Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/info/16093/vedu-isminties-taikymo-ekspertas-v-arvasevicius-apie-pagarbos-verta-vyra-ir-jam-tarnaujancia-zmona-interviu/

Data: 2014-06-19, 13:07

Vedų išminties taikymo ekspertas V. Arvasevičius apie pagarbos vertą vyrą ir jam tarnaujančią žmoną (interviu)

Laikas.lt
Emilija Plečkaitytė

Šių metų „Blusų festivalio“ Amatų ir Ramybės pievose greta nereikalingų daiktų atgaivinimo dirbtuvių, Iyenagar jogos, Ušu kovos menų, meditacijų, mandalų piešimo, puodų žiedimo, lietuviškos pirties ritualų ir kitų užsiėmimų, savo patirtimi dalinsis ir Vedų išminties gyvenime taikymo ekspertas Vaidas Arvasevičius.

„Su Vaidu susipažinome praaeitą vasarą, dvasinių praktikų festivalyje ,,Masters of Calm“. Tai – žmogus, turintis neišsemiamą žinių bagažą ir nenuginčijamą talentą informatyviai, įdomiai ir linksmai tomis žiniomis dalintis su kitais. Labai smagu, kad, derindamas laiką su kitais renginiais, jis visgi atvyks į „Blusų festivalio“ Ramybės pievą ir pasidalins savo žiniomis su festivalio lankytojais“, – džiaugiasi festivalio organizatorė Rūta Zalieckienė.

Šiandien su Vaidu kalbamės apie šeimos ekologiją ir kaip šią sąvoką įprasmina Vedų išmintis. Ją gyvenime praktikuojantis ir kitus konsultuojantis vyras dalinasi įžvalgomis ir patarimais, kurie padeda šeimoms grąžinti harmoniją bei supratimą. 

Kaip Vedų išmintis apibrėžia šeimą?

Šeima kuriama visam gyvenimui. Tik ypač išskirtiniais atvejais, apibrėžtais raštuose, leidžiama nutraukti ryšį. Vedos yra Dievocentrinė filosofija, tad šeimoje pirmoje vietoje yra pastatomas Dievo asmuo. Šeimos vyras buvo laikomas mokytoju savo žmonai ir vaikams. Moteriai vyras suteikdavo kupiną meilės ir pagarbos globą, padėdavo susitvarkyti su neramiu protu, o vaikams užtikrindavo saugumą – tiek materialinės gerovės, tiek emocinį bei dorovinį. Pagrindinis tikslas šeimoje – mokytis tarnystės vienas kitam ir pareigų vykdymo. Vyro ir moters pareigos šeimoje skirtingos, ir, turint omenyje lyčių psichikos skirtumus, tai lemia nemažai nesutarimų bei nesusipratimų. Nežiūrint jų ir nežiūrint to, kad partneris nevykdo savo pareigų, savąsias pareigas vis tiek būtina vykdyti. Svarbu suprasti, kad mes veikiame ne tam, kad gautume atlygį, o tam, kad patys tobulėtume ir stiprėtų mūsų charakteris. Vyras ir žmona pasitarnauja vienas kitam, o vaikai, matydami tokį pavyzdį bei gaudami galimybę pasitarnauti tėvams bei tėvų tarnystę jiems, tampa išaukštintomis asmenybėmis.

Šiandien vis labiau populiarėja ekologiškas požiūris į gyvenimą. Kokia turėtų būti ekologiška šeima?

Šeimoje svarbiausia santykių ekologija. Žinoma, turime pradėti nuo ekologiškos mitybos. Kuo daugiau naudojama maistų agresijos produktų (mėsa, žuvis), tuo mažiau šeimoje įsiklausymo, užuojautos, atleidimo, sąmoningumo. Ekologija turi apimti visas sferas šeimos gyvenime – tai minčių, kalbos, nuostatų ir požiūrių švara. Svarbiausia šeimoje išlaikyti hierarchiją, kuri veda į harmoningą šeimos gyvenimą. Vyras yra stabilesnis savo emocinėse reakcijose į sudėtingas gyvenimo situacijas, tad turėtų palaikyti savo žmoną jei esant neramiai ar išsigandusiai. Suteikti jai globą ir patikinti, kad jis imasi atsakomybės už visa, kas vyksta šeimos interesų rate. Moteris gali ramiai priimti vaikų emocijas ir dalintis pozityviais jausmais ir emocijomis. Tuo tarpu vyras turėtų bendrauti su stipresniais už save emociškai ir dvasiškai pažengusiais autoritetais, kad, šeimoje esant sunkumams, patiriamą įtampą išneštų iš šeimos, o ne užkrautų savo skundais ir nepasitenkinimu atgal žmonai ir vaikams. Ekologija šeimoje turėtų būti suprantama kaip aiškių bendravimo taisyklių buvimas, jų laikymasis, aukštesniųjų dėsnių pripažinimas bei jų įtakos šeimos gyvenimui suvokimas.

Viena iš jūsų misijų yra ,,ypatingai skatinti pilnavertį – harmonijos, darnos ir meilės kupiną šeimyninį gyvenimą“. Kokie patarimai ir mokymai padeda tai daryti?

Pirmiausia turime prisipažinti sau ir kitiems, jog mes nežinome, kaip tinkamai organizuoti santykius šeimoje. Niekas mums to nepasakojo, neaiškino ir nenurodė pasekmių, jeigu kažką darysime netinkamai. Žinios – tai kas gali atvesti mus į harmoningus santykius. Be tinkamų žinių santykiuose išsikeroja egoizmas, lemiantis begalinius reikalavimus, kritiką ir pretenzijas partnerio atžvilgiu.

Vedos nurodo visuomenės narių pareigas, kurias vykdydami galime tapti laimingais. Vyras būtinai turi šalintis galimybės tenkinti jusles, mėgautis gyvenimo malonumais, nes tai jį paverčia minkštakūniu padaru, negebančiu drąsiai pažvelgti gyvenimo sunkumams į akis. Atsisakydamas alkoholio, kitų svaiginimosi priemonių, sureguliavęs savo mitybą, būdamas griežtas savo norų ir pageidavimų pildyme, apribojantis save patogumuose buityje, susilaikantis geismuose, prisiimantis atsakomybę už šeimos finansinę gerovę bei emocinį saugumą, už šeimos narių moralės ugdymą bei gyvenimo tikslų bei gairių nustatymą. Toks vyras bus vertas pagarbos ir iššauks didelį žmonos norą grąžinti dėkingumą jam tarnystės forma.

Žmonos tarnystė – tai visokeriopa pagarba vyro atžvilgiu, nors jis dar nepasiekęs (toli gražu) tobulumo viršūnių. Vien vyro pastangos ir noras jau yra verti moters palaikymo, padrąsinimo ir gėrėjimosi. Pastarojo moterys labai šykšti savo vyrams, o pasitikėjimas ir gėrėjimasis jais kaip didvyriais – kaip oras reikalingi vyriškajai jėgai ir motyvacijai sustiprinti. Jokių pašalinių moterų pagyrų ar susižavėjimo vyras neturi klausytis, reaguoti ar girtis tuo. Net abejodama vyro tikslais, moteris turėtų palaikyti jį. Pasitikėjimas, pagarba, palaikymas, įvertinimas, padrąsinimas – šiuos dalykus užtikrinanti savo vyrui moteris gaus pilna jėga, visa širdimi besirealizuojantį gyvenime vyrą, kuris tikrai neliks skolingas moteriai, kuri leido jam tai pasiekti. Moteris turi atlikti savo askezes. Pirmiausia – atsisakyti imtis iniciatyvos už vyrą, anksčiau vyro, vietoje vyro. Sunkiausia moteriai – likti moterimi, mėgautis savo gyvenimu, valgyti saldžiai, puoštis, gražiai rengtis, dalintis jausmais ir emocijomis, palaikyti santykius, puoselėti juos. Sužinojus kiekvieno pareigas svarbiausia nesupainioti ir nelipti į svetimą daržą.

Kas šiandieninėms šeimoms trukdo pasiekti harmoniją?

Labiausiai harmonijai trukdo komformizmas, įpročiai elgtis tinkamai kitų atžvilgiu, išeiti iš komforto ribų. Nusistovėjusius bendravimo modelius priimame kaip tiesą, tėvų auklėjimo metodus, taikytus mums, kaip vienintelį būdą vaikams auginti (nes gi užaugome „normaliais“ žmonėmis, tik truputį traumuotais, vos vos depresuotais ir šiek tiek nelaimingais). Pradėti domėtis gyvenimo tikrąja prasme, atrasti gaires ir išsikelti šeimoje tikslus yra žymiai sunkiau, nei tiesiog po darbo dribti į minkštasuolį prie televizoriaus ir eilinį kartą pasiguosti be galo išradingais pasiteisinimais, kodėl tokį gyvenimą mes vadiname normaliu ir tinkamu.

Trukdo gėdos baimė, kad nepavyks arba, kad susidursime su neregėtais išbandymais ir nematytomis, nepažįstamomis situacijomis, kurių dėka išlėksime iš minkštasuolio į tikrojo gyvenimo prarają, kad iš mūsų pasityčios, atstums, kad reikės apginti savo naująjį gyvenimą.

Dalyvausite šiuometiniame ,,Blusų festivalyje“. Ką manote apie tokius renginius?

Tai renginys, kuriame susitinka ieškantys žmonės. Ne visada jie žino, ko. Man tai puiki galimybė pasidalinti savo įžvalgomis, patyrimais bei žiniomis ir pakviesti žmones drąsiam ir prasmingam žygdarbiui – savojo gyvenimo kelio atradimui.

Kuo tokie festivaliai naudingi šeimoms? Kodėl verta juose lankytis?

Šeimos turi susitikti su kitomis šeimomis ir pamatyti, kad jos gyvena panašiomis problemomis ir džiaugsmais. Jos turi bendrauti tarpusavyje ir dalintis savo patirtimi bei sukaupta jėga, kad galėtų praturtinti aplinkinius bei įprasminti savo buvimą šioje planetoje. Įvairūs šeimų klubai ar festivaliai suartina žmones ir leidžia jiems pamatyti savo artimuosius kitomis akimis, ypač po specifinių šeimoms skirtų paskaitų ar užsiėmimų. Atsiranda jėgos toliau tęsti gyvenimo žygį, nieko jame negriaunant, o anaiptol – tvirtinant šeimos statinio pamatus ir konstrukcijas.

© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.