Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/info/18424/lietuviskas-virtualios-realybes-filmas-kruvinasis-sekmadienis-vr-nukels-i-sausio-13-osios-ivykius/

Data: 2016-09-02, 17:00

Lietuviškas virtualios realybės filmas „Kruvinasis sekmadienis VR“ nukels į Sausio 13-osios įvykius
Vienoje pusėje – karinės technikos riaumojimas, tankų vikšrų džeržgesys, šūviai ir šaltos kaip plienas desantininkų akys; kitoje – lietuviškos patriotinės dainos, padrąsinantys šūksniai ir nebylus kibimasis už rankų, sudarant apsauginį žiedą iš žmonių kūnų. Pirmasis lietuviškas virtualios realybės (VR) patirties projektas žiūrovus perkels į 1991 m. sausio 13-osios įvykių sūkurį. Šiuo metu vykdomi projekto parengiamieji darbai, premjera numatyta 2018 m. sausio 13-ąją.

„Kruvinasis sekmadienis VR“ – tai interaktyvus dokumentinis VR filmas, leisiantis patirti, ką išgyveno beginkliai laisvės gynėjai tragišką Sausio 13-osios naktį prie TV bokšto Vilniuje. Filmo patirtis ir siužetas bus paremtas realiais įvykiais, kurie įvyko tą naktį.

Naudojant archyvinį garsą iš įvykio vietos ir 3D animacijos pagalba atkūrus aplinką ir chronologinę įvykių seką, žiūrovas išgyvens tai, ką išgyveno taikūs Lietuvos laisvės gynėjai tomis akimirkomis, kai patriotizmas ir laisvės troškimas buvo svarbesnis ir stipresnis už realybę, už realią grėsmę ir net savo gyvybę.

„Kai aktyviai susidomėjau virtualios realybės galimybėmis, Sausio 13-osios naktis buvo pirma į galvą šovusi tema. Pirmas lietuviškas VR projektas privalo būti apie 1991 m. sausio įvykius, nes mūsų šalis – ta, kuri yra dabar – prasidėjo tomis akimirkomis. Tai, kas vyko tą naktį, žodžiais beveik neįmanoma nupasakoti, vaizdais taip pat sunku perteikti tvyrojusią atmosferą. Daugelis tos nakties įvykių liudininkų lyg susitarę sako: „Reikėjo ten būti“. Šis projektas ir suteiks tą galimybę – būti Sausio 13-ąją prie TV bokšto. Būti ne žiūrovu, o istorijos dalyviu“, – aiškina idėjos autorius ir projekto režisierius Andrius Lekavičius.

„Kruvinasis sekmadienis VR“ – tai 15 minučių VR patirtis, kai žiūrovas patenka į Sausio 13-osios nakties įvykių sūkurį prie Vilniaus TV bokšto.

Žiūrovas tampa aktyviu istorijos dalyviu – žurnalistu su vaizdo kamera, kurį Sausio 13-osios naktį automobilis atveža prie TV bokšto. Sovietų tankai artėja prie bokšto, jį supa beginkliai žmonės – interaktyvaus filmo herojus gali judėti aplink TV bokštą, viskas aplink vyksta pagal chronologinę tos nakties įvykių seką.

Herojų atvežusi mašina lauks tik 15 minučių, po to išvažiuos. Per tą laiką projekto dalyvis turi priimti sunkiausią konfliktinės žurnalistikos sprendimą – filmuoti sovietinės armijos agresiją prieš beginklius žmones ar gelbėti gyvybę sužeistiesiems. Jei herojus nespės grįžti iki mašinos arba žūs, bus sužeistas – jis neparengs reportažo ir įamžintos sovietų desantininkų agresijos niekas nepamatys.

„Suprantame, kad Sausio 13-oji kiekvienam lietuviui itin jautri ir svarbi tema, todėl nusprendėme projekto kūrimą padaryti maksimaliai atvirą. Visi norintys galės stebėti visą procesą ir prie jo prisidėti. VR patirtį kuriame naudojant Unity žaidimo variklį ir labiausiai kviečiame trimatės grafikos modeliuotojus, animatorius ir dizainerius prisidėti prie unikalaus bei ambicingo projekto“, – kviečia projekto prodiuseris Bartošas Polonski.

Sekti projekto kūrimo procesą galima Facebook puslapyje: http://facebook.com/BloodySundayVR. Ten bus galima rasti ir nuorodą į atvirus projekto failus – juos peržiūrėti ir galbūt prisidėti prie projekto komandos.

Šiuo metu vyksta projekto parengiamieji darbai ir kuriamas interaktyvaus dokumentinio VR filmo tyzeris. „Kruvinasis sekmadienis VR“ premjera numatyta 2018 m. sausio 13 d.
© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.