Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/info/11779/skaudi-pasaku-realybe--kaip-atrodytu-princeses-isgyvenancios-tikrove-foto/

Data: 2019-06-25, 15:52

Skaudi pasakų realybė – kaip atrodytų princesės, išgyvenančios tikrovę (foto)

Laikas.lt
Parengta pagal Yatzer.com

Kur atsiduria princesės iš pasakų su laiminga pabaiga, ir kas būtų, jei pabaigos nebūtų?.. Retorinis klausimas, į kurį galima būtų atsakyti tik pasitelkus lakią vaizduotę. Romantiškos pasakų istorijos dažniausiai baigiasi laimingai, gal dėl to ir baigiasi, nes tolimesnis gyvenimas tėra tai, ką galime pamatyti kasdienybėje, su ją lydinčia rutina, kuri neegzistuoja tik tol, kol tęsiasi pasaka. Nemažai panašumų galima pamatyti ir realiose meilės istorijose – pradžia intriguoja, jaudina, suteikia laimės pojūtį. Vėliau, vadinamoji laiminga pabaiga, kuri dažniausiai akomponuojama vestuvių varpų skambesiu, tėra kasdienybės, rutinos, gyvenimiškų rūpesčių pradžia.

Pabadykime įsivaizduoti, kaip galėtų atrodyti princesių gyvenimas po laimingos pabaigos, kokios šiuolaikinės problemos, rūpesčiai gali kamuoti jas ir jų išrinktuosius. Arba atvirkščiai – kaip realaus gyvenimo problemos galėtų atrodyti pasakose po laimingos pabaigos. Tai išdrįso padaryti kanadietė fotografė Dina Goldstein, sukūrusi fotografijų seriją „Fallen Princesses“ („Puolusios princesės“), kurioje princesės iš Disney'aus animacinių filmukų vaizduojamos kardinaliai kitokiame kontekste, nei esame įpratę matyti. 

Šiose fotografijose Snieguolė netekusi 7 nykštukų kompanijos yra daugiavaikė mama, o jos sutuoktinis, princas ant balto žirgo tėra paprasčiausias tinginys, nuolatos žiūrintis televizorių. Miegančioji gražuolė – negali atsispirti daugybei plastinių operacijų, juk tiek laiko savo jaunystėje pramiegojo. Undinėlė patekusi į zoologijos sodo nelaisvę tėra dailus, egzotiškas eksponatas. Visos pasakų gražuolės čia sužalotos skaudžios realybės, kuri, regis, kur kas baisesnė ir aršesnė nei pasakose verdantis gyvenimas, lydimas nuotykių ir pavojų, bet visada su laiminga pabaiga. 



















© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.