A. Schnitzler „10 dialogų apie meilę“. Rež. Y. Ross

ARTHUR SCHNITZLER
 
10 DIALOGŲ APIE MEILĘ
 
Dviejų dalių spektaklis pagal Arthuro Schnitzlerio pjesę „Ratelis“, trukmė – 2 val.
Premjera – 2010 m. kovo 5 d.
 
Režisierė – Yana ROSS
Scenografas – Marijus JACOVSKIS
Kostiumų dailininkė – Jolanta RIMKUTĖ
Muziką kūrė ir parinko Faustas LATĖNAS
 
Vaidina:
 
Prostitutė – Dalia MICHELEVIČIŪTĖ
Apsaugos darbuotojas – Paulius TAMOLĖ
Kambarinė – Toma VAŠKEVIČIŪTĖ
Fotografas – Algirdas GRADAUSKAS
Viešbučio savininkė – Monika BIČIŪNAITĖ
Viešbučio savininkas – Rimantas BAGDZEVIČIUS
Žavi būtybė – Aurelija TAMULYTĖ
Rašytojas – Algirdas DAINAVIČIUS
Aktorė – Rimantė VALIUKAITĖ
Turtingas vyras – Evaldas JARAS
Merginos iš baro – Gintarė SABALIAUSKAITĖ, Raminta VERSECKAITĖ
Barmenai – Arūnas VOZBUTAS
Liftininkas – Mindaugas JUSČIUS
Pianistas – Linas DUŽINSKAS
 
Vengrų ir žydų kraujo turintis rašytojas Arthuras Schnitzleris (1862–1931) gimė medikų šeimoje Vienoje, kuri tuo metu buvo Austro-Vengrijos imperijos sostinė. Vienos universitete studijavęs mediciną, 1885-aisias Schnitzleris pradėjo dirbti centrinėje Vienos ligoninėje, bet po kurio laiko gydytojo praktiką iškeitė į rašytojo karjerą.
 
Jo kūryba vertinta prieštaringai – pirmiausiai dėl atvirai ryškinamos seksualumo temos. Sigmundas Freudas laiške Schnitzleriui prisipažino: „Man atrodo, kad meninės intuicijos dėka jūs – su jautraus pastabumo pagalba – atskleidėte tai, kas man pavyko, ilgai ir kruopščiai tyrinėjant žmones“.
 
Pasirodžius jo pjesei „Ratelis“ („Reigen“) Schnitzleris buvo apšauktas pornografijos kūrėju, Adolfas Hitleris pjesę vadino „žydiška nešvankybe“, tačiau ji tapo pagrindu ne vienam garsiam teatro spektakliui ar kino filmui.
 
Pjesė „Ratelis“ parašyta 1897 metais ir išspausdinta 1900-aisiais, joje veikia personažai iš pačių įvairiausių visuomenės sluoksnių – taip siekiama atskleisti, kaip seksualinė aistra panaikina ribas tarp įvairių visuomenės klasių. Pirmiausia šią pjesę Schnitzleris davė skaityti artimiems draugams – ji buvo suvaidinta tik 1920 metais ir dėl temos sulaukė aštrios kritikos. Pjesės pavadinimas, susijęs su šokio ratu pavadinimu, taip pat atspindi tuo metu itin dažną venerinių ligų, perduodamų iš vieno visuomenės sluoksnio į kitą, plitimą. Pjesės veiksmas vyksta XIX a. paskutiniajame dešimtmetyje Vienoje, ji sudaryta iš dešimties viena su kita susijusių scenų, kuriose veikia meilužių poros. Kiekvienas iš dešimties personažų pasirodo dviejose viena kitą sekančiose scenose, kurias sujungia Prostitutė, dalyvaujanti pirmoje ir paskutinėje scenoje.
 
1903 metais pjesė išleista Vienoje – parduota 40 000 jos egzempliorių, tačiau po metų cenzūra ją uždraudė. 1908-aisiais ji išleista Vokietijoje, 1920-aisiais išversta į anglų kalbą. Nors 1921 metais Berlyno teismas panaikino Schnitzlerio pjesei pareikštus kaltinimus dėl amoralumo, pats rašytojas uždraudė ją statyti vokiškai kalbančiuose kraštuose. Tačiau ji išpopuliarėjo Rusijoje, Čekoslovakijoje ir ypač Prancūzijoje. 1982-aisiais, praėjus keturiasdešimčiai metų po rašytojo mirties, jo sūnus vėl leido šią pjesę statyti Vokietijoje ir Austrijoje.
 
Schnitzlerio pjesę „Ratelis“ yra adaptavęs anglų dramaturgas Davidas Hare’as – spektaklis, pavadintas „Mėlynas kambarys“, 1998–1999 metais sėkmingai buvo rodomas Brodvėjaus teatruose, jame vaidino ir Nicole Kidman.
 
Režisierė Yana Ross:
 
Arthuras Schnitzleris yra vienas iš mano programinių rašytojų. Po eksperimentų su klasika visada grįžtu prie vokiškos literatūros. Man vokiška (ir austriška bei vengriška) dramaturgija yra kūrybinio kelio kodas, aš intuityviai linkstu prie šių autorių. Vokiečių dramaturgijai būdingas cinizmo, grotesko elementas, čia susipina tai, kas juokinga, ir tai, kas baisu.
 
Sigmundas Freudas savo draugą Schnitzlerį vadino „dvyniu“ ir dažnai jam pavydėjo puikaus psichologo, rašytojo ir gydytojo talento. Schnitzleris šokiravo konservatyvią Vieną atvira geismo anatomijos analize, prozoje ir dramaturgijoje fiksuodamas žmogaus giminės pratęsimo mechanizmą. Jis meistriškai mokėjo nuplėšti kaukes, kurias laikui bėgant mes priversti dėvėti kitų akivaizdoje. Šis spektaklis atskleidžia melo psichologiją. Du žmonės gulasi į lovą, išduodami kitus, ir patys to nepastebi, kaip juos išduoda partneriai. Geismo, išdavystės mechanizmą mes supriešiname su svajomis apie meilę.
 
Nuotraukos autorius – Dmitrij MATVEJEV

Prisijunk prie „Tiketos” klubo ir sulauk neįtikėtinų pasiūlymų! Į šį renginį bilietus gali įsigyti patogiausiu būdu – „Tiketos” kasose arba e. bilietus internetu.
 
Dėl pardavimų grupėms susisiekite su „Tiketos“ tiesioginių pardavimų vadove Manta darbo dienomis nuo 8:00 iki 17:00 val. ([email protected] , +370 685 05480).  
 
Vaikai iki 14 m. neįleidžiami.

Renginio vieta: Lietuvos nacionalinis dramos teatras, didžioji salė, Gedimino pr. 4, Vilnius.
Renginio data: 2012 gegužės 17 diena, 18:30 val.
Renginio trukmė: 2 val. 30 min., 1 pertrauka. 
Durys atidaromos: 1 val. prieš renginį.
  
Nepateikusieji pažymėjimų bilietui su nuolaida į teatrą neįleidžiami, o pinigai už bilietus negrąžinami.
 
Vaikai įleidžiami nemokamai:
NE.
Leidžiama fotografuoti, filmuoti: NE. 
Renginio organizatorius Lietuvos nacionalinis dramos teatras
Daugiau informacijos: www.teatras.lt 
 
Į renginio vietą draudžiama įsinešti: Maisto produktų, gėrimų, filmavimo ir fotografavimo kamerų.
Bookmark and Share
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai