Balkaniško stiliaus karalius DJ Shantel Vilniuje

Penktadienį, gegužės 17 dieną, Vilniaus klube „Warsteiner Gluck“ (Upės g. 6) neeilinis vizitas – savo programą „Kiez Is Alright“ pristatys Balkanų stiliaus pradininkas DJ Shantel iš Vokietijos. Tai bus pirmasis jo pasirodymas Baltijos šalyse.

Shantel (tikrasis vardas – Stephenas Hamtelis), kurio seneliai kilę iš istorinio Bukovinos regiono, savo didžėjaus karjerą pradėjo Frankfurte, Vokietijoje. Tai jam pirmajam kilo idėja derinti elektroninius techno ir disko muzikos garsus su kaitinančia Balkanų pučiamųjų muzika, atliekama Rumunijos čigonų „Fanfare Ciocărlia“ ar trimitininko Bobano Markovičiaus orkestro.

„Kas Balkanų muzikos gyvam atlikimui yra Goranas Bregovičius, tas balkaniškai diskotekai yra Shantel. Bregovičius autentišką balkanišką folklorą perkėlė į koncertų sales, Shantel pirmasis jį perkėlė į diskotekas.  Jo pasirodymą pamatyti ir pašokti kaip niekada gyvenime privalo kiekvienas Balkanų muzikos gerbėjas“, – sako geriausiais alternatyviais Lietuvos didžėjais apdovanojimuose „T.Ė.T.Ė“ šiemet pripažinti „Baltic Balkan“.

2001 metais Shantel rengiami vakarėliai „Bucovina Club“, kuriuose skambėjo tradicinių balkanų ir čigoniškų ritmų, klezmerių ir elektroninės muzikos derinys, sukėlė tikrą šio stiliaus sprogimą ir pasekėjų bangą. Atlikėjo kompiliacijų albumai „Bucovina Club“ ir tokie hitai kaip „Disko Partizani“, „Disko Boy“ ar  „Citizen of Planet Paprika“ tapo plačiai žinomais stiliaus atstovais ne tik Vokietijoje, bet ir visame pasaulyje.

2006 metais Shantel gavo prestižinį Didžiosios Britanijos „BBC Radio 3 Awards for World Music“ apdovanojimą kategorijoje „Club Global“ ir pradėjo reikštis kaip remiksuotojas. Tai jo dėka pasaulis sužinojo apie tokius Balkanų perlus kaip „Taraf de Haïdouks“ ir „Kočani Orkestar“, kurių kuriamos muzikos elektronines versijas išleido Belgijos kompanija „Crammed Disc“, kurioje tuo metu takelius įrašinėjo ir Shantel.

Pasauliui Shantel tapo žinomas ir kaip kino muzikos autorius – jis sukūrė muziką 2007 metais Kanų festivalyje apdovanotam režisieriaus Fatiho Akino kino filmui „Dangaus pakraštys“. Garsiajame „Borate“ nuskambėjo Shantelio sukurtas rumunų dainos „Mahala Rai Banda“ remiksas „Mahalageasca“, kuris tapo viena iš pagrindinių šios komedijos melodijų ir leido surengti specialias „Shantel & Bucovina Club Orkestar“ gastroles.

Būdamas patyręs diskotekų magas ir remiksų autorius, Shantel nenustojo toliau tyrinėti autentiškos Pietų ir Rytų Europos muzikos. Jo pastarųjų metų albumai „Planet Paprika“ ir „Authentic e. p.“ atskleidė posūkį nuo elektroninės diskotekos dar giliau į Balkanų džiungles. To aukščiausias taškas – prieš trejus metus vykęs Shantel pasirodymas legendiniame Serbijos pučiamųjų muzikos festivalyje Gučos mieste. Dar po metų Shantel sukūrė muziką Austrijos menininko Oz Almogo autoironiškai parodai „Kosher Nostra“, kurioje pasakojama apie įvairių laikotarpių žydų kilmės gangsterius Amerikoje. Ši paroda taip pat tapo išskirtinio diskotekų turo pagrindu.

Šiais metais Shantel tęsia savo nesibaigiančias gastroles, pavadinimu „Kiez Is Alright Tour“, pristatydamas Bizantijos laikus menančias tikrąsias Europos popmelodijas ir savo kūrinius, parašytus Rumunijos geležinkelio stotyje, Graikijos paplentėje, oro uosto terminale Stambule, arabų kavinėje Tel-Avive, taksi Sofijoje, ant Makedonijos čigonų karaliaus „Mercedes Benz“ odinės sėdynės ir Londono, Paryžiaus ar Rio de Žaneiro klubų, kur Shantel nuolatos kviečiamas koncertuoti, užkulisiuose.

Renginyje „Balkanaktis Vip“, kuris vainikuoja šio sezono balkaniškas naktis mieste, be žymiojo Shantel bei vakaro šeimininkų „Baltic Balkan“ taip pat viešės Dj Borzin („Balkan Fever Helsinki“) iš Suomijos. Jam didelį įspūdį paliko balkaniškos muzikos gerbėjų entuziazmas Lietuvoje jo apsilankymo metu 2012-aisiais metais, todėl jis nusprendė sugrįžti ir prisidėti prie šios neeilinės balkaniškos fiestos.

Renginys „Facebook'e“:
https://www.facebook.com/events/518038684905967/
 

Bookmark and Share
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai