Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/info/18134/bliuzo-naktyse--grammy-nominantas-ir-prestizinio-koledzo-studentai/

Data: 2016-04-29, 10:00

„Bliuzo naktyse“ – „Grammy“ nominantas ir prestižinio koledžo studentai

Arina, Martyno Siruso nuotr.

Varniuose, prie Lūksto ežero liepos pimąjį savaitgalį vyksiantį festivalį „Bliuzo naktys 2016“ pagerbs Kalifornijoje gyvenantis 56-erių bliuzmenas Earlas Thomas. Talentingas atlikėjas ir sėkmingas dainų autorius visuomet buvo vertinamas ne tik publikos, bet ir muzikos ikonų.

Jo parašytus kūrinius rinkosi tokios superžvaigždės kaip Tomas Jonesas, Etta James, Solomonas Burke.

Earlo karjera prasidėjo devintojo dešimtmečio pradžioje, kai jį atrado legendinis Holivudo impresarijus Herbas Cohenas. E. Thomas buvo dukart nominuotas „Grammy“, o prestižinį San Diego muzikos apdovanojimą pelnė net keturis kartus.


Earlas Thomas

„Jis yra genealus ir, sakyčiau, vienas svarbiausių pastarojo dešimtmečio bliuzmenų“, – trumpai žvaigždę apibūdino „Bliuzo naktų“ organizatorius Algirdas Barniškis-Blėka.

O E. Thomas apie save kalba taip: „Esu XIX amžiaus bliuzmenas, kuris žino, iš kur kilo: mano venomis teka protėvių istorija.“

Festivalio „Bliuzo naktys 2016“ scenoje pasirodys ir bliuzą, džiazą, fusion bei funk grojanti grupė „Coolmans Report“ iš Latvijos. 2011 metais susikūręs penketukas muziką priima kaip meno formą. „Iš muzikos mes norime daugiau nei tik skambesio. Tai ir perduodame publikai“, – sako „Coolmans Report“.


„Coolmans Report“

Net trys iš penkių grupės narių – prestižinio JAV Berklio muzikos koledžo studentai. Šis talentingas jaunų žmonių kolektyvas žavus ir tuo, kad boso gitara grupėje groja mergina Sintija.

„Bliuzo naktų“ publiką ją jau įsiminė praėjusių metų festivalyje, kai latviai pasirodė kartu su nigeriete Justina Lee Brown. „Coolmans Report“ taip pat yra koncertavę daugelyje svarbių festivalių Anglijoje, Šveicarijoje, Belgijoje, Estijoje ir gimtojoje Latvijoje.

Į Varnius šiemet atvyks ir moderniojo bliuzo atstovas Kidas Collingas: klasikinį bliuzą jis praturtina roko, džiazo, funk ir pop elementais. Įkvėptas BB Kingo ar Robbeno Fordo, jis pats virtuoziškai ir labai šiltai skambina gitara, sukurdamas scenoje ne tik ausiai, bet ir akiai malonų performansą.


Kidas Collingas

K. Collingas yra liuksemburgietis, kilęs iš Kolumbijos. Jam nuo mažų dienų jam patiko klasikinis Misisipės bliuzas, o galingas solidžių bigbendų svingas tiesiog užbūrė. Būdamas 16-os vaikinas gavo savo pirmąją gitarą ir iškart suprato, kad muzika taps jo gyvenimu.

K. Collingas pabaigė moderniosios muzikos koledžą Paryžiuje, ten atrado džiazą. Jis dalyvauja įvairiuose jungtiniuose projektuose, kad plėstų savo kūrybinius horizontus. 2012 m. atlikėjas įkūrė savo grupę „The Kid Colling Cartel“, išleido mažąjį albumą „Tomorrow‘s Far Away“, kuris sulaukė kritikų ir publikos liaupsių. Pilnas albumas turėtų išvysti dienos šviesą rugsėjį.

Geri dalykai niekada neatsibosta, todėl festivalio prisiekusi gerbėja Arina (dar nė karto nepraleidusi „Bliuzo naktų“) ir „Veto Bank“ scenoje pasirodys ir šiemet. Jos paprastumas, nuoširdumas ir išskirtinis vokalas tiesiog užburia. Komplimentų Arinai kitados pažėrė pats Ray‘us Charlesas...

Arinos bliuzo karjera prasidėjo 1989-aisiais. Ji tapo pirmojo Lietuvoje surengto ritmenbliuzo ir rokenrolo čempionato nugalėtoja. Ten laukinės energijos merginą pastebėjo „Veto Bank“. 1991 m. su grupės būgnininku Vytu Čeplinsku Arina susilaukė sūnaus Martyno. 1992-aisiais basakojė dainininkė laimėjo pagrindinį prizą prestižiniame Jūrmalos festivalyje Latvijoje, kitąmet Grand Prix jos laukė Sopoto festivalyje Lenkijoje ir Brašovo festivalyje Rumunijoje. Netrukus pasipylė Arinos apdovanojimai Lietuvoje...


„Kontrabanda“

Kitas lietuviškos scenos „spec-efektas“ – klaipėdiečių bliuzroko grupė „Kontrabanda“ (dar žinoma kaip „Rokfeleriai“), grojanti daugiau nei 25 metus. Grupės širdis plaka poeto ir bosisto Gintaro Grajausko krūtinėje, todėl „Kontrabandai“ nestinga kūrybinio avangardo. Grupės išskirtinumas – jie dainuoja tik lietuvių kalba. Užsienio klausytojams, pageidaujantiems suvokti „Kontrabandos“ kūrybą, grupė yra paruošusi atskirą „jazz-poetry“ programą, kurios metu tekstų vertimai sinchroniškai demonstruojami projektoriaus ekrane. Ši programa buvo ypač šiltai sutikta Geteborgo poezijos festivalyje.

Nuo 1993 m. rengiamas festivalis „Bliuzo naktys“ šiemet vyks liepos 1-2 dienomis. Daugiau atlikėjų bus skelbiama netrukus. Bilietus platina „Tiketa“.

© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.