Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/info/16291/gatveje-kruvinomis-kelnemis--kova-uz-moteru-lygybe-foto/

Data: 2014-07-22, 11:00

Gatvėje kruvinomis kelnėmis – kova už moterų lygybę (foto)

Laikas.lt
Beautifuldecay.com

Ispanių meno kolektyvo „Sangre Menstrual“ pavadinimas pažodžiui reiškia „menstruacijų kraujas“. Pasivadino jos taip ne veltui. Vieną dieną merginos išsitepė baltas kelnes raudonais dažais ir išėjo į gatves. Savo performansu jos siekė ne tik šokiruoti, per ir atkreipti patriarchalinės visuomenės dėmesį į kas mėnesį kraujuojančias moteris.

„Nuo Biblijos laikų moterys ciklo metu būdavo atskiriamos nuo vyrų kaip nešvarios būtybės. Taigi, nors mes ir kraujuojame, nesame ligotos ar purvinos, tiesiog vaisingos moterys“, - teigiama ispanių manifeste „Manifesto for the Visibility of the Period“.

Kolektyvą piktina tai, kad moteris, sirgdama mėnesinėmis, jaučia gėdą ir įtampą, jei netyčia jos kelnės ar sijonas išsiteps ir tai pamatys aplinkiniai, o pirkdama higieninius įklotus, vėlgi nudelbia prie kasos akis. Retas vyras, pasak „Sangre Menstrual“ drįsta savo partnerei nupirkti tamponų.

Šiuo savo performansu ispanės tikisi, kad žmonės stabtels, susimąstys ir ims bent šiek tiek laisviau jaustis, elgtis ir natūraliau priimti menstruacijas kaip neišvengiamą visuomenės formavimosi faktorių.











© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.