Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/info/15128/didziausioje-skaitytoju-metu-sventeje-klasikines-literaturos-renesansas-ir-kultines-knygos/

Data: 2014-02-13, 11:35

Didžiausioje skaitytojų metų šventėje - klasikinės literatūros Renesansas ir kultinės knygos

Laikas.lt

Kiekvienas iš mūsų turi savo mylimų knygų rinkinį, prie kurio sugrįžta skirtingais gyvenimo etapais. Vieni kūriniai mums palieka greit išblėstantį įspūdį, kiti – išmoko gyventi, mylėti, paveikia jausmus, formuoja asmenybę, nurodo kryptį. „Ką mylimos knygos pasako apie mus?“ – klaus laukiamiausias skaitytojų metų įvykis Vilniaus knygų mugė, kurios renginių programą suvienys klasikinė literatūra ir kultinės knygos.

Skirtingos kartos žvelgs į klasiką

Gyvoje parodoje „Kultiniai autoriai ant Vilniaus sienų“ netradicinį laiko patikrintų knygų sąrašą lankytojų vertinimui pateiks gatvės menininkai. Parodų rūmų aikštėje ant improvizuotų Vilniaus sienų šeši pripažinti autoriai įamžins jiems svarbius, pripažintus literatūros kūrinius.

Šeštadienį, vasario 22 d., į Nacionalinius Kristijono Donelaičio „Metų“ skaitymus susiburs per tris šimtus skaitovų iš visos Lietuvos ir iškilmingai nuo pradžių iki pabaigos perskaitys lietuvninkų epą. Taip pat mugės metu klasiko kūrybą interpretuos R. Kazlas (poetinėje-muzikinėje pramonėje „Darbai ir dyvai“ skambės fragmentai iš poemos „Metai“), grupė „Liūdni Slibinai“, lankytojus kvies paroda „Lietuvos Homeras“.

Kultinių bei klasikiniais tapusių kūrinių tema bus plėtojama ir Knygos kino salėje. Čia žiūrovai išvys filmus, susijusius su rašytojų gyvenimais ir kūryba. Į juos lankytojai galės pažvelgti stebėdami LRT kino seansą apie K. Donelaitį „Ruduo Tolimkiemyje“ (1988, rež. J. Sabolius), biografinę dramą apie J. W. Goethes jaunystę „Goethe!“ (2010, rež. Philipp Stölzl), dokumentinį filmą „Albert’as Camus: laimės tragedija“, (2000, rež. Daniel Jean), juostą „Ieškant Romaino Gary“, (1997, rež. Olivier Mille, André Asséo) ir kitus.

Klasikinės literatūros būtį mene ir gyvenime aptars diskusijose

Dvi temos apie laiko patikrintas knygas palies tradicinės diskusijos Forume: Kaip šiandien Lietuvos teatre statoma klasika? Jei ji visada aktuali, ar būtina ją dar labiau aktualizuoti? Kiek scenos menas palankus atrasti naują klasikos skambesį? Apie visa tai mintimis diskusijoje „Nauji klasikos drbaužiai?” dalinsis Jonas Vaitkus, Dainius Gavenonis, Elona Bajorinienė.

„Būti ar nebūti?“ šiandien tapo dažnai girdima fraze, kurioje W. Shakespearas „Hamlete“ užšifravo egzistencijos esmę. Į būties pokalbį apie kibernetinės erdvės ir klasikinės literatūros priešpriešą mokinius ir studentus pakvies Darius Kuolys, Mindaugas Kvietkauskas ir Nerijus Čepulis. Pašnekovai nagrinės šiuolaikinio gyvenimo modelius, klaus kaip mokykla skaito klasiką? Ar knyga jau pralaimėjo kovą prieš socialinius tinklus ir internetą? Ir kas laukia skaitymo ir rašymo ateityje?

Vasario 20-23 dienomis knygų mugė Vilniuje penkioliktą kartą pristatys turtingą kultūrinę programą, skaitymus, koncertus, diskusijas, susitikimus su šiuolaikiniais užsienio ir lietuvių kūrėjais, dešimtis leidyklų naujienų. Išsami renginių programa, naujienos bei informacija apie bilietus pateikiama adresu www.2014vilniausknygumuge.lt

© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.