Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/info/12730/buna-ir-taip-sveikas-greitas-maistas/

Data: 2013-06-05, 12:02

Būna ir taip - sveikas greitas maistas

Laikas.lt

Ar galime maitintis greitai ir sveikai? Tikrai taip, jei pasitelksime bent kiek vaizduotės ir nebijosime paeksperimentuoti – įsitikinęs „Lieknėjimo akademijos“ sveikos mitybos ir gyvensenos specialistas Tomas Lenart.

Ar gali būti sveikas – greitas maistas?

Greitas maistas dažniausiai mums asocijuojasi su greito maisto užkandinėmis, kur galime įsigyti skanaus, riebaus, saldaus, sūraus, tačiau kaip taisyklė labai mažos mitybinės vertės maisto. Šiai kategorijai ko gero turėtume priskirti ir maisto pusfabrikačius parduodamus prekybos centruose.

„Jei maitinames kavinėse ar kitose viešojo maitinimo įstaigose greito arba lėto maisto sąvoka yra labai sąlygina. Juk salotas, vaisių ar bet kokį kitą sveikesnį produktą galime įsigyti lygiai taip pat greitai kaip ir šlamštmaistį. Na galbūt tik reikėtų pradžioje skirti bent šiek tiek laiko ir pasieškoti kur netoli nuo mūsų darbo galime įsigyti sveikesnio maisto, tik tiek. Tačiau yra ir daug sveiko, bei skanaus maisto alternatyvų kurias galime pasirinkti valgydami namie arba darbe“, – pasakoja „Lieknėjimo akademijos“ sveikos mitybos ir gyvensenos specialistas Tomas Lenart.

Geriausias pasirinkimass – vaisiai ir daržovės

T. Lenart teigimu sveikiausias ir ko gero greičiausias maistas kurį galime rinktis tiek užkandai tiek ir rimtesniam pavalgymui neapdoroti vaisiai ir daržovės.

Tai gali būti: obuoliai, kriaušės, slyvos, bananai, apelsinai, mandarinai, persikai, persimonai, kiviai, ananasai, melionai, arbūzai, morkos, ridikai, ropės, žiediniai kopūstai (kalfijorai), agurkai, pomidorai ir daugybė kitų vaisių bei daržovių. Kas gali būti greičiau nei nuplauti, nulupti ar nuskusti ir paruošta.

Vaisiai ir daržovės turi kelis didelius privalumus: juose daug vitaminų ir mineralų, dažniausiai jie mažai kaloringi, tad padės išsaugoti jūsų figūrą, greitai suteikia energijos ir pakankamai ilgai negenda. T.y. namie ar darbe visada galite turėti kelių rūšių produktų ir nesibaiminti, kad privalote juos suvalgyti iki darbo pabaigos arba kito greito termino.

Labai skanus ir sveikas maistas yra vaisių kokteilis. Bananų kokteikis su ananasu, kiviais ar bet kokiomis uogomis. O jei dar kartu įdėsite ir varškės, bus ne tik skanu, bet ir sotu ilgam laikui. Čia mūsų galimybes riboja tik vaizduotė.

Prie arbatos

„Prie arbatos puikus saldumynų pakaitalas yra džiovinti vaisiai, arba natūralus medus. Nors šie produktai irgi pakankamai kaloringi, tačiau turi naudingų mineralų ir vitaminų, taip pat jais greičiau pasisotinsite ir mažiau suvalgysite. Tiesa turėtumėte rinktis natūralius vaisius tokius kaip slyvos, razinos, abrikosai, figos, datulės, obuoliai, kurie džiovinami natūraliai. Ananasai, bananai, mangai yra verdami cukraus sirupe, todėl tai jau yra labiau saldainiai nei džiovinti vaisiai ir jų valgyti nevertėtų“, – pataria „Lieknėjimo akademijos“ sveikos mitybos ir gyvensenos specialistas Tomas Lenart.

Pagrindinis patiekalas

Puikus pasirinkimas greitam ir sveikam pagrindiniam patiekalui gaminti yra šaldytos daržovės. Jų pasirinkimas didesniuose prekybos centruose yra pakankamai platus. Ruošimas – sumesti į puodą, įdėti prieskonių, sviesto ar aliejaus pagal skonį ir patroškinti kelias ar kelioliką minučių. Jei norite sotumo galite pagardinti fermentiniu sūriu.

Pusryčiams košės

Sotiems ir skaniems pusryčiams geras ir greitai paruošiamas pasirinkimas yra košės. Tai gali būti grikių, sorų, miežių, avižų ar kelių grūdų košės. Parduotuvėse yra didelė pasiūla ir greito paruošimo košių kurias pakanka užplikyti verdančiu vandeniu ir darbe pasigaminti paprasčiau nei kavą. Namie ruošdami koše patys, visada galite ją gardinti džiovintais vaisiais jei norite saldumo, arba džiovintomis daržovėmis ir prieskoniais jei norite pikantiškumo.

Labai skubantiems

Jei neturite nei akimirkos laiko maisto ruošai ir ruošiates kažką greitai įsigyti parduotuvėje, geras pasirinkimas yra natūralūs pieno produktai: varškė, jogutas su sėlenomis ar su vaisiais. Taip pat pilno grūdo duonos gaminiai.

© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.