Portugalų džiazas

Portugalų džiazas
 
Portugalų džiazas
 
Filipe Raposo (Portugal)
 
Filipe Raposo – piano
 
Pianistas ir kompozitorius Filipe Raposo, Lisabonos nacionalinėje konservatorijoje baigęs fortepijoną ir kompozicijos kursą, yra meistriškas pianistas ir sumanus muzikos dramaturgas.
 
Filipe Raposo muzikinė kasdienybė aprėpia itin skirtingus portugališkos muzikos projektus – nuo dainų autorių, kurie suvaidino svarbius vaidmenis Gvazdikų Revoliucijoje 1974-ais metais (José Mário Branco, Fausto, Sergio Godinho), iki  šiuolaikinio fado atlikėjų (Joana Amendoeira, Ana Moura, Maria Berasarte). Taip pat kuria ir muzikuoja ne viename džiazo projekte (Yuri Daniel, Tora Tora Big Band), dirba su autoriniais šiuolaikiniais vokalinės (Amélia Muge) bei tradicinės portugalų (Janita Salomé, Vitorino) muzikos projektais. Nuodugniai susipažinęs su džiazo klasika ir moderniais džiazo stiliais, išmėginęs džiazo ir funky derinius, savo kūryboje jis tyrinėja muzikinio universumo platybes bei skirtingų muzikos kalbų jungčių galimybes. Turtingoje ir įvairialypėje Filipe Raposo muzikoje skamba ir patrakęs šiandienos ritmas, ir santūrus susimąstymas, ir užburianti romantika ar modalinėmis priemonėmis tapomi kerintys garsovaizdžiai.
 
Be to, Portugalų kino namuose gyvai įgarsina nebylųjį kiną. Savo vardu pristatė du projektus: Filipe Raposo Solo ir Filipe Raposo Trio, kuriame autorines kompozicijas, interpretacijas ir improvizacijas atlieka su kontrabosininkais Yuri Daniel ir Carlos Bica bei perkusionistais Carlos Miguel ir Vicky.
 
Dalis šiame soliniame koncerte atliekamų kūrinių yra įtraukti į netrukus pasirodysiantį Filipe Raposo Trio albumą „First Falls“, kuriame skleidžiasi kompozitoriaus žemės pajauta, įkvėpta tradicinių portugalų liaudies dainų, besipinanti su Europos klasikinės muzikos patirtimi bei šiuolaikine įvairių kraštų muzika.
 
„Lietus nėra tik tas iš debesų link žemės krentantis vanduo. Lietus prasideda dar tada, kai ima garuoti akimirkų karštis į debesį, kuriame sutelpa jausmai, tikėjimai ir patirtys. Jis išslysta iš debesies įsčių ir nugula upių vagose, laukuose, jūrų gelmėse, kalnų nugarkauliuose. Kai iškrenta lietus, laukai pasiruošia priimti naujas idėjų plantacijas, gimdyti naują derlių, iškvėpuoti naujus vandenis ir paleisti juos aukštyn į naują debesį. Garuoja mano muzikinės patirtys ir kultūrinės įtakos - šiandien jos suskamba naujame garsų derliuje, kuriame gausu tradicinės Europos muzikos, klasikos įtakų, šiuolaikinės muzikinės kalbos. Šio diskurso viduryje – improvizacija – svarbiausia muzikinė srovė, leidžianti garsams ir melodijai jungtis į vieną didelę visumą.
 
Ar laikydamas save portugalu, jau esu europietis? Ne. Laikydamas save europiečiu, esu portugalas. Būdamas ir portugalas, ir europietis, savo įtakų geografiją nusakau vandenimis, garuojančiais iš skirtingų pasaulio dirvų, ir šios įtakos keliauja manimi kaip tuo debesiu – jame telpa ir seka ir pasekmė, ir norai, ir egzistavimo priežastys. Pabaigai noriu pridėti, kad ypač tikiu tais debesimis, kurie užsimezga tam, kad priimtų jiems sausrų ir dykumų mestus iššūkius.“
 
Filipe Raposo
 

 

 
Prisijunk prie „Tiketos” klubo ir sulauk neįtikėtinų pasiūlymų! Į šį renginį bilietus gali įsigyti patogiausiu būdu – „Tiketos” kasose arba e. bilietus internetu.
 
Dėl pardavimų grupėms susisiekite su „Tiketos“ tiesioginių pardavimų vadove Manta darbo dienomis nuo 8 iki 19 val. ([email protected], +370 685 05480). 
 
Visi Kauno valstybinės filharmonijos renginiai.

Vaikai iki 7 metų į renginį neįleidžiami.
 
Renginio vieta: Kauno valstybinė filharmonija, L. Sapiegos g. 5, Kaunas.
Renginio data: 2010 spalio 23 diena, 17:00 val.
Renginio trukmė: 2 val., 1 pertrauka. (20 min.) 
Durys atidaromos: 16:00 val.
 
Bilietų kaina nuo: 10 - 20 Lt (paslaugos mokestis Kauno filharmonijos kasoje +0 Lt/bilietui, „Tiketos“ sistemoje +3 Lt/bilietui, +5 Lt rezervacijos mokestis, rezervuojant bilietus internetu ar trumpuoju numeriu ir atsiimant juos kasose).
 
Nuolaidos (taikomos kasose): NE.
  
Vaikai įleidžiami nemokamai:
 NE. 
Leidžiama fotografuoti, filmuoti:
NE.
Renginio organizatorius Kauno valstybinė filharmonija.
Daugiau informacijos:
 
Liftas neįgaliesiems, kavinė.
Kasa dirba antradieniais - sekmadieniais 14 - 18 val.
Informacija tel. (8-37) 200478, 222538 www.kaunofilharmonija.lt
Bookmark and Share
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai