PABAIGOS PRADŽIA

Valstybinis jaunimo teatras vasario 14 ir 15 dienomis, 18 val., kviečia žiūrovus į premjerą – režisieriaus Arvydo Lebeliūno naujausią pastatymą „Pabaigos pradžia“. Europoje pirmą kartą pristatoma žymaus kanadiečių autoriaus Aarono Bushkowskio pjesė „Nepažįstami tarp mūsų“, kurioje kalbama apie itin skaudžias problemas, galinčias paliesti kiekvieno žmogaus gyvenimą.

Režisierius Arvydas Lebeliūnas spektaklyje „Pabaigos pradžia“ nagrinės artimo meilės, susitaikymo ir priėmimo temą, susijusią su žmonėmis, sergančiais nepagydoma Alzhaimerio liga. Lietuvos teatro scenoje dažnai vengiama jautrių socialinių temų, tokių, kaip neišgydomos ligos, kurios iš pirmo žvilgsnio aktualios tik tiems, kurie turi su jomis tiesioginį ryšį. Atrodo, kitiems apie tai kalbėti ir mąstyti nėra reikalo. Kas toli, mūsų neliečia. Tačiau kanadiečių dramaturgas Aaronas Bushkowskis tam prieštarauja. Jo pjesė apie dviejų pagyvenusių žmonių fatališką meilę sužavėjo kanadiečių ir kaimyninių šalių žiūrovus. Alzhaimerio liga sergantys Maiklas ir Gabrielė susipažįsta tik patekę į slaugos namus, tačiau iš karto pajunta vienas kitam simpatiją. Nors jų atmintis trumpalaikė, jausmams, regis, tai įtakos neturi. Du žmonės, gyvenime matę ir šilto ir šalto, įsimyli vienas kitą, kiekvieną dieną pamiršdami vienas kito vardus, o kitą dieną vėl bandydami juos prisiminti. Režisierius A. Lebeliūnas naujuoju spektakliu klaus kur yra žmogaus sielos buveinė – širdyje ar visagaliame prote? Jei protas sutrinka, ar širdis liaujasi mylėjusi?

Taip jau nutinka, kad, kai serga vienas šeimos narys, liga paliečia visus aplinkinius, tad A. Bushkowskio pjesėje didelis krūvis tenka Alzhaimerio liga sergančiuosius prižiūrintiems artimiesiems – dukroms, žentui, vyrui. Pasak režisieriaus, visi personažai čia yra svarbūs, nes kalbama apie žmonių likimus, kurie neišvengiamai keičiasi. „Alzhaimeris yra absoliučiai nenuspėjamas dalykas, – teigia režisierius. – Bet mes nenorime mušti būgnais ir šokiruoti žiūrovų, akcentuodami pačią ligą. Visų pirma, spektaklyje pasakojama be galo graži dviejų žmonių meilės istorija. Antra, mes kalbame apie praeitį. Praeitis tampa gyva, nes Alzhaimeriu sergantis žmogus gyvena būtuoju laiku, kuris tampa esamuoju. Įdomu tai, kad jie prisimena tik tam tikrus gyvenimo momentus. Mes klausiame, kodėl būtent juos? Kitas svarbus dalykas – ligonio giminės. Tai žmonių, kurie gyvena šalia sergančiųjų, išbandymas. Jų viduje ir vyksta pats didžiausias konfliktas. Vieni sugeba atsilaikyti, o kiti palūžta. Mes nenorime sakyti, kaip reikia teisingai į tai reaguoti ar elgtis, tačiau tokia situacija – tai galimybė iš naujo atrasti ir apmąstyti savo gyvenimą.“

Šiam spektakliui suburta ypatinga aktorių komanda. Po ilgos pertraukos pagrindinius vaidmenis kuria vyresniosios kartos aktoriai, Jaunimo teatro žvaigždės: Dalia Brenciūtė, Ina Kartašova, Danutė Kuodytė, Laimutė Štrimaitytė, Vidas Petkevičius bei Antanas Šurna. Taip pat vaidina Aldona Bendoriūtė, Aušra Pukelytė, Dovilė Šilkaitytė, Neringa Varnelytė, Aleksas Kazanavičius ir Gediminas Storpirštis. Spektaklio scenografiją kuria Danielius Sodeika, muziką – kompozitorius Jonas Sakalauskas, kostiumus – dizainerė Julija Janus.

Bookmark and Share
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai