Receptai

Koldūnai kitaip

Koldūnai kitaip

Į keptuvę įpilkite aliejaus, sudėkite koldūnus. Supjaustykite svogūnų laiškus arba česnakus, krapus. Sudėkite į dubenį grietinę, pomidorų padažą įpilkite truputį vandens, kad padažas pasidarytų skystesnis. Kai koldūnai truputi apskrus supilkyte paruoštą padažą, suberkite supjaustytus krapus ir svogūnų laiškus arba česnakus. (galima juos dėti į padažą ir viską kartu suversti. Keptuvę uždengti ir kepti. kai koldūnai pasidaro minkšti ir apskrudę užberti tarkuoto sūrio. Palaukti kol sūris išsilydis ir galima patiekti ant stalo.

Įdomu

Kinas

Menas

Menų spaustuvėje – spektaklis vaikams be infantilumo

Menų spaustuvėje – spektaklis vaikams be infantilumo

Spalio 2, 3 dienomis 19 val. Menų spaustuvės Juodojoje salėje įvyks režisierės Agnės Dilytės spektaklio „Neklausinėk, Julyte!“ premjera. Didžiausia visos spektaklio kūrybinės grupės užduotis – kalbėtis su vaikais rimtai, kaip su mąstančiais ir jaučiančiais žmonėmis. Žmonėmis, kurie kartais taip pat turi problemų.

Pasak A. Dilytės, vokiečių dramaturgo Danielio Callo pjesę ji pasirinko kaip sau artimų idėjų, struktūros ir stilistikos kūrinį, kalbantį apie galbūt skaudžius, bet esminius dalykus. Iki šiol keturis spektaklius vaikams pastačiusi ir ne vieną pjesę parašiusi A. Dilytė naujausią savo pastatymą vertina kaip tikrą iššūkį. Tai nėra pasaka, kur galėtum lengvai nuspėti ir net sumodeliuoti jauniausios ir dėl to sunkiai valdomos auditorijos reakcijas. Pjesė „Neklausinėk, Julyte!“ kalba apie egzistencines problemas, kurios ištinka ne tik suaugusiuosius, bet ir vaikus.

„Neklausinėk, Julyte!“ – šešerių metų mergaitės akimis papasakota istorija, tam tikro šeimos gyvenimo etapo kronika. Per trumpą laiką ji patiria labai daug stiprių sukrėtimų: susidūrimą su mirtimi, liga, pirmaisiais praradimais. Vaikas bando suprasti tai, kas mums, suaugusiems žmonėms, jau nebekelia klausimų. Tiksliau, mes jau susitaikėme su tuo, kad atsakymų tiesiog nėra: mes nežinome, kas yra mirtis, kur iškeliauja mirę žmonės. Yra įvairiausių teorijų, bet intelektualūs išmąstymai vaikų neįtikina. Jie viską stebi atvira širdimi. Julytė susiduria su natūraliais išgyvenimais, labai atvirai į juos reaguoja ir provokuoja savo šeimą atsakyti į jai labai svarbius klausimus.

Režisierė Agnė Dilytė kartu su jaunais, neseniai studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje baigusiais aktoriais Jovita Balčiūnaite (Julytė), Marcele Zikaraite (Mama), Tuomu Tulikorpi (Tėtis) ir Šarūnu Banevičiumi (Paulius) per spektaklio repeticijas stengėsi gilintis į vaikų mąstymo procesą, psichologiją, sąmoningai vengė štampų, kuriais apaugęs teatras vaikams.

Scenografiją spektakliui kuria Artūras Šimonis, kostiumus – Simona Finkelšteinaitė, muziką – Tomas Stirna.
Režisierė ir dramaturgė Agnė Dilytė 2003-2005 m. baigė teatro režisūros bakalauro ir magistro studijas Klaipėdos universitete. Nuo 2003 m. ji pastatė septynis spektaklius Kauno mažajame teatre, parašė devynias pjeses. Pelnė tris „Fortūnos“ apdovanojimus.

Spektaklis vaikams nuo šešerių metų ir jų tėvams yra Menų spaustuvės programos „Atvira erdvė“ dalis.

Mada

Sveikata ir grožis

Psichologo patarimai. Kaip įveikti apatiją

Psichologo patarimai. Kaip įveikti apatiją, atsiradusią po atostogų?

Laba diena, Evelina. Grįžau į darbą po atostogų, praėjo mėnuo, tačiau niekaip negaliu vėl įsijausti į tą patį ritmą. Ryte keliuosi su ašaromis, po darbo grįžusi vakarą praleidžiu ant sofos priešais televizorių. Man tai visiškai nebūdinga, nes esu pakankamai aktyvus žmogus. Darbe viską darau per prievartą. O blogiausia tai, kad kenčia man artimi ir brangūs žmones, nes ant jų išsilieju. Apie darbo pokyčius nesinori galvoti, nes nesugalvoju, ką kitą norėčiau veikti, nes paprasčiausiai nieko nenoriu daryti. Suprantu, kad turiu labai daug, tačiau nemoku, negaliu tuo džiaugtis. Tiksliau, niekas manęs nedžiugina. Nežinau, tai atsitiktinumas ar ne, bet viskas prasidėjo būtent po atostogų. Labai tikiuosi, kad ką nors man patarsite, nes bijau, kad per savo dabartinę būsena, su kuria niekaip negaliu susitvarkyti, nukentės mano ir man svarbaus žmogaus santykiai, darbas ir t. t.

Žmonės

Kaip susikurti romantišką vakarą be jokios progos

Kaip susikurti romantišką vakarą be jokios progos

Norite ypač romatiško vakaro dviems, bet nežinote ką padaryti tokio unikalaus ir nepakartojamo, kad mylimasis liktų nuoširdžiai susižavėjęs? Jaudinatės, kad tikrai tobulo vakaro neištvers jūsų kišenė ir nuolat žadate palaukti tam tinkamos progos? O gal baiminatės, kad kažkas nepavyks ir jausitės kvailai? Amžini pažadai, atsikalbinėjimai, nukėlimai… Pateikiame jums keletą naudingų patarimų kaip susikurti ypatigai romantišką vakarą be jokios progos.