Petras Geniušas ir Liudas Mockūnas

Lapkričio 29 d., 19 val. Piano.lt koncertų salėje publikos laukia pianisto Petro Geniušo ir saksofonininko Liudo Mockūno bendro projekto „Jūra miške“ albumo pristatymo koncertas. Tai šešios fantazijos M. K. Čiurlionio muzikos motyvais.

Projekto ''Jūra miške“ albumo pristatymo koncertas – tai kvepiantis koncertas. Piano.lt salėje žiūrovus pasitiks ne tik muzika, bet ir ypatingi kvapai, kuriais renginio metu rūpinsis eterinių aliejų ir kvepalų specialistai „Kvapų namai“. Muziką bus galima ne tik išgirsti, bet ir pauostyti!

„Jūra miške“ – tai improvizacija Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, Broniaus Kutavičiaus, Felikso Bajoro, Juliaus Andrejevo kūrinių motyvais. Ši koncertinė programa, kurios pavadinimas asocijuojasi su M. K. Čiurlionio simfoninėmis poemomis, pirmąkart buvo atlikta 2011-aisiais, Čiurlionio mirties 100-mečio paminėjimo metais. Tai naujais meniniais ieškojimais ir atradimais pulsuojantis sumanymas, kuriame puikiai sudera dviejų itin savitų atlikėjų meninė raiška. Garsų jūra, išsiliejanti iš talentingų kūrėjų dvasios gelmių, skleidžiasi dueto improvizacijų miške, paklūsdama bendrai interpretacinei logikai. Dueto kuriamas muzikinis pasaulis negali būti sutalpintas į vieno muzikinio stiliaus rėmus. Jame esama romantinės, impresionistinės, šiuolaikinės klasikinės, džiazo bei laisvosios improvizacinės muzikos elementų. Visą šį originalių asociacijų lauką galima būtų apibūdinti, projektą palyginant su savotišku XIX, XX bei XXI amžiaus muzikinių idiomų labirintu, kuriame abu muzikantai klajoja atrasdami vis naujų, netikėtų posūkių bei susitikdami ties tais pačiais išėjimais į M. K. Čiurlionio muzikos erdves.

Tarp Lietuvos atlikėjų Petras Geniušas išsiskiria interesų įvairiapusiškumu ir nuolatinėmis, dažnai rizikingomis naujų išraiškos formų, nekasdieniškų muzikinių ir dvasinių potyrių paieškomis. Meistriškai įvaldęs platų klasikinių, romantinių ir šiuolaikinių kūrinių repertuarą, jis rengia rečitalius ir koncertuoja kaip solistas su simfoniniais orkestrais, įvairiais kameriniais ansambliais ir solistais. Jo scenos partneriais yra buvę, M. Rostropovičius, J.Menuchinas, R.Katilius, A. Kniazevas, D.Geringas, V.Noreika, V.Čekasinas. Tačiau klasikinio pianisto amplua Petrui Geniušui per maža: neretai jį galima pamatyti ant scenos akompanuojantį dramos spektakliams, baletui ar net kabaretui, dalyvaujantį džiazo ir įvairius muzikos stilius kryžminančiuose projektuose. P. Geniušas yra apdovanotas ne tik Nacionaline premija, bet ir daugeliu kitų apdovanojimų.

Saksofonistas ir kompozitorius Liudas Mockūnas, kryptingai dirbantis ir be atvangos grojantis, palaipsniui pelnė kaip rimto ir į kompromisus nesileidžiančio muzikanto reputaciją. Baigęs mokslus Lietuvos Teatro ir Muzikos Akademijoje ir Danijos Ritmo muzikos konservatorijoje, apkeliavęs ne vieną pasaulio šalį, L. Mockūnas grojo beveik visoje Europoje, JAV, Izraelyje, Turkijoje, Japonijoje bei Kinijoje. Muzikantas nuolat bendradarbiauja su Marc‘u Ducret, Barry Guy, Vladimiru Tarasovu, Stefan‘u Pasborg‘u, Mats‘u Gustafsson‘u, Jacob‘u Anderskov‘u, Mikko Innanen‘u, Copenhagen Art Ensemble ir kt., yra grojęs su Andrew Hill‘u, Scot‘u Colley, Nasheet‘u Waits‘u ir kt. Saksofonistas apdovanotas nemaža prizų tarp jų „Vilnius Jazz“, Birštonas Jazz“, “Mūzų Malūno” ir “Lietuvos Muzikų Sąjungos” prizais už nuopelnus Lietuvos džiazo kultūrai. 2004 su savo grupe „Toxikum“ pelnė prestžiškiausią muzikos apdovanojimą Danijoje „Danish Music Award“, o 2011 m. Auksinį scenos kryžių Kompozitoriaus nominacijoje už muziką spektakliui „Prakeiktieji“ (rež. A. Areima, OKT teatras).
Bookmark and Share
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai