Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/info/18612/gediminas-grinius-begiodami-ziema-bukite-atsargus/

Data: 2016-12-10, 11:00

Gediminas Grinius: „Bėgiodami žiemą būkite atsargūs“

Ultramaratonininkas Gediminas Grinius bendroje pasaulio „Ultra-trail“ taurės įskaitoje finišavo pirmas – pergalingą rezultatą lėmė puikus pasirodymas įvairiuose pasaulio taškuose esančiose kalnuotose trasose. Sportininkas juokauja, kad yra gimęs po Liūto zodiako ženklu ir būtent todėl jam yra maloniausias šiltas klimatas, o bėgti lengviausia esant aukštai temperatūrai. Lietuviui ši priimtinesnė nei varžovams, tačiau bėgiojimo nevertėtų atsisakyti ir atvėsus orams.

„Lietuvoje šaltuoju metų laiku pratintis bėgioti reikia palaipsniui ir apsišarvavus kantrybe: būtina pratinti kvėpavimo takus, sąnarius, raumenis ir visą organizmą prie naujų, pasikeitusių sąlygų. Šaltis tėra vienas streso faktorių, o prie jo pratinamasi palaipsniui, todėl klaidų daro tie, kurie siekia ypač greitų rezultatų. Kuo daugiau būnate lauke žiemą, tuo didesnė tikimybė, kad sušalsite, sudrėksite ir galiausiai susirgsite kvėpavimo takų ligomis ar net plaučių uždegimu“, – perspėja G. Grinius.


Gediminas Grinius

Visiems bėgiojantiems ultramaratonininkas rekomenduoja atkreipti dėmesį į bėgimo batelius: šie turi būti tinkami žiemai, išlaikyti kojas sausas, o padas – tinkamas bėgti ledu arba sniegu, nes padės sumažinti paslydimų, o kartu – ir traumų kiekį. Jaučiant sąnarių skausmą, patyrus traumą ar keičiantis orams, negalima į tai numoti ranka – būtina naudoti specialų gelį, kuriame esantys fosfolipidai patenka į sąnario kapsulėje esantį sinovinį skystį, sutepa kremzlę ir neleidžia jai dėvėtis. Anot G. Griniaus, bėgiojimui žiemą svarbu ruoštis iš anksto ir geliu profilaktiškai tepti net ir neskaudančius sąnarius, be to, reikėtų nepersistengti sportuojant.

„Mano patarimas – savo treniruotę, bėgimo sesiją, suskaidyti į dvi dalis ir bėgti ne, tarkime, 20 km vienu kartu, o po 10 km ryte ir vakare. Ta pati taisyklė galioja ir bėgantiems trumpesnius nuotolius, – tai padės apgauti organizmą ir padėti jam susidoroti su padidėjusiu krūviu, – pataria G. Grinius. – Reikia nepamiršti, kad organizmas į pasikeitusią aplinką, oro veiksnius, reaguoja individualiai, todėl jį būtina pratinti, o ne tikėtis, kad galėsite žiemą pasiekti tokių pačių rezultatų kaip ir vasarą. Negalima apleisit treniruočių – nors Lietuvoje žiemą varžybų mažai, bet būtina ruoštis pavasariui.“

Taip pat sportininkas rekomenduoja skirti dėmesio ligų prevencijai, laipsniškai pratinant organizmą prie orų permainų: „Geriausia tai daryti seniai patikrintu grūdinimosi metodu – pasikaitinti pirtelėje ir atsivėsinti įšokus į vandenį ar išsiprausiant sniege. Tai padės išvengti sveikatos problemų keičiantis orams ir leis pasiruošti naujam aktyvių treniruočių sezonui.“
 

© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.