Dar ne kartą: dainos istorija

Rugsėjo 24 dieną, 19 val. sostinės Piano.lt kiemelyje, jaukioje aplinkoje žinomi Lietuvos dainininkai kvies pasinerti į kokybiškos lietuviškos populiariosios muzikos ritmus. Rengiamo koncerto „Dar ne kartą: dainos istorija” metu naujai atgims populiariausios vieno ryškiausių lietuviškos estradinės muzikos kūrėjų Laimio Vilkončiaus dainos.

Kompozitoriaus kūrinius šiuolaikiškai, originaliai ir įvairiais stiliais interpretuos dainininkai Rosita Čivilytė, Jurgis Brūzga, Giedrė Kilčiauskienė, Girmantė Vaitkutė, Julija Jačėnaitė, Jekaterina Pranevič, Gaudentas Janušas, Karolis Jančenkovas, Kristina Žaldokaitė, gospel choras „Sounds in G“ bei įvairių instrumentalistų ansamblis.

Koncerte skambės žinomiausios kompozitoriaus dainos – „Dar ne kartą“, „Ar išsaugosi mano meilę“, „Laukų laumė“, „Negriauk pasaulio“, „Dėl tos dainos“ ir daugelis kitų. Aranžuotes dainoms kuria ne vien Lietuvos, bet ir Rumunijos jaunosios kartos kompozitoriai.

Koncerto klausytojai ne tik pasiners į kokybišką muziką, bet ir išgirs kiekvienos L. Vilkončiaus dainos atsiradimo istoriją bei aplinkybes. Pats kompozitorius, šiemet švenčiantis savo jubiliejų, papasakos jau legendomis tapusias ar kaip tik dar negirdėtas istorijas, kaip gimė jo kūriniai. „Gyvenimas ir daina turi daug panašumų. Kiekvienos dainos atsiradimui daro įtaką tam tikros aplinkybės”, – muzikos ir gyvenimo santykiu neabejoja vienas ryškiausių Lietuvos estradinės dainos kompozitorių.

„Režisierė Dana Keturakytė pasiūlė sukurti muziką pirmajam lietuviškam daugiaserijiniam televizijos filmui „Bendraamžiai“. Taip gimė dainos „Ar išsaugosi mano meilę“, „Dar ne kartą“, „O mes skubam“. Vakariui Lopui sukūrus romansą, nusprendžiau pabandyti ir aš. Taip atsirado „Laivas“. Vytautui Kernagiui, Virgiui Stakėnui, Alfredui Kukaičiui ėmus kviesti į dainuojamosios poezijos programas, atsirado visa puokštė dainų, kurias galėjau atlikti pats prie fortepijono. Tai paskatino sukurti nemažai kūrinių vaikams. Jų dėka atradau Sigito Gedos poeziją. Taip atsirado „Senos mašinos“, „Naktis bulvelėms žydint“, „Arkliukas darželyje“, „Pingvinų pavasaris“, – istorijas, kurios persipina ir liejasi viena iš kitos, pasakoja L. Vilkončius, kurio muzika šių dienų estrados kontekste neabejotinai laikoma lietuviškos dainos etalonu.

L. Vilkončius atskleidžia, kad jo muzikos stilistikai stipriausios įtakos turėjo studijos Lietuvos valstybinėje konservatorijoje (dabartinėje Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje), „The Beatles“ kūryba, Stievie Wonderio muzika, Andrew Lloydo Weberio „Jėzus Kristus superžvaigždė“, džiazroko korifėjai, ypač JAV kolektyvas „Tower of Power“. „Mano automobilyje nuolatos skamba JazzFM radijo programa“, – šypsosi kompozitorius.

Vienas ryškiausių šiuolaikinės estradinės muzikos autorių L. Vilkončius yra sukūręs ne tik daugiau nei 50 dainų, bet ir muziką 8 kino filmams, 12 spektaklių.

Koncertas „Dar ne kartą: dainos istorija“ yra inspiruotas kompozitoriaus jubiliejaus ir yra rengiamas 2009 m. Lietuvos muzikos ir teatro akademiją baigusių doc. L. Vilkončiaus kuruojamo menų vadybos kurso magistrų iniciatyva.

Į šį renginį gali įsigyti „greituką“ - greitą ir smagų elektroninį bilietą.
Ką turi daryti: įsigyk „greituką“ internetu, atspausdink ant balto A4 formato lapo, pateik prie įėjimo į renginį.
Bookmark and Share
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai