, kad knarkimas – tai įkirus triukšmas, kurį naktimis kelia greta miegantis, vis dėlto medicininiu požiūriu žvelgiant, knarkimas vertinamas kaip liga, kelianti rimtą grėsmę visam organizmui. Apsunkintas kvėpavimas neleidžia organizmui pasisavinti reikalingo deguonies kiekio. Jo stygius miego metu gali tapti rimtų ligų priežastimi, todėl atsiradus knarkimo simptomams, reikėtų būtinai jais susirūpinti.

„Dažnai teigiama, kad knarkimas yra ne liga, ne paties knarkiančiojo, o aplinkinių problema. Tačiau, jei knarkiant sustoja kvėpavimas, tai gali sukelti rimtas širdies, kraujagyslių sistemos problemas, padidinti infarkto ar insulto riziką”, - knarkimo keliamas grėsmes įvardija G. Strazdas.

Ieškant gydymo būdų, pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į ligos atsiradimo priežastis. O jos labai įvairios, nepriklausomai nuo amžiaus. Vaikus jis kamuoja dėl padidėjusių tonzilių ar adenoidų, o štai suaugusieji knarkimo bėdas neretai prisišaukia ir patys.

Knarkimą sukeliančios priežastys

Pasak specialisto, knarkimą stipriai sąlygoja neteisingas gyvenimo būdas. Alkoholis, migdomieji vaistai, nutukimas – tai ne tik širdies ritmo veiklą trikdantys veiksniai. Žalingi įpročiai kuria palankias sąlygas knarkimo problemoms rastis. Norint jų išvengti, reikėtų susirūpinti savo fiziniu aktyvumu, mityba ar atsikratyti žalingų įpročių.

Dažna knarkimo priežastimi tampa ir netinkamas lėtinių kvėpavimo ligų gydymas. Susirgus sloga labai svarbu, nepiktnaudžiauti gleivinę sutraukiančiais lašais į nosį, nes ilgalaikis jų vartojimas gali sukelti pripratimą bei sutrikdyti kvėpavimo veiklą.

„Kai užgula nosį, dažnas iš mūsų linkęs griebtis nosies lašų ir net nepagalvoja, kad per ilgai vartojami jie gali ne tik padėti, bet ir sukelti rimtų problemų. Dėl lašų sukeltos lėtinės slogos kreipiasi vis daugiau pacientų. Nosies užgulimą gali sukelti įvairios priežastys, tokios kaip iškrypusi nosies pertvara, lėtinis sinusitas ar alerginis nosies gleivinės pažeidimas, kurių gydymo priemonės yra skirtingos. Vartojant lašus ilgiau nei 5-7 dienas, gali išsivystyti pripratimas. Šio vaisto vartojimas ne tik nepašalina minėtų ligų ar knarkimo priežasčių, bet iš esmės pablogina paciento būklę“, - slogos gydymo niuansus apžvelgia G. Strazdas.

Laiku kreiptis į specialistus

Specialistas pataria neužsiimti savigyda ir pastebėjus nepraeinančius ilgalaikės slogos simptomus – nedelsiant kreiptis į specialistus. Tyrimų metu gydytojas otorinolaringologas įvertins nosies pertvaros, kriauklių, gomurio ar tonzilių būklę.

„Kreivos nosies pertvaros priežastimi gali tapti tiek traumos, tiek nosies pertvaros kaulinės ar kremzlinės dalies deformacijos vaikystėje, spartaus augimo metu. Apsunkintas kvėpavimas neaprūpina organizmo reikalingu deguonies kiekiu. Tai blogina gyvenimo kokybę, mažina darbingumą“, - operacijos poreikį komentuoja daktaras.

Efektyvūs rezultatai

Kvėpavimo takų problemoms spręsti siūlomi keli efektyvūs chirurginio gydymo būdai: vienas iš jų – nosies kriauklių ir pertvaros plastika.

„Atlikus nosies kriauklių ir pertvaros plastiką, pagerėja oro srautas per nosį į žemiau esančius kvėpavimo takus. Miego metu pacientas kvėpuoja per nosį ir nesusidaro sąlygos knarkimui. Tačiau, jei knarkimas neišnyksta, reikalingas antras chirurginio gydymo etapas (ryklės tonzilių, minkštojo gomurio korekcija). Prieš planuojant chirurginį gydymą, reikalingas ir miego tyrimas – polisomnografija“, - operacijos eigą komentuoja G. Strazdas.

Specialistas patarė nepasikliauti vyraujančiais mitais, o sprendžiant knarkimo problemas, didelį dėmesį skirti ir gyvenimo būdo pokyčiams. Sveika gyvensena, rūpinimasis savo organizmu bei mityba lemia nemažą dalį operacijos sėkmingumo.

„Operacija visų bėdų neišspręs. Siekiant efektyviausių rezultatų pacientui privalu keisti ir gyvenimo būdą: mesti svorį, sportuoti, nerūkyti, nevartoti alkoholio. Patartina miegoti ant šono, pakėlus galvūgalį, reikėtų gydyti lėtines, alergines ligas, detoksikuoti organizmą“, - baigdamas pokalbį pabrėžė Vilniaus „Kardiolitos“ klinikų Ausų, nosies ir gerklės (LOR) ligų centro gydytojas otorinolaringologas G. Strazdas.
 

© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.