Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/info/18746/kokias-zoleles-rinkti-vasario-menesi/

Data: 2017-02-17, 17:00

Kokias žoleles rinkti vasario mėnesį?

Shutterstock nuotr.

Peršalote, trūksta vitaminų? O gal tiesiog pasiilgote tikro lietuviškos gamtos skonio, tačiau nesate pasiruošę nei čiobrelių, nei liepžiedžių, nei bent kelių mėtos lapelių? Kaip „žoliauti“ žiemą domėjosi laidos „Pasaulis pagal moteris“ vedėjos Kristina Rimienė bei Renata Mikailionytė.

Metas rinkti spyglius ir aviečių stiebus


„Reikia įsiklausyti į sezonus ir naudoti tai, ką mums duoda gamta“, – TV3 laidoje „Pasaulis pagal moteris“ pasakojo žolininkė Rasa Subačienė. Patyrusi gamtos dovanų stebėtoja pataria nelaukti, kol per kelis metus iš džiovinto čiobrelio išsikvėps paskutinė gyvybė. Geriau gerbti augalus ir suvartoti juos kuo greičiau, kol jie dar kupini naudingų medžiagų ir energijos arba naudoti augalus, kurie jos kupini dabar! Vieni iš tokių augalų – spygliuočiai. Žiemą jų spygliai kaip niekada gaivūs ir pilni reikiamų elementų. „Nueikite į mišką, pasikirpkite pušies spyglių, užplikykite ir gerkite“, – paprastas gamtos paslaptis atskleidė žolininkė Rasa. Kitas augalas dabar ypač tinkamas rinkimui – kovose su peršalimu „pagarsėjusios“ avietės, tiksliau – jų stiebai.

Patikrinkite, ar tinkamai laikote žoleles

Kuo ilgiau laikome augalą, tuo mažiau naudingųjų savybių jame išlieka. „Geriausia tai, ką surinkote vasarą, suvartoti per žiemą. Kitą vasarą juk vėl galėsite prisirinkti“, – pataria gamtos mylėtoja. Ji pabrėžia, kad yra ir kitų žolelių ruošimo klaidų: laikome jas ant atvirų saulės spindulių, nepavartome, taip leisdami arba perdžiūti, arba papelyti.

Laida „Pasaulis pagal moteris“ šeštadieniais, 10 val. ryto per TV3.

© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.