Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/info/12247/lietuves-studentes-sukurta-sviestuva-masiskai-gamins-italai-foto/

Data: 2013-04-23, 10:52

Lietuvės studentės sukurtą šviestuvą masiškai gamins italai (foto)

Laikas.lt

Lietuviško dizaino idėja išplaukė į tarptautinio verslo vandenis – italų kompanija STATUS, sudariusi licencinę sutartį dėl Vilniaus dailės akademijos studentės Živilės Lukšytės sukurto šviestuvo dizaino, pradėjo masinę „Light Stick“ pavadinto šviestuvo gamybą. Šis šviestuvas yra įtrauktas į kompanijos gaminių katalogą ir potencialiems pirkėjams buvo pristatytas neseniai pasibaigusioje Milano baldų parodoje.

„Tai pirmas toks projektas, kai produkto dizaino katedros studento darbas buvo komercializuotas ir užsienio kompanijos paverstas masinės gamybos produktu. Kartu tai puikus pavyzdys, patvirtinantis, kad lietuviškas dizainas turi ne tik teorines, bet ir praktines perspektyvas tarptautinėje rinkoje“, - sako projektą koordinavusio Vilniaus dailės akademijos (VDA) Dizaino inovacijų centro (DIC) direktorius Marius Urbanavičius.

Pasak jo, nuo koncepcinio prietaiso pristatymo iki jo pasirodymo rinkoje praėjo beveik du metai. Viskas prasidėjo 2011 m., nuo VDA II kurso dizaino studentų apšvietimo koncepcijų pristatymo Milano dizaino parodoje. „Šviestuvo koncepcijas produkto dizaino studentai kuria kasmet, tačiau tais metais pirmą kartą septyni mūsų studentų darbai buvo pristatyti Milano parodos „Euroluce“ ekspozicijoje. „Light Stick“ šviestuvas tuomet sulaukė net trijų kompanijų atstovų susidomėjimo“, - sakė Ž.Lukšytės darbo vadovas, VDA produkto dizaino katedros dėstytojas Povilas Juškaitis.

Po šios parodos DIC užmezgė kontaktus su kompanijomis, galinčiomis tapti potencialiais šių dizaino projektų pirkėjais. Po derybų su apšvietimo sprendimus rinkai siūlančia kompanija STATUS, tarp jos ir VDA buvo sudaryta ilgalaikė bendradarbiavimo sutartis. Joje numatyta, kad atlygis VDA sudarys tam tikrą procentą nuo „Light stick“ pardavimų.

VDA šiame sandoryje, kuris nėra tipinis Lietuvoje, konsultavo advokatų kontora TARK GUNTE SUTKIENĖ. Teisininkės Indrės Burbulytės nuomone, šis šviestuvo dizaino sandoris išsiskiria tuo, kad Lietuvoje nėra sukaupta komercinės teisės praktikos, kai Lietuvos aukštajai mokyklai priklausanti intelektinė nuosavybė yra komercializuojama, ir yra puikus pavyzdys, kaip mūsų šalies aukštosios mokyklos ir jų kūrėjai gali būti sėkmingi tarptautinėse rinkose.

Planuojama vieno „Light Stick“ šviestuvo kaina - 182 EUR (apie 630 Lt) Kiek vienetų šių šviestuvų planuoja pagaminti šiemet, italų kompanija STATUS neatskleidžia.


Dizaino inovacijų centras (DIC) yra Vilniaus dailės akademijos (VDA) padalinys, kurio uždaviniai yra skatinti dizaino inovacijų plėtrą, kurti sąlygas jauniems dizaineriams įsitvirtinti dizaino rinkoje bei kaupti bei platinti specializuotą dizaino informaciją. Šiemet DIC trečius metus organizuoja konkursą „Jaunojo dizainerio prizas“, kuriame įvertinamos studentų tais metais sukurtos geriausios grafinio, produkto ir mados dizaino idėjos, taip pat vykdo įvairius edukacinius projektus.

© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.