Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/info/18026/muzikos-gurmanu-numyletiniai-the-tiger-lillies-sugrizta-i-vilniu/

Data: 2016-03-21, 15:00

Muzikos gurmanų numylėtiniai „The Tiger Lillies“ sugrįžta į Vilnių

Su niekuo nepalyginama, išskirtiniu scenos reiškiniu vadinama britų grupė „The Tiger Lillies“ skelbia puikią žinią savo gerbėjams Lietuvoje. Meniškieji muzikos anarchistai birželio 8-ąją surengs pasirodymą Vilniaus kongresų rūmuose, pristatydami naują koncertinę programą.

Lietuviai jau yra turėję progų įvertinti unikalią „The Tiger Lillies“ viziją – jos ankstesni pasirodymai Vilniuje buvo itin sėkmingi, todėl žinia apie grupės sugrįžimą tikrai pradžiugins šalies melomanus.

Vienintelį šio pasaulinio turo metu Vilniuje vyksiantį pasirodymą galės stebėti tik 900 žiūrovų – bilietai į koncertą nuo 10 dienos platinami visose „Bilietų pasaulis“ kasose ir internetu – www.bilietupasaulis.lt

„Kabareto anarchistai“, „operos pankai“, „padūkę bepročiai“ - „The Tiger Lillies“ yra vadinami visaip, bet nė vienas iš šių apibūdinimų tiksliai nenupasakoja šios grupės kūrybos.

27 metus gyvuojanti grupė kiekvienu pasirodymu ir nauju albumu šokiruoja, žavi ir pritrenkia, piktina, stebina ir užburia. Tarpukario Berlyno kabareto, dramaturgo Bertolto Brechto kūrybos, romų muzikos įkvėpta trijulė „The Tiger Lillies“ sukūrė savąjį, ironijos ir juodojo humoro pilną pasaulį. Tokį, kuris žavi ir snobiškus teatro kritikus, ir madingiausią didmiesčių publiką.

Grupės pasirodymai vyksta prestižinėse pasaulio teatrų salėse, už albumą „The Gorey End“ ji buvo nominuota „Grammy“ statulėlei, o už savo sukurtą miuziklą „Shockheaded Peter“ pelnė prestižinį teatro apdovanojimą „Olivier“.

„The Tiger Lillies“ siela ir smegenys – dainininkas, kompozitorius, akordeonininkas Martynas Jacques'as. Jaunystę jis praleido įvairaus plauko nuodėmėmis pagarsėjusiame Londono rajone Soho – gyveno landynėje virš viešnamio, kiekvieną vakarą pro langą stebėdamas sutenerius, narkomanus, benamius ir menininkus.

1989-aisiais jis nusipirko pirmąjį savo akordeoną ir dovanų gavo tigrines lelijas vaizduojantį paveikslą, kurį pasikabino virš lovos. Du lemtingi įvykiai – nes tais pačiais metais Martynas įkūrė grupę „The Tiger Lillies“, kuri iki šiol jau yra išleidusi beveik 40 albumų ir tapo vienu ryškiausiai standartus laužančių kolektyvų pasaulyje.

Nuo pirmos dienos „The Tiger Lillies“ dainavo apie tai, ko kitos išgarsėti norinčios muzikos grupės dažniausiai privengia – tamsiausius gyvenimo užkaborius, nuo prostitucijos iki nevilties ir smurto. Didžiulė dozė ironijos, ryškus grimas, teatrališki koncertai ir Martyno Jacques'o falcetas, dėl kurio jam prigijo „Nusikaltėlio kastrato“ pravardė - visa tai padėjo „The Tiger Lillies“ per keletą metų išsikovoti didžiules meno gurmanų simpatijas.

„Nuostabu, visiškai fantastiška. Niekur kitur neišgirsite tokių gražių, keistų, persekiojančių ir skausmo kupinų dainų“, - apie „The Tiger Lillies“ sako žinomas britų dainininkas Marcas Almondas.

„Mes dainuojame apie viską, išskyrus gražius vaikinus ir merginas, lakstančius po pievą“, - pašiepdamas popso tuštybę, savo kūrybos principus apibrėžia Martynas Jacques'as.

Iš dvokiančių alubarių „The Tiger Lillies“ gana greitai persikraustė į svarbiausių teatrų sales – nuo Londono iki Sidnėjaus ir Niujorko. Bet liko ištikimi savo estetikai – ir dabar kartais šią grupę galima aptikti grojančią gatvėje, baruose ar cirko palapinėse. Ne todėl, kad jai trūktų pinigų, o todėl, kad „tigrinės lelijos“ nenori atitrūkti nuo kūrybą maitinančių minčių apie gyvenimo liūdesį ir nuopuolius.

Jų pasirodymuose nėra jokių tabu, net sklando kalbos, jog kurį laiką „The Tiger Lillies“ dėl savo atvirų dainų tekstų buvo įtraukti į FTB juodąjį sąrašą – kaip grupė, kelianti pavojų JAV gyventojų moralei. Muzikantai šiuos gandus priėmė kaip didžiausią komplimentą.

Grupė yra dalyvavusi bendruose projektuose su daugybe įvairių žanrų menininkų – nuo Rusijos išsišokėlių grupės „Leningrad“ iki muzikos snobų dievinamo JAV kolektyvo „Kronos Quartet“, nuo įžymios JAV fotografės Nan Goldin iki žinomų teatro aktorių, šokėjų, burleskos atlikėjų, lėlininkų.

Martynas Jacques'as – savamokslis muzikantas, bet tai nesutrukdė jam tapti itin gerbiama meno pasaulio figūra. Jo sukurta muzika skambėjo ne viename kino filme (tarp jų - „Planketas ir Makleinas“ su Jonny Lee Milleriu ir Robertu Carlyle'u), teatro spektakliuose. Prieš porą metų „The Tiger Lillies“ pristatė dar vieną įspūdingą projektą – groteskišką Williamo Shakespeare'o pjesės „Hamletas“ interpretaciją, kuri iki šiol rodoma meno festivaliuose.

„Jei šis pasaulis būtų teisingas, „The Tiger Lillies“ atstovautų Didžiajai Britanijai „Eurovizijoje“, - prieš porą metų rašė leidinys „The Times Online“. Tai, žinoma, juokai, nors ką gali žinoti - „The Tiger Lillies“ ne kartą įrodė, kad grupei artimos pačios beprotiškiausios idėjos.

Grupės pasirodymuose skamba balsas, akordeonas, havajietiška gitara, kontrabosas, neįprasti muzikiniai instrumentai tereminas ir muzikinis pjūklas.

„Skausmingai gražu“, - apie grupės pasirodymus skelbia britų dienraštis „The Guardian“. Dar tiksliau „The Tiger Lillies“ fenomeną apibūdina roko grupės „Franz Ferdinand“ lyderis Alexas Kapranos: „Nėra kitų tokių. Bet koks apibūdinimas neteisingas – jie su niekuo nepalyginami“.

Savo muzikinę ir vaizdo magiją birželio 8-ąją grupė Vilniuje skleis koncertų agentūros „Fors Event“ kvietimu. Pernai įspūdingą Ane Brun pasirodymą sostinėje surengęs geros muzikos koncertų organizatorius kovą kviečia Vilniuje išgirsti prancūzų pianisto Maxence'o Cyrino, o liepą - britų dainininkės Joss Stone koncertus.

© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.