Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/info/11068/10-neiprastu-dalyku-trumpinanciu-musu-gyvenima/

Data: 2018-11-03, 12:00

10 (ne)įprastų dalykų, trumpinančių mūsų gyvenimą

Sveikata.lt

Daugumai žmonių kuo puikiausiai žino, kad žalingi įpročiai (alkoholio vartojimas ir rūkymas) trumpina gyvenimą. Tačiau lygiai tą patį poveikį turi ir kai kurie labai įprasti dalykai, lydintys mus kiekvieną dieną. Kokie jie?

  • Mikrobangėje spraginti kukurūzai. Tyrimai rodo, kad nesaikingas mėgavimasis spragėsiais trumpina gyvenimo trukmę, t. y. diacetilas, suteikiantis kukurūzams sviesto skonį, gali pabloginti plaučių būklę.
  • Intensyvus automobilių eismas. Stresas ir nieko neveikimas yra iš dalies kalti dėl padidėjusios talijos apimties, padidėjusio kraujospūdžio ir antsvorio.
  • Besaikis mėgavimasis raudona mėsa. Įrodyta, kad žmonės, kurie kasdien suvartoja mažiausiai po 100 g apdorotos raudonos, 30 % padidėja ankstyvos mirties tikimybė (dėl išsivysčiusių širdies ir kraujagyslių ligų bei vėžio).
  • „Mačo“ gyvenimo būdas. Stipriosios lyties atstovai miršta anksčiau dėl savo netinkamų pasirinkimų, bandydami įrodyti, kad yra „tikri“ vyrai (dažniausiai tiesiog laikomasi stereotipų).
  • Didelė krūtinė. Moterys, turinčios itin didelę krūtinę, gali prarasti iki 5 metų gyvenimo, kadangi tas papildomas svoris baigiasi sąnarių ir galvos skausmais, nutukimu ir diabetu.
  • Ankstyva pensija. Pastebėta, kad žmonės, sulaukę 55 metų amžiaus ir išėję į pensiją, net 89 % labiau rizikuoja mirti per artimiausius 10 metų (lyginant su tais, kurie į pensiją išeina 65-erių). Kompanija „Shell“ spėja, kad taip gali nutikti dėl pablogėjusios sveikatos būklės arba išnykusio gyvenimo tikslo.
  • Dantų siūlo atsisakymas. Jeigu jį naudojate nepakankamai reguliariai, padidėja dantenų ligų tikimybė. Tai daro įtaką širdis ir kraujagyslės ligoms, o gyvenimas gali sutrumpėti net 6 metais. Lėtinis dantenų uždegimas gali dirginti kraujagysles ir išprovokuoti jų ligas.
  • Migdomieji. Žmonėms, reguliariai vartojantiems migdomuosius, ankstyvos mirties tikimybė yra 4,6 karto didesnė nei tiems, kurie jų nevartoja. Net ir tie, kurie išgeria vos 4 piliules per metus, rizikuoja 3,6 karto labiau. Priežastis – barbitūratai ir benzodiazepinai.
  • Pomėgis žiūrėti televizorių. Tyrimai rodo, kad dvi valandos prie televizoriaus per dieną sutrumpina gyvenimą beveik 1,5 metų.
  • Miego perteklius. 6 metus trukęs Kalifornijos universiteto tyrimas, kuriame dalyvavo 1,1 mln. žmonių, parodė, kad tie, kurie miega po 8 valandas per parą, miršta anksčiau nei tie, kurie miegui kasdien skiria 6–7 valandas. Miego perteklius yra susijęs su diabetu, galvos skausmais, depresija ir širdies bei kraujagyslių ligomis.

© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.