Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/info/18964/i-kino-teatrus-atkeliauja-viena-laukiamiausiu-siu-metu-juostu-naujausia-kino-meistro-ch-nolano-drama-diunkerkas/

Data: 2017-06-23, 17:00

Į kino teatrus atkeliauja viena laukiamiausių šių metų juostų - naujausia kino meistro Ch. Nolano drama „Diunkerkas“

Jau liepos 21 dieną kino teatruose įvyks vieno labiausiai laukiamų šių metų filmų premjera – legendinio Christopherio Nolano režisuota istorinė veiksmo drama „Diunkerkas“. Drastiško, šokiruojančio ir žiauraus pasakojimo autorius, spėjęs pasaulį užkariauti tokiais filmais kaip „Tamsos riteris“, „Pradžia“ ir „Tarp žvaigždžių“, šįkart žada ne tik prasmingą istoriją, bet ir nepakartojamą kino reginį. O kad jis taptų rimtu pretendentu į „Oskarus“, pasistengė aktoriai Tomas Hardy, Markas Rylance’as, Cillianas Murphy ir net atlikėjas Harry Stylesas.

Jau pati filme pasakojama istorija – nepaprasta, pasakojanti apie pasaulį sukrėtusį Antrojo Pasaulinio karo mūšį prie Diunkerko, kur žiaurioje kovoje jungtinės Belgijos, Britanijos, Kanados ir Prancūzijos karinės pajėgos buvo išvaduotos iš Hitlerinės Vokietijos armijos apsupties.

„Tai pirmasis mano kurtas istorinis filmas, paremtas tikrais įvykiais. Prieš tai imdavausi tik originalių scenarijų, knygų adaptacijų ar komiksų. Kai išgirdau Diunkerko istoriją dar studentavimo laikais, iškart supratau, kad noriu ją perkelti į kino ekranus, kad apie ją sužinotų tie, kurie dar jos negirdėjo. Laikau šį projektą savo svajonių projektu, nes visuomet žinojau, kad jis išvys dienos šviesą, man tereikėjo jam subręsti ir įgauti daugiau patirties. Patikėkite, šio įvykio didvyriai verti būti įamžinti ir darkart pagerbti“, – sako net trims „Oskarams“ praeityje nominuotas Ch. Nolanas.

Diunkerko apsuptis ir gelbėjimo operacija „Dinamo“ – vienas herojiškiausių ir žiauriausių Antrojo pasaulinio karo istorijos puslapių. 1940 m. gegužės pabaigoje Belgijos miesto Diunkerko paplūdimiuose Vokietijos kariuomenė apsupo Sąjungininkų pajėgas, sudarytas iš britų, prancūzų, kanadiečių, lenkų, belgų ir olandų karių. Gelbėjimo operacijos „Dinamo“ metu nuo gegužės 26 iki birželio 4 dienos iš Diunkirko pavyko evakuoti 338 226 karius. Tačiau per nacių oro ataką taip pat buvo išžudyta apie 290 000 prancūzų ir apie 68 000 britų kareivių – neskaitant kitų Sąjungininkų aukų bei daugiau nei tūkstančio žuvusių civilių.

„Mūšyje dalyvavusiems kariams tai buvo itin sudėtinga patirtis, nors pati istorija atrodo paprasta ir aiški. Tai ir laikiau didžiausiu iššūkiu ir šią dramą vadinu labiausiai eksperimentiniu filmų iš visų mano sukurtų. Diunkerko kova buvo viena pagrindinių Antrojo Pasaulinio karo ašių“, – teigia 46-erių režisierius.

Karinė veiksmo drama „Diunkerkas“ Lietuvos didžiuosiuose ekranuose startuos jau liepos 21 dieną.

© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.