Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/info/18120/susikurkite-savo-kava-kavos-misiniu-gaminimo-pagrindai/

Data: 2019-04-08, 11:00

Susikurkite savo kavą: kavos mišinių gaminimo pagrindai

Tolygiai plintančiai kavos kultūrai auga ir vieno regiono ar ūkio kavos populiarumas, tačiau šiandien kavos mišiniai – vis dar bene labiausiai paplitusi šio gėrimo forma. Dažnai pasigirsta nuomonės, kad kavos mišiniais gamintojai bando maskuoti prastos kokybės kavą. Tiesa, būtent šiuo būdu lengviausia paslėpti kavos defektus, bet kartu galima sukurti ir išrankiausius gomurius palepinsiantį gėrimą.

Apie kavos mišinius pasakoja „Kavos draugas“ atstovas Andrius Montvilas, kuris pristato pagrindinius kavos maišymo principus bei pataria kaip net namų sąlygomis susikurti savo mėgstamiausią kavą.

Pirmiausia galima išskirti keletą pagrindinių priežasčių, dėl ko pramoniniu būdu yra gaminami kavos mišiniai. Pirmoji priežastis iš tikrųjų atitinka nusistovėjusią nuostatą, jog mišiniuose gamintojai slepia prastos kavos defektus. Kaip pagrindą paėmus prastos kokybės kavą ir sumaišius ją su aukštesnės rūšies pupelėmis, pastarosios atsveria blogos kavos skonį. Tokiu būdu gamintojai sukuria žemesnės savikainos ir pakenčiamo skonio gaminį.

Antroji priežastis – siekiant sukurti pastovaus skonio kavos prekinį ženklą. Ženklą, po kuriuo kavos mėgėjai rastų pastovų, pažįstamą skonį.

„Kadangi kavos skonis priklauso nuo galybės veiksnių, tokių kaip regionas, apdirbimo būdas, klimatas ar net sezoniškumas, renkantis kavą iš vieno ūkio būtų sunku sukurti pastovų skonį turinčią kavą. Iliustruojant, galima pateikti pavyzdį, kad vienais metais konkrečiame ūkyje brandintos kavos skonis kitais metais gali pastebimai skirtis dėl anksčiau išvardintų priežasčių“, - pasakoja „Kavos Draugas“ atstovas Andrius Montvilas.

Trečioji priežastis – skonių įvairovė. Įsivaizduokite, kad geriate kavą, tačiau jaučiate, kad joje kažko lyg ir trūksta. Jaučiasi maloni rūgštelė, vaisinis aromatas, tačiau kava yra labai vandeninga, trūksta sodrumo. Žinodami pagrindinius mišinių principus ir tinkamai sumaišius skirtingai apdirbtas kavos pupeles, tą trūkumą iki pilnos skonių gamos galima lengvai pašalinti.

Pagrindiniai kavos mišinių gamybos receptai:

1. „Moka – Java“ mišinys laikomas vienu iš pagrindinių ir seniausių. Sudedamosios dalys: 1/3 kavos iš Jemeno, du trečdaliai – iš Sumatros. Abejos kavos pupelės turėtų būti tamsaus skrudinimo. Tokiu būdu gaunama tolygaus, sodraus skonio kava, kurioje jaučiamas kakavos aromatas.

2. „Tamsiai šviesi“.
gaminant šią kavą, lygiomis proporcijomis maišome tamsiai ir šviesiai skrudintas kavas iš Kolumbijos. Maišant šiuo būdu atsiskleidžia tiek šviesaus, tiek tamsaus skrudinimo privalumai, kurie puikiai susiderina tarpusavyje. Šis maišymo būdas tinka ir kitoms kavoms iš specifinių ūkių.

3. Pieniškos kavos mėgėjams ar gaminantiems per filtrus vieną iš galimybių rekomenduojame šį mišinį: kava iš Kolumbijos maišoma su Kenijos pupelėmis santykiu 60/40. Kava iš Kolumbijos turi būti paskrudinta tamsiai, o Kava iš Kenijos – šviesiai. Šis mišinys pasižymi subalansuotu sodrumu, karčiai švelniais poskoniais ir lengva rūgštele.

Espresso kavos mišiniai

Viena iš didžiausių dilemų, su kuria susiduriama maišant espresso kavos mišinius, yra ta, ar verta į juos dėti Robusta kavos pupelių. Tradiciškai, gaminant šiuos mišinius bei siekiant, kad gėrimas turėtų sodrų aromatą, laikoma, kad robustos turėtų būti. Šios pupelės suteikia ne tik sodrų aromatą, bet ir kavos putą. Dilema šioje vietoje iškyla todėl, kad didelė dalis kavos gamintojų nepalaiko šio sprendimo. Pasak jų, sodrumą ir putą espresso kavai gali suteikti didžioji dalis sausai apdirbtos kavos pupelių. Tokiu būdu, kava bus ne tik stipri savo skoniu, bet ir išlaikys aukštą kokybę.

