Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/info/11481/astronautu-higienos-ypatumai-kaip-orbitoje-nusiplauti-rankas-video/

Data: 2013-02-05, 10:00

Astronautų higienos ypatumai: kaip orbitoje nusiplauti rankas? (video)

Technologijos.lt
Nuotr. ©Youtube.com

Paprastus Žemės mirtinguosius jau seniai domina jų egzistencija be gravitacijos. Jų – tų, kurie gyvena virš mūsų, Tarptautinėje Kosminėje Stotyje (TKS). Gyvena tai gyvena. O kaip plaunasi rankas? Juk ten nėra net vandens čiaupų – ką ir bekalbėti apie vandentiekį? Bet didžiausias iššūkis – nesvarumas.

Kanados kosminė agentūra neseniai išplatino naują vaizdo siužetą, kuriame astronautas Chrisas Hadfildas (Chris Hadfield), atsakydamas į vieno moksleivio klausimą, demonstruoja, kaip jis TKS plaunasi rankas. Visa paslaptis – muilas, kurio nereikia nusiplauti.

Astronautas viską demonstruoja iš eilės. Pirmiausiai iš specialios tūbelės į orą išspaudžia karšto ir šalto vandens bei muilo mišinį. Palikęs mikrofoną kyboti ore (įspūdingi nesvarumo privalumai – ten niekas nekrenta žemyn), Ch. Hadfildas išspausto skysčio sferą sugauna delnais ir ja juos išsitrina.

Tuomet astronautas čiumpa rankšluostį ir drėgnas rankas nusišluosto – štai ir viskas. Nuplauti rankų po vandeniu nebereikia – tūbelės mišinyje muilo yra labai nedaug. Drėgnas rankšluosti pakabinamas džiūti – drėgmę sugeria specialios sistemos, perdirbančios TKS surinktą panaudotą vandenį ir jis vėl tinka naudojimui.


© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.