Ypatingas kalėdinis afro/bliuzo atlikėjo Roland Tchakounte koncertas

Artėjant Kalėdoms, Lietuvoje jau trečią kartą viešės pasaulyje pripažįstamas bliuzo atlikėjas Roland Tchakounte iš Prancūzijos. Šio atlikėjo dainose atsispindi nepaliaujamas noras tikėti žmonija – jomis kviečiama susimąstyti apie tai, koks yra pasaulis ir raginama nepamiršti, kad viskas priklauso nuo mūsų veiksmų bei jausmų, kuriais dalijamės.

Roland yra originalus bliuzo atlikėjas, įrodantis, kad šis stilius neturi ribų: savo kūryboje jis sėkmingai maišo afrikietiškas tradicijas, jį paveikusių amerikiečių bliuzo atlikėjų įtaką bei išskirtinumą suteikiantį dainavimą gimtąja bamileke tarme. Roland atliekamas bliuzas – toks koks ir turi būti: gilus, subtilus, intymus, asmeniškas. Nors atlikėjas dainuoja gimtąja kalba, tačiau meistriškai susiliejantys žemi boso garsai bei aštrūs gitaros tonai atskleidžia tektų reikšmę ir suvirpina sielą.

Kamerūne gimęs multiinstrumentalistas Roland muzikuoti pradėjo grodamas mušamaisiais instrumentais, vėliau išmoko groti gitara, pianinu ir lūpine armonikėle. Savo pirmųjų pasirodymų su vietine Kamerūno grupe metu Roland grojo bosine gitara bei dainuodamas atlikdavo afroamerikiečių atlikėjų koverius (tokių kaip James Brown, Wilson Picket, Jimi Hendrix ir kt.). Tačiau didžiausią įtaką šiam atlikėjui turėjo John Lee Hooker – jo singlas „Crawling Kingsnake“ padarė tokį didelį įspūdį, kad jį išgirdęs Roland teturėjo vieną svajonę – tapti bliuzo atlikėju. Šis ir gimtąja kalba dainuoti įkvėpęs bliuzo meistras Ali Farka Toure smarkiai prisidėjo prie to, jog Roland dabar yra lyginamas su tokiais atlikėjais kaip Sun House, Robert Johnson, Edmore James, Muddy Waters, Charlie Patton.

Roland muzika – tai „laukinė melodija“, kurioje atsispindi visa jausmų gama, varijuojanti nuo liūdesio iki džiaugsmo. Remdamasis nelengva asmenine patirtimi, Roland savo kūryboje nuožmiai ir poetiškai pasakoja apie kasdienes bėdas, kylančias jo tėvynėje, atskleidžia nepavydėtiną Afrikos žemyno padėtį. Tačiau naujausiame albume „Ndoni“ (2012 m.) Roland praplečia muzikinį akiratį kūriniuose išliedamas ne vien sielvartą, bet ir atskleisdamas prigimtinį afrikiečių džiaugsmą – dainuojama apie juoko galią, laisvę ir viltį, Afrika kviečiama pabusti ir siekti permainų. Nepaisant karčios realybės, didžiausia Roland svajonė – kad žmonija taptų viena darnia šeima, kurioje neegzistuoja jokie skirtumai tarp kitokios rasės ar odos spalvos žmonių.

Tęsdami šių metų tradiciją, dalį koncertų organizuojame teatrinėje aplinkoje, nes mūsų išskirtiniams atlikėjams ypatinga teatro aplinka suteikia visas galimybes atskleisti savo artistinius gebėjimus, o klausytojams įsijausti į meno suteikiamą galią. GM Gyvai su Kauno dramos teatru bei Keistuolių teatru vertindami geros, kokybiškos muzikos bei kūrybinių erdvių svarbą, pradėjo rengti bendrus projektus ir kviečia šventes pasitikti teatro aplinkoje.

Nepraleiskite progos pajusti elegantišką Roland kūrinių atmosferą bei pasinerti į subtilų afrikietiškais ir prancūziškais prieskoniais paskanintą bliuzą.

Bookmark and Share
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai