Receptai

Pasaulio patiekalai

Pasaulio patiekalai, kurios privaloma paragauti

Valgymas kartais tampa įdomiausia kelionės dalimi. Paragauti patiekalai dažnai visai net neprimena jūsų šalyje gaminamų jų pakaitalų. Tad jei norite sužinoti, koks tikrasis kebabo skonis, teks skristi į Turkiją, o makaronų – į Italiją. Keliautojų biblija „Lonely Planet“ paruošė turistams rekomenduojamų paragauti nacionalinių patiekalų dešimtuką.

Tapas – Barselona, Ispanija
Ispaniškas užkandis tapas – mūsų šalyje labiau žinomas, kaip vieno kąsnio sumuštinukas. Jie daromi iš įvairiausių produktų. Populiariausi – bulvės su aštriu pomidorų padažu,kepti kalmarai, ančiuviai, kumpio kroketai), kiaulienos dešra, skrudinti pipirai, mėsos kukuliai, sūriu apkepti baklažanai ir t. t.
Žodis Tapa, išvertus iš ispanų kalbos reiškia – dangtis. Taip pavadintas užkandis, nes tradiciškai ispanai jį deda ant vyno taurių, kad į jas nepatektų vabzdžių ar nešvarumų.
Lankantis Barselonoje tikrai paragausite tapų, nes tai įprastas kasdienis patiekalas. Jų valgymo metas – nusileidus saulei ir atidarius dar vieną butelį vyno…

Doner kebabas – Stambulas, Turkija
Tikras turkiškas kebabas, žinomas Doner vardu. Tradiciškai, nuo seniausių laikų jis gaminamas iš keptos avienos. Patiekiant lėkštėje greta jo visada esti ryžiai su sviestu. Tokį Doner kebabą dar tikrai įmanoma užsisakyti kai kuriuose, iš senų laikų išlikusiuose Stambulo restoranuose.
Dabar turkiškas kebabas laikomas nebe patiekalu, o greito maisto pusbroliu. Gaminamas jis daugiausia iš marinuotos mėsos, pjaustant ją nuo besisukančio iešmo, ir įsukant į pitą duonelę kartu su salotomis ir specialiu jogurtiniu padažu. Jį turkai, žinoma, irgi moka išskirtinai paruošti. Tad, kai būsite Stambule, nusipirkite iš vietinių turkų kebabą ir nesivaržydami tęskite ekskursiją po miestą su varvančiu per smakrą padažu.

Makaronai – Neapolis, Italija
Maisto istorija teigia, kad XVIII amžiuje neapoliečiai miltus su vandeniu sumaišė taip, kad tas mišinys tapo populiarus visame pasaulyje. Jie taip pat pirmieji supažindino makaronus ir pomidorų padažu. O tada jau prasidėjo rimtieji virtuvės bandymai. Taigi vaikščiodami Neapolio istorinėmis gatvėmis, būtinai užsukite į itališką tratoriją ir užsisakykite dubens makaronų „Pasta Napolitana“.

Virti koldūnai – Šanchajus, Kinija
Kiniški koldūnai atrodo visai nieko neišsiskiriantis tol, kol jų neparagauji. Tik darykite tai atsargiai, nes galite nusideginti. Prieš valgant koldūną iš pradžių jį lengvai prakąskite, kad iš jo išbėgtų skystis. Jis ir yra šių pyragėlių su malta kiauliena, krabų mėsa, daržovėmis ir aštriu sultiniu paslaptis. Į koldūnų įdarą dedamas kietas želatinas, kuris suskystėja kai koldūnas verdamas.

Feijoada – Rio de Žaneiras, Brazilija
Tai iššūkis Brazilijos turistams. Paskanavus šio kiaulienos ir juodųjų pupelių troškinio labiau patariame prigulti ant sofutes, o neiti maudytis į taip viliojantį žydrą vandenį. Šis patiekalas itin populiarus žymiojo Rio de Žaneiro karnavalo metu. Tikriausiai, dar verta paminėti, jog dažniausiai šį troškinį brazilai gamina iš kiaulių kojų, kartais – ausų, liežuvių ar uodegėlių.

Gumbo – Naujasis Orleanas, JAV
Gumbo – tai tiršta sriuba su jūros gėrybėmis ir rūkyta mėsa. Patiekiama ji su ryžiais. Naujojo Orleano virtuvė garsėja ne tik šiuo patiekalu, bet ir jo rūšių įvairove. Gumbo valgymas Naujajame Orleane yra toks pat svarbus kaip ir džiazo klausymasis.

Kuskusas – Kasablanka, Marokas
Atvykę į Kasablanką, nusipelnėte minutės poilsio. O praleisti ją patariama vietinėje kavinukė užsisakius puodelį mėtų arbatos ir lėkštę kuskuso. Marokietiškas kuskusas gaminamas iš garintų kuskuso kruopų, pasirinktinai – su vištiena, aviena ar žuvimi. Patiekamas su daržovėmis. Tikėtina, kad kitą dieną vėl valgysite tą patį patiekalą. O gal net šiandien…

Nasi Goreng – Penang sala, Malaizija
Tai tradiciniai šios šalies kepinti ryžiai. Jie apkepinami su vištiena, daržovėmis, kiaušiniais ir saldoku sojos padažu. Kartais į ryžius įdedama čili. Tad nemėgstantiems aštraus maisto, prieš užsisakant Nasi Goreng, patariama pasiklausti – jis su čili ar be.