„Pradedantiesiems, norintiems pasigaminti savo espresso kavos mišinį, pirmiausia galima vadovautis didesnių kavos gamintojų mišinių sudėtimi. Žinant, kokios kavos pupelės jose dominuoja, galima pamažu bandyti eksperimentuoti. Gamindami savo mišinį bandykite pakeisti vieną ar kelias sudedamąsias dalis ir ragaudami nuspręskite ar gautas rezultatas patenkins jūsų poreikius“, - pataria „Kavos draugas“ atstovas Andrius Montvilas.

Eksperimentuoti su kavos mišinių gaminimu galima įvairiai. Pupeles, kurias planuojama dėti į mišinį, galima skrudinti kartu ir atskirai. Kavą gaminant pramoniniu būdu, kavos pupelės pagal parinktas proporcijas pirmiausia būna sumaišomos, o tik paskui kartu skrudinamos. Skirtingos rūšies kavos pupelės, dėl savo unikalių savybių net ir skrudinant tokį patį laiką įgaus skirtingas savybes. Jei norima eksperimentuoti drąsiau, pupeles galima skrudinti ir atskirai, reguliuojant skirtingą skrudinimo trukmę bei temperatūrą.

1. Kavos pupeles norint paskrudinti šviesiai, optimali temperatūra turėų būti 180 – 205 laipsniai. Skrudinama iki pirmo pupelės skilimo.

2. Kavos pupeles norint paskrudinti vidutiniškai – optimali temperatūra 210 – 220 laipsnių. Skrudinama tarp pirmo skilimo pabaigos ir antro skilimo pradžios.

3. Kavos pupeles norint paskrudinti vidutiniškai tamsiai – optimali temperatūra 225 – 230 laipsnių. Skrudinama iki antro skilimo vidurio.

4. Kavos pupeles norint paskrudinti tamsiai – optimali temperatūra 240 laipsnių. Skrudinama iki antro skilimo pabaigos ar toliau.

„Net ir neketinantiems patiems skrudinti kavos ir gamintis mišinius verta žinoti šiuos pagrindinius principus. Tokiu būdu bus paprasčiau išsirinkti kavą, kuri džiugins su kiekvienu puodeliu“, - pasakojimą užbaigia „Kavos draugas“ atstovas Andrius Montvilas.

Kavos aromatų pagal šalis ir regionus atmintinė:

Centrinė Amerika

Bendras šiame regione brandinamos kavos bruožas – subtilus vaisinis rūgštingumas. Kavoje iš Gvatemalos galima pajausti švelnią obuolių rūgštelę, o brandinamos Meksikoje – vyšnių skonį. Centrinės Amerikos šalyse pagaminamoje kavoje aptinkama rudojo cukraus saldumo požymių, pereinančių į švelnaus šokoladinio ar sluoksniuotos tešlos su plutele sviestinį aromatą. Persipina vaisinis, švelnus kakavos ir prieskoninis aromatai, dominuoja švelni rūgštelė. Šio regiono kava turi bene labiausiai subalansuotą aromatą.

Pietų Amerika

Klasikinė kolumbiška kava, kartu su aukštesnės rūšies kava iš Peru, pasižymi saldžia rūgštele ir stipriu karameliniu saldumu, jaučiamas žemės riešutų skonis.

Brazilija

Kavos pupelės iš Brazilijos, išskirtinai tos, kurios ženklinamos „Brazil natural“, turi žemės riešutų skonį ir pasižymi sodriu aromatu. Dėl šios priežasties jos dažniausiai naudojamos espresso kavos gamyboje. Šokoladas ir subtilus prieskoninis aromatas yra braziliškos kavos vėliavnešiai.

Etiopija

Etiopiją verta išskirti kaip atskirą kategoriją iš savo regiono kavą eksportuojančių šalių. Drėgnuoju apdirbimo metodu apdorojamos pupelės pasižymi gėlių aromatu arba švelniu arbatos poskoniu. „Natūraliai apdirbtos etiopiškos kavos pupelės taip pat pasižymi sodriu saldžiųjų uogų, dažniausiai mėlynių ar braškių, aromatu. Drėgnuoju apdirbimo metodu paruoštos kavos pupelės vainikuojasi jazminų arba citrinžolių aromatu, gomuryje jaučiamas sausumas ir lengvumas.

Kenija

Kavoje jaučiamas pomidorų skonis su rūgštele bei juodųjų serbentų aitrumas. Aukštos kokybės Etiopijoje pagaminama kava prisotinta tropikų aromatais.

Indonezija

Kava iš Sumatros regiono dėl gamtinių aplinkybių ir apdirbimo metodų dažniausiai vainikuojama labai stipriu skrudinimu ir dėl to joje atsiskleidžia dūminis skonis. Kitos Indonezijos kavos pasižymi stipriu grybų ar žoliniu aromatais ir ilgai gomuryje išliekančiu nesaldintos kakavos skoniu.

© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.