Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/info/16888/dvyliktoji-scanorama--ziurovus-kvies-i-akistata-su-savimi/

Data: 2014-10-28, 15:54

Dvyliktoji „Scanorama“ žiūrovus kvies į akistatą su savimi

Laikas.lt

Šiandien spaudos konferencijoje Europos šalių kino forumas „Scanorama“ pristatė beveik dvi savaites truksiančią didžiausią rudens kino šventę Lietuvoje, kuri žiūrovus kvies į akistatą su savimi. Lapkričio 6–23 dienomis vyksiantis festivalis žiūrovams parengė išskirtinę filmų programą iš visos Europos, kurioje gero kino gerbėjais ras įsimintiniausias metų premjeras, naujausius ryškiausių Europos režisierių darbus ir įdomiausias lietuviško kino naujienas.

„12-oji „Scanorama“ šiais metais pristatys daugiau nei 100 filmų iš visos Europos. Įspūdingoje žanrų įvairovėje žiūrovai pamatys filmus atrinkus svarbiausiuose Europos kino festivaliuose – nuo Kanų iki Berlyno, nuo Roterdamo iki Karlovi Varų ir kitų. Žiūrovų ir kritikų vertinami filmai, sukurti žymiausių šio amžiaus kino režisierių: François Ozono, Jeano Luco Godard’o, Alejandro Jodorowsky’o, Richardo Linklatero, Wimo Wenderso, Segejaus Loznicos, brolių Dardenne’ų, Allaino Resnais ir daugelio kitų“, – pasakojo „Scanoramos“ meno vadovė Gražina  Arlickaitė.

Festivalio filmai suskirstyti į programas, kurios žiūrovams padės nepasiklysti jų gausoje. Tai – „Naujienos iš Šiaurės“ (naujausi skandinaviški filmai), „Kertant Europą“ (įdomiausi Europos režisierių darbai), „Neišgalvotas gyvenimas“ (išskirtinė ir šokiruojanti dokumentika), „Specialieji seansai“ (filmai, kurti daugybę metų) , retroperspektyvos „Theodoras Angelopoulas iš arčiau“ ir „Joanna Hogg iš arčiau“, „In memoriam Icchokas Meras“, Šarūno Barto jubiliejui dedikuotas seansas, konkursinė programa „Naujasis Baltijos kinas“ ir jau apdovanojimais įvertintų trumpametražių filmų programa „Europos kino akademijos nominatai ir laureatai 2013“. „Scanorama“ nepamirš ir savo jaunųjų žiūrovų jiems skirdama programą „Atsivesk mamą ir tėtį“ bei nudžiugins Lietuvos kino gerbėjus trimis lietuviškomis dokumentinio kino premjeromis.

Šiemet joje – naujausias Giedrės Žickytės dokumentinis filmas „Meistras ir Tatjana“, kuriantis legendinio lietuvių fotografo Vito Luckaus paveikslą, išskirtinis dokumentininko Audriaus Stonio darbas „Avinėlių vartai“, pasakojantis apie krikšto kilmę, ir debiutinis ilgametražis Julijos Zubavičienės darbas „Lida, Vanda, Liusia“, kuriame ji įsodino savo močiutes į automobilį ir išsiuntė į kelionę po Europą.

Sugrįžta ir naktinių kino seansų programa „Šiaurės pašvaistė“. Jos metu vakarinių pramogų mėgėjai bus kviečiami į vėlyvą trumpametražių filmų maratoną, kurio metu galės mėgautis ne tik geru kinu, bet ir puikia kompanija, gardžia kava ir skanėstais.

12-ąją „Scanoramą“ lapkričio 6 dieną iškilmingai atidarys „Auksiniu liūtu“ Venecijos kino festivalyje apdovanotas švedų režisieriaus Roy‘aus Anderssono filmas „Balandis tupėjo ant šakos ir mąstė apie būtį“ (A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence, 2014). „Tai yra paskutinioji trilogijos, nagrinėjusios, ką reiškia būti žmogumi, dalis. Šią trilogiją sudaro filmai „Dainos iš antro aukšto“ (Songs from the Second Floor, 2000) ir „Tu, gyvendamas džiaukis“ (You, the Living, 2007), kurios „Scanoramoje“ buvo rodytos anksčiau. Naujasis R. Anderssono filmas yra renesanso flamandų tapytojo Pieterio Bruegelio Vyresniojo paveikslo „Medžiotojai sniege“ interpretacija, kurioje R. Anderssonas akcentuoja stebinčius paukščius, o ši stebėjimo pocizija yra pažįstama visiems R. Anderssono kino gerbėjams“, – pasakojo „Scanoramos“ programos sudarytoja Monika Gimbutaitė.

Festivalio metu žiūrovų lauks ne tik gausybė naujų filmų, bet ir susitikimai su jų kūrėjais. Į „Scanoramą“ šiemet atvykta norvegų režisierius Erikas Poppe’as, danų kūrėjas Nilsas Malmrosas, lenkai Grzegorzas Jaroszukas, Lechas Majewskis ir Krzysztofas Zanussi, amerikiečių režisierius Frakas Pavichas, turintis lietuviško kraujo, ir kiti, kino pasaulyje pripažinti kino kūrėjai bei aktoriai. Viena iškiliausių „Scanoramos“ viešnių – viena įdomiausių šiuolaikinių britų kino kūrėjų Joanna Hogg.

Į Lietuvą atvykstanti režisierė „Scanoramoje“ ne tik pati pristatys savo filmus, bet ir dalyvaus pirmą kartą Lietuvoje rengiamame „Pokalbyje su režisieriumi“ (Director’s Talk), kuris vyks lapkričio 13 d. Susitikime su renginio dalyviais ji atvirai papasakos apie nuotykių kupiną savo kūrybinį kelią bei pasidalins patirtimi apie tai, kaip pradedantiesiems kūrėjams žengti pirmuosius žingsnius kino pasaulyje.

Prekyba bilietais prasidės jau rytoj, spalio 29 d. Džiugi žinia – „Scanoramos“ organizatoriai praneša, kad žiūrovų lauks dvi bilietų akcijos. Pirmoji – abonementų akcija vyks jau rytoj. Tik tądien 10 filmų abonementai Vilniuje ir Kaune kainuos 90 litų. 

Europos šalių kino forumas „Scanorama“ šiemet vyks lapkričio 6–23 dienomis Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.

Daugiau informacijos apie programą ir bilietus www.scanorama.lt

© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.