Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/info/18464/filologijos-studente-dvisaliu-mainu-studijos--nepamirstamas-laikotarpis-praleistas-jav/

Data: 2016-09-21, 17:00

Filologijos studentė: „Dvišalių mainų studijos – nepamirštamas laikotarpis, praleistas JAV“

Gabrielė Gugytė, asmeninio archyvo nuotr.

Marija Labokaitė (25 m.), Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Anglų filologijos 4 kurso studentė, baigusi vidurinę mokyklą ilgai ieškojo savęs. Išmėgino medicinos, teologijos studijų programas, tačiau galiausiai nusprendė studijuoti anglų filologiją. Mergina suprato, kad šios studijos leis jai įgyvendinti svajonę keliauti ir studijuoti įvairiose pasaulio šalyse, kad geros užsienio kalbos žinios atvers kelius į tolimesnes studijas užsienyje. Domėjimasis naujomis kultūromis, užsienio kalbomis, religijų įvairove Mariją paskatino pasinaudoti galimybe ir išvykti Dvišalių mainų studijoms Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV).

Kodėl nusprendėte išvykti Dvišalių mainų studijoms?

Pagrindinė priežastis, kodėl ryžausi išvykti, buvo noras patobulinti anglų kalbos žinias. Studijos užsienyje man nebuvo naujiena, teko metus studijuoti Austrijoje, žinojau, kad išvykimas iš saugios, žinomos aplinkos ir pusmetis praleistas anglakalbėje aplinkoje padeda patobulinti kalbinius įgūdžius, praplečia žodyną ir pasaulėžiūrą.

Kodėl būtent JAV buvo ta šalis, į kurią nusprendėte vykti studijuoti?

JAV ir Kanadoje turėjau giminių ir draugų, kuriuos norėjau aplankyti. Vienerius metus studijavau su amerikiečiais Europoje, todėl troškau pamatyti aplinką, kurioje jie gyvena. Svarsčiau apie magistratūros studijas ir pamaniau, kad semestras JAV gali padėti apsispręsti dėl tolimesnių planų.

Papasakokite apie savo pirmuosius įspūdžius vos atvykus į JAV.

Mane labai stebino didžiuliai oro uostai, žmonių ir rasių įvairovė, vien oro uoste Kolorade teko išgirsti daugybė anglų kalbos akcentų ir įvairiausių kitų pasaulio kalbų. Nustebino labai griežtos įvažiavimo į JAV taisyklės, sustiprinta apsauga, vizos gavimo sudėtingumas, tačiau ypatingai sužavėjo žmonių gerumas, pagarba ir pagalba. Savo studijų metu sulaukiau nemažai dvasinės ir finansinės paramos iš vietos gyventojų.

Kokius pagrindinius kultūrinius skirtumus galėtumėte įvardinti? Kuo ten studijuojantys žmonės labiausiai skiriasi nuo lietuvaičių?

Pradžioje buvo tikrai sunku priimti naują aplinką ir tempą. JAV viskas vyksta daug greičiau, žmonės nuolatos skuba ir dažnai neturi laiko net ramiam pokalbiui ar puodeliui kavos. Buvo tikrai sunku susivokti, kad paprasčiausias susitikimas su draugu turi būti suplanuotas iš anksto. Visi mano sutikti studentai studijuoja ir dirba, daugelis neplanuoja magistratūros studijų, apsiriboja bakalauro laipsiu. Amerikoje nėra sunku gauti darbą, todėl nėra didelio poreikio ir tolimesnėms studijoms.

Kokie ten gyvenančių žmonių kasdieniniai įpročiai labiausiai stebino?

Net ir šalčiausiu oru žiemą važiuoti dviračiu į universitetą, vaikščioti ką tik išplauta galva arba trumpais šortais ir marškinėliais spaudžiant žiemos speigui, vairuoti automobilį visur, kur tik įmanoma...

Ar akademinė kultūra JAV universitetuose labai skiriasi nuo esančios Lietuvoje?

Mane labai sužavėjo didelė pagarba ir draugiški santykiai tarp dėstytojų ir studentų. Studentų aktyvus dalyvavimas paskaitose ir pastangos įsitraukti į diskusijas paskaitų metu. JAV rašto darbai yra viena pagrindinių atsiskaitymo formų, man ypač patiko, kad dėstytojai organizuoja sesijas, jų metu gali susitikti su dėstytoju, kuris įvertina tavo darbą, pakomentuoja klaidas, pateikia siūlymus pakeitimams. Dauguma dėstytojų, nepaisant paskaitų, organizuoja įvairius renginius, diskusijas, seminarus, į kuriuos yra kviečiami ne tik studentai, bet ir visa miestelio bendruomenė.

Dėstytojai labai draugiški, nuoširdūs, visada stengiasi padėti ir pasirūpinti studentu. Apibendrinant, mane sužavėjo didelė pagarba žmogui bei noras padėti.

Kuo užsiimdavote laisvalaikiu, būdama JAV?

Amerikiečiai labai aktyvūs ir sportiški. Kadangi gyvenau kalnų apsuptyje, dažnai su draugais eidavome kopti į kalnus, bėgioti. Stengėmės aplankyti vietos muziejus, teatrus bei turistų lankytinas vietas.

Apsipirkinėjimas ir kavos gėrimas mažose kavos parduotuvėlėse ten taip pat yra kultūros dalis, taip pat valgymas ne namuose yra labai populiarus, kavinės ar restoranai yra dažna susitikimų ir pokalbių vieta.

Kokias didžiausias naudas, susijusias su Jūsų studijomis užsienyje, galėtumėte įvardinti?

Naujos pažintys ir draugai iš JAV, Japonijos, Kinijos, Pietų Korėjos, Slovėnijos, Italijos, Indijos, pažadas juos visus aplankyti ir pamatyti šias visas nuostabias šalis. Kalbos patobulinimas, išaugęs savarankiškumas ir gebėjimas tinkamai reaguoti sudėtingose situacijose, atsiradę kelionių organizavimo įgūdžiai, užmegzti ryšiai su tarptautinėmis organizacijomis, savęs ir kitų žmonių, kultūrų pažinimas ir t. t. Visko net neįmanoma išvardinti, kiek daug man suteikė šis nepamirštamas laikotarpis, praleistas JAV dėka Dvišalių mainų programos ir VDU suteiktų galimybių išvykti.

© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.