Now Reading
Itališka duona Ciabatta

Itališka duona Ciabatta

Itališka duona Ciabatta

 Sudėtis:

Duonos raugas (biga)
100 g. miltų;
100 g. vandens;
2 g. mielių;

Tešla
400 g. miltų;
300 g. vandens;
15 g. šviežių mielių;
1 indelis alyvuogių;
druskos.

Gaminimo eiga:

See Also
Meksikietiški bulvių blynai

Iš pradžių pasiruoškite raugą: miltus, vandenį ir mieles sudėkite į indą, išplakite iki vientisos masės ir palikite per naktį kambario temperatūroje. Po 12 valandų tešlos paviršiuje turėtų atsirasti oro burbuliukų, jei jų nėra, palikite tol, kol atsiras. Kuo šilčiau kambaryje, tuo greičiau duonos raugas būna tinkamas gaminti duoną 🙂
 
Kai raugas jau paruoštas, į dubenį supilkite šiltą vandenį, mieles ir palaukite kelias minutes, kol mielės ištirps. Po to sudėkite miltus, paruoštą duonos raugą, druską, pjaustytas alyvuoges ir gerai viską išmaišykite. Tešla turi būti ganėtinai skysta (panaši į blynų), tačiau maišant po truputį ima tirštėti. Dažniausiai aš bemaišant dar truputį pridedu miltų, kol tešla pasidaro tirštesnė ir labai lipni ir tąsi. Tešlą išimkite iš dubens ir sudėkite į aliejumi išteptą indą (rankas prieš imant tešlą taip pat patarčiau išsitepti aliejumi). Tešlą susikite į rutuliuką ir pavoliokite inde, kad iš visų pusių butų sutepta aliejumi. Indą uždenkite ir palikite 45 minutėms rūgti. Tada išverskite tešlą ant stalo pateptu aliejumi, šiek tiek suplokite ir į vidurį užlenkite visus kraštus. Apverskite ir pakartokite dar kartą ta patį. Po to tešlą vėl įdėkite į indą, uždenkite ir palikite. Po 45 minučių pakartokite tešlos lankstymą ir palikite uždengta porai valandų. Tešlos turėtų padaugėti daugiau nei dvigubai, o jos paviršiuje turėtų matytis įvairaus dydžio oro burbuliukų.
 
Išimkite tešlą iš dubens ir pasidėkite ant miltais pabarstyto stalo. Perpjaukite pusiau, pavoliokite miltuose, tačiau būkite labai atsargūs, kad nesubliūkštų oro burbuliukai. Suformuotus duonos kepaliukus dėkite ant sviestinio popieriaus ir palaikykite dar valandą laiko. Po to labai atsargiai su kepimo popieriumi perkelkite ant įkaitintos orkaitės ir kepkite 250 laipsnių temperatūroje apie 15-20 minučių, kol duona įgaus auksinę spalvą.
 
Pastaba! Naudokite rudą kepimo popierių, nes kiek esu bandžiusi, dažniausiai baltą kepimo popierių tekdavo gramdyti nuo duonos… 🙂
 
Skanios duonos ir šiltų vakarų!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top