Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/info/12413/uz-kiek-parduotum-savo-geriausia-drauga-sokiruojanti-prekybos-zmonemis-istorija/

Data: 2013-05-09, 10:38

Už kiek parduotum savo geriausią draugą? Šokiruojanti prekybos žmonėmis istorija

Laikas.lt

Už kiek parduotum savo geriausią draugą?

Į šį klausimą filme „Escaping Sunshine“ (liet. „Pabėgimas iš Saulės miesto“) atsakymo ieško Lietuvoje gyvenantis režisierius iš Danijos Allanas van O. T. Andersenas. „Prieš keletą metų Danijos teisėsauga iš prostitucijos nelaisvės išvadavo nežmoniškomis sąlygomis laikytą lietuvę. Ją į prostituciją pardavė tautiečiai, lietuviai. Apie šią skaudžią tragediją kalbėjo visa Danijos žiniasklaida. Lietuvos, deja, ne...“ – prisimena režisierius A. Andersenas.

Stebėdamas danų ir lietuvių reakciją į įvykį, danų režisierius A. Andersenas nusprendė šio įvykio pagrindu sukurti filmą. Tai pasakojimas apie dvi Lietuvos abiturientes, nutarusias paskutinę vasarą prieš studijas praleisti kartu. Jos išvyksta į Daniją norėdamos užsidirbti. Tačiau gražiai prasidėjusi svajonių kelionė baigiasi, kai geriausia draugė nusprendžia parduoti kitą suteneriams.

„Neįtikėtina, tačiau prekyba žmonėmis dažniausiai prasideda nuo tų, kuriais labiausiai pasitikime. Tai gali būti draugai, kaimynai ar net šeimos nariai“, – sako filmo prodiuserė Rasa Miškinytė.
Filmo projektas jau pelnė tarptautinį pripažinimą – Europos Sąjungos Media programa skyrė paramą projekto plėtojimui, o Šiaurės ir Baltijos šalių bendros produkcijos mugėje Taline jis nugalėjo geriausio projekto nominacijoje.

A. Andersenas ir R. Miškinytė

Filmo „Escaping Sunshine“ kūrėjai siekia įtraukti visuomenę į prekybos žmonėmis problemos sprendimą.

„XXI amžiaus vergovę įveikti galima tik bendromis pastangomis. Tikime, kad šis filmas padės apsaugoti ne vieną žmogų. Kviečiame kiekvieną prisidėti prie filmo pristatymo. Be privačių investuotojų šio tarptautinio projekto įgyvendinti neįmanoma. Siekdami juos sudominti, turime sukurti filmo teaserį (anonsą). Net ir keli litai gali padėti išgelbėti jūsų draugą, vaiką ar kaimyną. Surinktos lėšos bus skirtos filmo anonso kūrimui ir organizacijai „Caritas“, besirūpinančiai prekybos žmonėmis aukomis“, – teigia filmo prodiuserė Rasa Miškinytė.

Filmo kūrėjai tikisi, kad prie visuomenės informavimo apie XXI amžiaus vergovę aktyviai prisidės ne tik privatūs investuotojai, bet ir pavieniai neabejingi asmenys.

Šiaurės šalių regiono meno kūrinių finansavimui skirtame tinklalapyje www.manymade.org filmas „Escaping Sunshine“ pateko tarp trijų geriausių kino projektų kaip skatinantis socialinę atsakomybę ir atspindintis itin aktualią XXI amžiaus problemą – prekybą žmonėmis.

Filmo kūrėjai ketina surinkti apie 51 800 Lt (15 000 eurų), iš kurių 2 procentus skirs organizacijos „Caritas“ projektui „Pagalba prostitucijos ir prekybos moterimis aukoms“. Nesurinkus būtinos sumos, visi paaukoti pinigai bus grąžinti aukotojams.

Daugiau informacijos galite rasti http://www.manymade.org/Project/Index/58 ir http://www.facebook.com/EscapingSunshine, www.EscapingSunshine.lt
 

© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.