Samulelis Beketas ŽAIDIMO PABAIGA


ŽAIDIMO PABAIGA. Pagal Samuelio Beketo pjesę BAIGMĖ
Vienos dalies absurdo drama

Režisierius – Paulius Ignatavičius
Scenografė – Inga Aleknavičiūtė
Kostiumų dailininkė – Neli Ivančik
Vaidina:
Hamas – Sigitas Jakubauskas
Klovas – Dalius Jančiauskas
Negas – Juozas Bindokas
Nelė – Vilija Paleckaitė

Samuelis Beketas (1906-1989) – airių kilmės dramaturgas, rašęs anglų ir prancūzų kalbomis. Itin griežtas auklėjimas vaikystėje, polinkis į vienatvę, depresiją ir alkoholį, karas, suformavo užsispyrusią asmenybę, nepripažįstančią jokių kompromisų. Jis ne tik gyveno, bet rašė taip, kaip norėjo jis pats, o ne kaip būtų norėję kiti. Jo dramų kūrybinis išskirtinumas – sąmonės srauto forma. Ne viena pjesė pripažinta absurdo dramaturgijos šedevru, o 1969 m. Samueliui Beketui skirta Nobelio literatūros premija.
Pjesė „Baigmė“ išryškina vienatvės, nevilties ir nemokėjimo bendrauti motyvus. Veiksmas vyksta senelių prieglaudoje, o gal bepročių globos namuose, o gal net mūsų pačių minčių absurdo labirintuose... Veikėjų charakteriai – emocionaliai stiprūs, tačiau beklaidžiodami absurdo labirintais atrodo praradę žmogiškumą. Pagrindinis veikėjas Hamas – senas, ligotas, nešvarus, aplink matantis tik purvą ir dvoką.
Spektaklio siužeto – to, ką mes suvokiame kaip įvykių seką – lyg ir nėra. „ŽAIDIMO PABAIGOS“ veiksmą rutulioja ironijos ir sarkazmo kupini dialogai, prieštaraujant logikos ir taisyklėms, pinantys vieną su kita nesusijusias istorijas. Pauzės ir žodžiai, ištarti netikėtai, įgyja naują reikšmę ir prasmę, perteikdami ne idėją, o emociją – pykčio, skausmo, gailesčio, beprasmybės ir absurdiškos nevilties, o kartu ir laukimo. Tas kankinantis laukimas, kad įvyks kažkas viltingo, atsimuša į lyg sieną: nieko svarbaus nėra ir negali būti, o žmogus – tik absurdiškos situacijos įkaitas.

Tęsiam žaidimą?.. Senasis žaidimas seniai pralaimėtas, žaidi ir pralaimi ir baigi pralaimėjimu... Pažiūrėkim... O taip!

Tu meldei... Tu šaukeisi nakties. Ji ateina, ji užgriūva, dabar šaukis tamsoje... Gražiai pasakyta... Tuščios akimirkos, dabar ir visados, laiko nebuvo, ir laikas pasibaigė, suvestos sąskaitos, ir pasakojimas baigtas. 
Bookmark and Share
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai