Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/info/14867/knygu-pusryciu-konkurse-20-metu-lauktas-pinokio-nuotykiu-leidimas/

Data: 2014-01-10, 06:00

Knygų pusryčių konkurse - 20 metų lauktas „Pinokio nuotykių“ leidimas

Laikas.lt

Prestižinei A. Lindgren premijai nominuoto dailininko ir rašytojo Kęstučio Kasparavičiaus gerbėjus nudžiugins sausio mėnesį pasirodžiusi nauja jo iliustruota knyga. Tai – Karlo Kolodžio (Carlo Collodi) „Pinokio nuotykiai. Medinuko istorija“, kurios leidimo Lietuvoje reikėjo laukti beveik 20 metų.

Dailininkas Kęstutis Kasparavičius pagrįstai gali būti laikomas žymiausiu Lietuvos kūrėju vaikams. Jis yra iliustravęs apie 60 kitų autorių knygų, pats parašė ir iliustravo virš 10 knygų vaikams, du kartus nominuotas prestižinei H. K. Anderseno premijai, įrašytas į IBBY garbės sąrašą, o pernai nominuotas Astridos Lindgren atminimo premijai. Šalia to – daugybė apdovanojimų Lietuvoje ir užsienyje, metų knygų nominacijų ir didžiulis ištikimų gerbėjų ratas.

Visus K. Kasparavičiaus kūrybos mylėtojus turėtų nudžiuginti sausio pradžioje pasirodžiusi nauja knyga, kurią puošia K. Kasparavičiaus kurtos iliustracijos. Tai – klasikinė italų rašytojo Karlo Kolodžio istorija „Pinokio nuotykiai. Medinuko istorija“ (leidykla „Nieko rimto“).

2013 m. šiai istorijai sukako 130 metų, o pirmieji „Pinokio nuotykių“ iliustracijų variantai buvo nupiešti dar 1993 m. Tuomet K. Kasparavičių susirado ir iliustruoti vokišką knygos leidimą pasiūlė Miunsterio miesto leidykla „Coppenrath Verlag“. Vokiškąjį leidimą sudarė 48 puslapiai su sutrumpintu K. Kolodžio tekstu iš knygų serijos „Vaikų Literatūros klasika“. 2005 m. ta pati leidykla išleido naująjį, kiek ilgesnį knygos leidimą su keliomis papildomomis iliustracijomis. Šiems leidimams K. Kasparavičius nupiešė dideles spalvotas iliustracijas. 2002 m. lietuviškai buvo pasirodęs „Pinokio“ variantas su dailininko pieštomis mažytėmis, juodai baltomis iliustracijomis, tačiau knygos su originaliomis spalvotomis teko palaukti iki šių metų.

Lietuvos skaitytojus pasieks nesutrumpintas, originalus K. Kolodžio „Pinokio nuotykių“ tekstas. Jam K. Kasparavičius nupiešė beveik dešimt papildomų iliustracijų. „Nebuvo lengva knygą vis papildyti naujais piešiniais, nes per 20 metų mano piešimo stilius gerokai pasikeitė“, – sakė dailininkas.

K. Kasparavičius garsėja itin kruopščiais ir detaliais piešiniais, todėl norėdamas kuo tiksliau pavaizduoti Pinokį jis netgi buvo iš medžio išsidrožęs Pinokio lėlę. „Padariau jį su judančiomis kojomis ir rankomis ir aprengiau spalvotais drabužėliais, kad būtų lengviau piešti apžiūrint iš visų pusių“, – pasakojo menininkas.

„Pinokio nuotykiai“ nebūtinai gali atrodyti patrauklūs šiuolaikiniams vaikams, tačiau K. Kasparavičius su tuo nesutiktų. Anot jo, „Pinokio nuotykiai“ – tai istorija apie nerūpestingo vaiko virtimą atsakingu už savo veiksmus žmogumi. O juk visi žinome, kaip sunku įveikti šį pasikeitimą. Kai kuriems žmonėms tai trunka visą gyvenimą.“ Ne viename interviu dailininkas yra minėjęs, kad „Pinokio nuotykiai“ yra viena mėgiamiausių jo knygų. O gera knyga vaikams, anot jo, turi būti ir gera knyga suaugusiems.

Skaičiuojama, kad Pinokio istorija yra daugiausia į užsienio kalbas verstas grožinės literatūros kūrinys. Tai nesenstanti, daugiaprasmė pasaka, kurioje lengvai atpažįstama vaiko elgsena įgyja simbolinę reikšmę, o dinamiškas siužetas slepia pamokymus, kaip tapti tikru berniuku. Skaitytojai sužinos, kad meluojant ištįsta nosis, kad ne visuomet reikia klausyti tų, kurie žada aukso kalnus, o geri darbai nelieka pamiršti.

Šiuo metu dailininkas ir visa Lietuva laukia kovo 25 d., kuomet bus paskelbtas A. Lindgren premijos laureatas. Šis apdovanojimas buvo įsteigtas 2002 m. ir yra skirtas Švedijos vaikų rašytojai A. Lindgren atminti. Premija gali būti skiriama autoriams ir dailininkams, o laimėtojui įteikiamos premijos dydis yra apie 2 mln. litų. Šalia to menininkas visam laikui pelno tarptautinį pripažinimą ir patenka tarp elitinių pasaulio kūrėjų vaikams. Toks įvertinimas Lietuvai būtų pirmas.

Laimėkite šią knygą konkurse čia.

© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.