Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/info/13989/gamtos-vaistinele-saltuoju-metu-laiku/

Data: 2013-10-06, 12:00

Gamtos vaistinėlė šaltuoju metų laiku

Sveikata.lt

Aukšta temperatūra, kosulys, siaubinga savijauta... Tai tik keli simptomai iš didelės negalavimų puokštės, kurią ruduo ir žiema įteikia dažnam iš mūsų (kartais – ir po kelis kartus). Visa laimė, kad yra natūralių priemonių, kurios efektyviai padeda užkirsti jiems kelią, o apsirgus – greičiau atsistoti ant kojų. Žemiau pateikti geros savijautos receptai aktualiausi šaltuoju metų laiku, tačiau pravers ir jam pasibaigus.

Čiobreliai nuo kosulio. Sirupas nuo kosulio nebepadeda? 3 valgomuosius šaukštus džiovintų čiobrelių užpilkite 0,5 litro verdančio vandens, leiskite atvėsti ir sumaišykite su 250 ml medaus. Kai reikia, vartokite po 1 arbatinį šaukštelį. Mišinį galima laikyti šaldytuve iki trijų mėnesių.

Vitaminas C – ligų profilaktikai.
Ligų sezonas tęsiasi maždaug nuo spalio iki kovo. Jeigu norite apsisaugoti nuo virusų ir sustiprinti imunitetą, nepamirškite natūralių vitamino C šaltinių. Daugiausia jo turintys produktai (mg/100 g):

Erškėtuogės – 650 mg;
Raudonosios paprikos – 250 mg;
Šaltalankiai, juodieji serbentai – 200 mg;
Krienai, krapai, petražolės – 120–130 mg;
Greipfrutai – 60 mg;
Apelsinai, citrinos – 50 mg.

Česnakas užgulusiai nosiai. Jeigu užgulė nosį, susirgote arba tiesiog norite sustiprinti imunitetą, kasdien su maistu suvalgykite truputį česnako – jis padės apsaugoti nosį nuo virusų ir infekcijų.

Žalumynai stipresnėms kraujagyslėms. Dažna kraujavimo iš nosies priežastis – per sausas patalpų oras ir nuolatinis čiaudulys. Jeigu kasdien suvalgysite po 200–300 g žalumynų, gausite pakankamai vitamino K ir sustiprinsite kraujagysles, pagerinsite kraujo krešumą.

Žolelių arbatos, medus ir cinamonas.
Vos tik pajuntate pirmuosius ligos simptomus, užsiplikinkite žolelių arbatos su medumi ir cinamonu. Šiluma stimuliuoja imuninę sistemą, o žolelės padeda kovoti su infekcija. Cinamonas ne tik reguliuoja cukraus lygį kraujyje, bet taip pat yra ir natūralus antibiotikas, pasižymi antivirusinėmis savybėmis. Jei jaučiate, kad pradedate sirgti, arbata su prieskoniais ir medumi palengvins kosulį ir numuš temperatūrą (tačiau būkite atsargūs, nepadauginkite prieskonių, kad nepasireikštų šalutinis poveikis).

Morkos nuo galvos skausmo.
Jeigu rudenį ir žiemą pastebite, kad dažniau skauda galvą, užkirsti kelią šiam negalavimui jums padės morkų salotos. 400 g šių daržovių per dieną padeda sumažinti galvos skausmą 70 %.

Riešutai suteiks energijos. Kad per trumpą rudens arba žiemos dieną spėtumėte nuveikti viską, ką esate suplanavę, jums reikia daug energijos. Įtraukite į savo racioną riešutų (pavyzdžiui, migdolų – tai puikus vitamino E ir antioksidantų šaltinis), razinų ir džiovintų abrikosų.

Levandos nuo nerimo.
Stresas – dažnas palydovas žiemą, tačiau kovoti su juo padeda levandų aliejus. Užtepkite kelis jo lašus tose vietose, kur galite užčiuopti pulsą, ir iš karto pajusite palengvėjimą.

Ananasai
– geresniam virškinimui. Dažnai persivalgote? Bokalas ananasų sulčių padės greičiau susidoroti su nemaloniomis pasekmėmis.



Pomidorai – nuo nudegimų. Jeigu nusideginote, prie pažeistos vietos pridėkite gabaliuką atpjauto pomidoro ir leiskite nudžiūti jo sultims. Pomidorai turi itin daug likopeno – antioksidanto, pasižyminčio uždegimus slopinančiomis savybėmis.

Salierai geresniam miegui. Apie stresą ir nerimą jau šiek tiek užsiminėme. Jeigu be vaistų negalite užmigti, užkąskite prieš miegą salierų – jie pasižymi labai stipriu sedatyviniu poveikiu.

Graikiniai riešutai sausai odai. Šaltas vėjas negailestingas mūsų odai. Kasdien suvalgykite po 30 g graikinių riešutų, ir jau po 2 savaičių pamatysite rezultatą – jausitės daug energingesni, pagerės jūsų odos būklė.

© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.