Karis – Bombėjus, Indija
Kario patiekalai – tai Azijos fenomenas, juos gamina nuo Pundžabio iki Japonijos. Tačiau kario tikroji gimtinė yra Indijos miestas – Bombėjus. Tipiškas jo karis gaminamas iš jūros gėrybių, kokoso su masala (prieskonių mišiniu). Tradicinį prieskonių mišinį sudaro ciberžolė, kalendra, imbieras ir raudonasis čili.

Dešrainis – Niujorkas, JAV

Nors Niujorke laukia didžiulė pasiūla įvairiausių pasaulio virtuvių, tačiau būtinas ritualas čia atvykus yra susirasti metalinę apšiurusią prekyvietę su skėčiu ir užsisakyti dešrainį su kečupu, garstyčiomis, svogūnais bei įvairiais padažais. O jei norite iššūkio – liepos 4 d. nuvykite į Coney salą ir sudalyvaukite garsiose dešrainių valgymo varžybose. Jų rekordas – 53.5 dešrainiai per 12 minučių.

Skanių įspūdžių!

Įdomu

Kinas

Menas

Kino centras „Garsas“ kviečia į „Muzikinę kino naktį“

Kino centras „Garsas“ kviečia į „Muzikinę kino naktį“

Kino centras „Garsas“, bendradarbiaudamas su naktiniu klubu „Garsas“, kviečia visus į muzikinę kino naktį, kurioje Jūsų laukia tikras kino ir muzikos šou! Renginio metu turėsite galimybę išvysti du puikius filmus – MAIKLAS DŽEKSONAS. PABAIGA ir BURLESKA.
Filme „Maiklas Džeksonas. Pabaiga“ nepaprastai talentingo atlikėjo gerbėjai ir muzikos mylėtojai išvys dar niekur nepublikuotus pasiruošimo koncertiniam turui „This is it“ kadrus. Koncertinis turas turėjo prasidėti 2009-ųjų metų vasarą Londono „O2“ arenoje koncertu, į kurį buvo parduoti visi išankstiniai bilietai. Tai turėjo būti 50-asis Maiklo Džeksono koncertinis turas. Nuo balandžio iki birželio šio garsaus dainininko repeticijų užkulisiuose sukiojosi operatorius. Juostoje užfiksuotos daugiau nei šimtas juodo darbo, repeticijų, klaidų ir atradimų valandų. Žiūrovai turi galimybę pamatyti dainininką kitoje šviesoje – tokį, kokio dar niekada nematė. Dokumentinė juosta atskleis ne tik muzikinius Maiklo Džeksono gebėjimus, bet ir jo kaip renginių režisieriaus, scenografo, šokėjo ir daugelį kitų gabumų, kurių dėka jis kūrė ir tobulino koncertinę „This is it“ programą.
Įspūdingame miuzikle „Burleska” dvi scenos megažvaigždės, Cher ir Christina Aguilera, papasakos sėkmės istoriją. Spalvingi ir prabangūs kostiumai, nepaprasta scenografija ir nepakartojamas balsas – tai užburiantis reginys ir pasigardžiavimas akims. Ali yra provincijos mergina, turinti puikų balsą, kuri ištrūksta iš savo vargų ir neaiškios ateities ir išvyksta į Los Andželą, kad įgyvendintų savo svajones. Netikėtai ji aptinka „The Burlesque Lounge“, didingą, bet susiduriantį su problemomis teatrą. Klubo savininkė ir žvaigždė Tess teatre Ali suteikia darbą.. Padedant sąmojingam režisieriaus asistentui Ali sugeba patekti ant scenos. Jos įspūdingas balsas grąžina „The Burlesque Lounge šlovę“. Diane Warren laimėjo Auksinį gaublį už „You Haven’t Seen The Last Of Me“ Geriausios dainos kategorijoje.
Bilieto kaina į abu filmus tik 9Lt. Su bilietu įėjimas į naktinį klubą – NEMOKAMAS. Daugiau informacijos www.garsas.lt

Mada

Sveikata ir grožis

Žmonės

Kaip susikurti romantišką vakarą be jokios progos

Kaip susikurti romantišką vakarą be jokios progos

Norite ypač romatiško vakaro dviems, bet nežinote ką padaryti tokio unikalaus ir nepakartojamo, kad mylimasis liktų nuoširdžiai susižavėjęs? Jaudinatės, kad tikrai tobulo vakaro neištvers jūsų kišenė ir nuolat žadate palaukti tam tinkamos progos? O gal baiminatės, kad kažkas nepavyks ir jausitės kvailai? Amžini pažadai, atsikalbinėjimai, nukėlimai… Pateikiame jums keletą naudingų patarimų kaip susikurti ypatigai romantišką vakarą be jokios progos.