Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/info/17335/tradiciniai-pusryciai-skirtingose-europos-salyse/

Data: 2019-02-08, 10:00

Tradiciniai pusryčiai skirtingose Europos šalyse

Išvykus svetur, maistas – viena įdomiausių, labiausiai intriguojančių patirčių. Per jį galima ne tik pažinti šalį, bet ir iki šiol dar neatrastais skoniais ar jų deriniais nustebinti save, o gal net pasisemti įkvėpimo raciono pokyčiams namuose?

Ką dažniausiai išvysime ant pusryčių stalo nuvykę į tarp keliautojų iš Lietuvos populiariausias 7 šalis, pasakoja kelionių organizatoriaus „Baltic Tours“ atstovė, kūrybos ekonomikos ir patirties turizmo tyrėja dr. Rasa Levickaitė. Kelionių organizatoriaus duomenimis, tarp lėktuvo bilietus įsigyjančių Lietuvos keliautojų 7 miestai lyderiai yra Londonas (Didžioji Britanija), Frankfurtas (Vokietija), Dublinas (Airija), Paryžius (Prancūzija), Barselona (Ispanija), Milanas (Italija) ir Kopenhaga (Danija).

Anglai vienu metu nori visko

Angliški pusryčiai (angl. full breakfast) – tai tradicinis pusryčių maisto kompleksas, britų kulinarijos klasika, kurią dažniausiai sudaro kiaušiniai, šoninė, pomidorai, skrudinta kvietinė duona ir dešrelės. O garnyrui patiekiamos keptos daržovės arba jų košė (angl. bubble and squeak). Skirtingose Didžiosios Britanijos regionuose pusryčių komplektai kiek skiriasi. „Pavyzdžiui, Velso gyventojai greta tradicinių ingredientų dar gali įsimesti į lėkštę moliuskų ir viską pasiskaninti jūržolėmis, o Škotijoje duona gali būti pakeista avižiniais dribsniais“, - pasakojo R. Levickaitė.

Tradicinis airiškų pusryčių priedas – sodos duona

Matyt, dėl geografinės padėties ir panašių tradicijų, Airijoje rytais dažniausiai yra patiekiamas standartinis, angliškas pusryčių meniu. Tačiau jis dar gali būti papildytas baltuoju pudingu ar kraujine dešra. Šiaurinėje šalies dalyje taip pat labai populiarus Ulsterio kepsnys (angl. Ulster Fry), užsikandamas plokščios formos sodos duona, apkepta kiaulių taukuose. Be to, pusryčiams airiai labai mėgsta įvairias košes bei keptą šoninę, o desertui pasiskrudina duonos ir pertepa ją marmeladu.

Vokiečiai ryte stiprinasi rolmopsais

„Vokietijoje ant pusryčių stalo rasite pačių įvairiausių rūšių šaltos mėsos, vietinės gamybos sūrių, šviežiai keptos duonos bei klasikinių vokiškų suktinukų, vadinamų rolmopsais (vok. rollmops)“, – pasakojo R. Levickaitė. Rolmopsai – tai ne kas kita kaip marinuoti agurkėliai arba svogūnai, apsukti silkės filė. Beje, Vokietijoje šis patiekalas ypač populiarus po išgertuvių. Rolmopsai yra gana sūrus, todėl skatina gerti daugiau vandens, be to, sūrymas atstato elektrolitų pusiausvyrą ir žmogus pasijunta geriau.

Sveikuoliai renkasi Danijoje

Šioje šalyje ant pusryčių stalo greičiausiai rasite duonos su sviestu, įvairių tepamų sūrių, braškių džemo ir kavos. Kartais patiekiama ir saliami dešros ar kitų maltos mėsos užkandžių. Tačiau dažniausiai danai rytais valgo itin sveikai: įvairių grūdų bei dribsnių su pienu arba jogurtu.

Italai pusryčiauja kava ir saldumynais

Jokie pusryčiai Italijoje nebus tikrai itališki, jei neužsisakysite didelio, gardaus puodelio kavos su pienu – caffe e latte. Tokia yra vietinių ryto tradicija. O prie kavos dažniausiai ragaujama įvairių rūšių bandelių, pagardintų sviestu ar uogiene, taip pat mėgstama valgyti kitus kepinius ir saldumynus. „Beje, Italijoje vis populiarėja vėlyvųjų pusryčių arba ankstyvųjų pietų įprotis, – pasakojo daug keliaujanti R. Levickaitė. – Per tokius vėlyvus pusryčius dažniausiai patiekiama įvairių salotų ir lengvų užkandžių, sumuštinukų“.

Prancūzai išsiskiria rafinuotumu

Ir net jei pusryčių meniu sudarys vien sumuštiniai – visi jų ingredientai bus tobulai suderinti, sviestas – aukščiausios kokybės, o duona – visiškai šviežia, ką tik iš kepyklėlės. R. Levickaitė pastebi, jog jau kas kas, bet prancūzai mėgautis maistu tikrai moka – net ir pusryčiaudami jie niekuomet neskuba, valgo lėtai, mėgaudamiesi kiekvienu kąsniu.

Ant pusryčių stalo Prancūzijoje rasite tradicinės prancūziškos duonos (pranc. baguette), sviestinių ragelių (pranc. croissants) ar bandelių su šokoladu (pranc. pain au chocolat), taip pat įvairių vaisių bei uogų.

Ispanai smaguriauja citrininiais keksiukais

Ispanai, kaip ir kaimynai italai, rytais negali be kavos ir saldumynų. Čia be galo populiarūs tradiciniai citrininiai keksiukai arba cukriniai churros – spurgas primenantys pailgi pyragaičiai, apibarstyti cukrumi ar aplieti medumi. Taip pat labai mėgstamas ispaniškas duonos pudingas su cinamonu ar medumi, kurį vietiniai vadina torrija.
 

© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.