Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/info/17962/obuoliu-actas-plauku-prieziuroje/

Data: 2018-05-08, 17:00

Obuolių actas plaukų priežiūroje
Obuolių actą plaukams naudojo mūsų mamos ir močiutės. Šiandien, atrodytų, yra daug didesnis priemonių pasirinkimas, tačiau vertinantiems natūralumą ši nedidelė gudrybė gali padėti išspręsti iš karto keletą problemų: palengvinti šukavimą, sutramdyti nepaklusnius plaukus, sumažinti jų riebalavimąsi ir ilgiau išsaugoti dažytų plaukų spalvą.

Šiuolaikinės kosmetikos reklama siūlo turėti svajonių plaukus per kelias minutes ar valandas, tačiau kokia kaina? Jau po kelių mėnesių jie gali virsti šiaudais, kuriuos teks reanimuoti kitomis priemonėmis arba... nukirpti. Dėl šių priežasčių nemaža dalis dailiosios lyties atstovių pirmenybę teikia laiko patikrintiems močiučių receptams.

Kažkam galbūt kils klausimas: „Bet juk actas – tai rūgtis! Ar jis neišsausins galvos odos?“ Ne, netgi atvirkščiai. Esmė ta, kad šiuolaikiniuose šampūnuose daug agresyvaus šarmo. Plaunant galvą tokiomis priemonėmis, galvos odos pH keičiasi. Actas padeda atstatyti sutrikdytą pusiausvyrą.

Kaip išsirinkti?

Kad nepakenktumėte plaukams, obuolių actas turi būti geros kokybės. Kitaip tariant, jums reikia ne 9% acto rūgšties, kurią naudojate daržovių konservams vasarą, o natūralaus obuolių acto. Anksčiau mamos ir močiutės gamindavo šią priemonę pačios (obuolių actas buvo deficitas), bet šiandien jos be vargo rasite kiekvienoje didesnėje parduotuvėje.

Jeigu norite būti visiškai tikri dėl produkto kokybės, obuolių actą galima gaminti ir patiems – straipsnio pabaigoje rasite receptą.

Obuolių acto nauda

Obuolių acte yra įvairių rūgščių (pieno, citrinos ir acto), vitaminų A ir E, B grupės vitaminų, nemažai mikro- ir makroelementų (vario, kalio, kalcio, fosforo, geležies ir kt.). Visos šios medžiagos plaukams reikalingos tiek pat, kiek ir visam mūsų organizmui.

Būtent todėl reguliarios procedūros su actu grąžina plaukams sveikatą ir gražią išvaizdą, be to, taip galima kovoti su odos sausumu ir pleiskanomis, atkurti ir pabrėžti natūralią plaukų spalvą.

Obuolių actas plaukų skalavimui

Universalus receptas.
Šaukštą obuolių acto išmaišykite 1 litre vandens. Po to, kai išplausite plaukus su šampūnu, išskalaukite juos paruoštu tirpalu. Nuplauti nereikia. Išdžiovinkite natūraliai. Procedūrą galima daryti 1-2 kartus per savaitę.

Tamsiems plaukams. Brunetėms ir šatenėms plaukų priežiūrai labai tiks rozmarinai ir šalavijai. Užplikykite kaip arbatą, leiskite pritraukti. 1 Stiklinę tokio antpilo sumaišykite su 3 stiklinėmis šilto virinto vandens ir 1 šaukštu acto. Po galvos plovimo išskalaukite šiuo tirpalu plaukus – suteiksite jiems žvilgesio ir pamaitinsite galvos odą.

Šviesiems plaukams. 1 stiklinę ramunėlių arbatos sumaišykite su 3 stiklinėmis šilto virinto vandens ir šaukštu obuolių acto. Toks kondicionierius suteiks plaukams auksinį atspalvį, išlygins plaukus, padarys juos paklusnesnius ir nuramins galvos odą.

Išskalauti plaukai gali kurį laiką silpnai kvepėti actu, tačiau išdžiūvę jie paprastai niekuo nebekvepia. Jeigu gi kvapas lieka, į paruoštą kondicionierių galima įlašinti porą lašiukų kvapiųjų kanangų (ylang ylang) eterinio aliejaus – jis panaikins acto kvapą ir suteiks plaukams papildomo žvilgesio.

Kaukės su obuolių actu

Nuo pleiskanų.
Lygiomis dalimis sumaišykite actą ir virintą vandenį, užkaiskite ir pašildykite. Mišinys turi būti šiltas, bet ne karštas. Įmasažuokite į galvos odą, apsukite medvilniniu rankšluosčiu, po pusvalandžio išskalaukite šiltu vandeniu. Tokią kaukę darykite 1-2 kartus per savaitę. Stabilių rezultatų sulauksite jau po mėnesio.

Žvilgesiui ir greitesniam plaukų augimui. Stiklinę varnalėšų antpilo sumaišykite su šaukštu obuolių acto. Įtrinkite į plaukų šaknis, apsukite galvą šiltu rankšluosčiu, po pusvalandžio išplaukite šiltu vandeniu. Galite naudoti ir varnalėšų aliejų – tokiu atveju maišykite jį su actu lygiomis dalimis (pavyzdžiui, po šaukštą).

Plaukų stiprinimui. Ištirpinkite šaukštą medaus stiklinėje šilto virinto vandens, įmaišykite šaukštą acto. Pamasažuokite šiuo mišiniu plaukų šaknis, ištepkite plaukus per visą ilgį. Po pusvalandžio išplaukite šiltu vandeniu.

Riebiems plaukams. Nulupkite didelį obuolį, arba du mažesnius, pašalinkite sėklalizdžius, smulkiai sutarkuokite arba sutrinkite minkštimą smulkintuvu. Į gautą tyrelę įmaišykite šaukštą acto. Įmasažuokite į plaukų šaknis, po 20 minučių išplaukite su šampūnu. Naudokite du kartus per savaitę. Gerų rezultatų sulauksite po mėnesio.

Plaukų maitinimui.
Sumaišykite kiaušinio trynį (be plėvelės) su šaukšteliu ricinų aliejaus ir acto. Įmasažuokite į plaukus per visą ilgą, apsukite galvą rankšluosčiu, po 40 minučių išplaukite su šiltu (bet ne su karštu!) vandeniu – antraip trynys denatūruosis ir kaukę išplauti bus labai sunku.

Obuolių acto receptas

Reikia: 1 kg obuolių, 1,3 l vandens, 0,5 stiklinės cukraus arba medaus, 20 g džiūvėsėlių arba 10 g mielių.

Paruošimas: obuolius nulupkite, pašalinkite sėklalizdžius, minkštimą supjaustykite plonomis riekutėmis ir užpilkite vandeniu. Sudėkite cukrų arba medų, maišykite, kol ištirps. Sudėkite džiūvėsėlius arba mieles ir dar kartą išmaišykite. Palikite kambario temperatūroje 10 dienų, maišykite po 2 kartus per dieną. Perkoškite, kad neliktų obuolių ir džiūvėsėlių, ir palikite šiltoje vietoje dar 1-1,5 mėnesio. Actas paruoštas! Laikyti jį patartina šaldytuve.
© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.