Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/info/12142/artejancio-savaitgalio-ritmai-su-festivaliu-centras/

Data: 2013-04-11, 16:00

Artėjančio savaitgalio ritmai su festivaliu „Centras“

Laikas.lt

Nuo pirmadienio po Kauno centro kultūrines erdves gastroliuojantis alternatyvios muzikos ir meno festivalis „Centras“ sugrįžta į istorinę „Romuvą“. Čia, senutėje kino salėje, laukiami visi, pasiryžę netradiciškai sutikti savaitgalį su gyvų audiovizualinių pasirodymų programa.

Balandžio 11 d., ketvirtadienį, legendinės „Romuvos“ erdvės priklausys avangardiškajai grupei „Kriget“ (Švedija), kolektyvui „AVaspo“ (Lietuva) ir jauniesiems medijų meno kūrėjams „Bionics“ (Lietuva). Instrumentinė eksperimentinė grupė „Kriget“ gyvuoja jau trejus metus, yra išleidusi tris albumus, paskutinysis – „Dystopico“. Šį kolektyvą sudaro trys nuolatos eksperimentuojantys, vidinės ramybės per muzikinę raišką ieškantys menininkai. Simbolinis ir grupės pavadinimas „Kriget“, kuris, išvertus iš švedų kalbos, reiškia „karas“. Mechaniška, kapota, tačiau tuo pačiu žaisminga ir laisva „Kriget“ muzika – tarsi teigiamas smegenų sukrėtimas, sukeliantis sąmonėje netikėtų vaizdinių. 

Sakoma, kad kai kolektyvo „AVaspo“ jau buvo neįmanoma nepastebėti, tapo aišku – jis yra būtent tai, ko seniai trūko Lietuvos eksperimentinėje scenoje. Įkvėptas poetės ir dramaturgės Gabrielės Labanauskaitės vizijų, šis projektas tampa savotiška audiovizualinės poezijos išraiška, kurioje jungiasi vienų labiausiai intriguojančių jaunosios kartos lietuvių kompozitorių, multiinstrumentalistų ir video menininkų talentai. Šįkart kolektyvas tęsdamas vandens tematikos pavadinimų ciklą, pristato savo naujausią albumą „Kraujuojantis okeanas“. „AVaspo“ muzikoje ne tik „laksto“ bizonai, bet taip pat persipina psych-pop, experimental stiliai, vieni kitų neužgoždami, netgi sustiprindami poveikį.

Kita lietuvių grupė – „Bionics“ – pristatys audiovizualinį projektą „Versus“. Išpildant festivalio temą – „medijų tarmės“, šiame performanse pagrindinis dėmesys bus skiriamas programavimo kalbai. Pagrindinis kūrėjų uždavinys – sujungti technines, fizikinės prigimties medijas (garsą, vaizdą) ir interpretuoti jas kaip naujai kuriamą vizualinę ir garsinę kalbą.

Balandžio 12-ąją, festivalio „Centras“ gyvų audiovizualinių pasirodymų programą tęs sparčiai garsėjančio kolektyvo „Kurak“ (Lietuva), vaizdo žokėjų – Ivo Schindler, Luis Sanz ir Andrea Reisner (Šveicarija) bei disko žokėjų grupės „Okupacija von ^ domas“ (Lietuva) pasirodymai. Kaip vieną iš festivalio staigmenų būtų galima paminėti alternatyvios muzikos grupę „Kurak“.Kolektyvą subūrė instrumentalistas ir kompozitorius Vygintas Kisevičius, grupių „Fusedmarc“ ir „Empti“ narys. Netrukus prie projekto prisijungė kviestiniai, ryškiu muzikiniu charakteriu pasižymintys vokalistai, kaip Eglė Sirvydytė, Karolis Ramoška bei Markas Palubenka. Grupės nariai savo debiutinį albumą “Notes” jau pristatė ne tik Lietuvoje, bet ir Talino muzikos savaitės metu. Su juo bus supažindinami ir festivalio „Centras“ lankytojai. Galima teigti jog vos po keleto albumo pristatymų, kolektyvas „Kurak“ pelnė didžiules melomanų ir muzikos kritikų simpatijas.

Daugiau informacijos apie festivalio programą – www.cntrs.lt, taip pat specialioje socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.