Search Results for: "stambulas"

Studijos užsienyje merginai padėjo pasijausti pasaulio žmogumi

Studijos užsienyje merginai padėjo pasijausti pasaulio žmogumi

Užsienio kalbų mokymasis, smalsumas, naujų kultūrų pažinimas, noras tobulėti ‒ tai bene dažniausi motyvai studijoms užsienyje, įsiūbuojantys nenumaldomą troškimą tęsti tarptautinės patirties maratoną. Taip nutiko ir Lietuvos edukologijos universiteto magistrantei Simonai Biveinytei. Pirmasis semestras praleistas Turkijoje pagal „Erasmus+“ programą prasitęsė iki metų studijų, dar vėliau ‒ studijos Ispanijoje ir planai tobulintis viename seniausių Europos universitetų Portugalijoje.

6 pigiausios atostogų kryptys 2017-2018 m. rudens-žiemos sezoną

6 pigiausios atostogų kryptys 2017-2018 m. rudens-žiemos sezoną

Planuojantiems savo atostogas siūlome susipažinti su šiomis šešiomis pasaulio valstybėmis, į kurias galima keliauti pigiai. Turkija, Graikija, Bulgarija, Ispanija, Tailandas, Egiptas – tai puikių atostogų, naujų kultūrų, egzotikos ar senų Europos tradicijų kraštai, kuriuose užburs maistas, viešbučiai, pramogos, gamta ir aktyvios veiklos. Ieškantiems, kur pigiai ir kokybiškai pakeliauti, šis sąrašas tikrai tiks.

Atostogų ankstyvą pavasarį privalumai – mažiau grūsties ir žiedais aplipę sodai

Atostogų ankstyvą pavasarį privalumai – mažiau grūsties ir žiedais aplipę sodai

Nors pavasarį dar galima tikėtis vienos kitos gamtos išdaigos, o vakarais gal net prireiks ant pečių užsimesti megztuką, vis dėlto yra ir išskirtinių privalumų, dėl kurių paankstinti atostogas – išties verta. Ypač jei esate estetas arba tiesiog organiškai nekenčiate minios.

Šv. Valentino diena: 5 romantiškiausi miestai

Šv. Valentino diena: 5 romantiškiausi miestai

Artėjant šv. Valentino dienai imame galvoti, kaip nustebinti savo antrąją pusę? Sunku būtų nuginčyti, kad geriausia dovana – savaitgalio kelionė į vieną iš romantiškiausių Europos arba Azijos miestų. Juolab kad vasario 14-oji šiemet – kaip tik sekmadienį. Kas gali būti geriau nei leistis į neilgą nuotykį ir, pabėgus nuo rutinos bei rūpesčių, kokybiškai pasimėgauti vienas kito draugija, beklaidžiojant nepažįstamo miesto gatvėmis?..

Tęsinys: paslaptinga mergina toliau aplink pasaulį veda mylimąjį (foto)

Tęsinys: paslaptinga mergina toliau aplink pasaulį veda mylimąjį (foto)

Beveik prieš metus publikavome straipsnį apie labai neįprastai ir įdomiai įamžinta kelionę aplink pasaulį. Posakis „Paskui tave – kad ir į pasaulio kraštą“ čia labai tiktų: visose nuotraukose rusų fotografas Muradas Osmannas įamžino savo merginą, vedančią jį už rankos po įvairias pasaulio šalis. Ne visur vyrai mėgsta būti vedami moterų, ypatingai į parduotuves ar į baleto spektaklį, bet Muradas, regis, buvo labai patenkintas savo vedle, aprodžiusia jam egzotiškus kraštus. Dabar šis tikrai nebanalus kelionių fotografijų albumas pasipildė dar keliolika egzempliorių, su kuriais kviečiame susipažinti ir jus!

Pasaulio patiekalai

Pasaulio patiekalai, kurios privaloma paragauti

Valgymas kartais tampa įdomiausia kelionės dalimi. Paragauti patiekalai dažnai visai net neprimena jūsų šalyje gaminamų jų pakaitalų. Tad jei norite sužinoti, koks tikrasis kebabo skonis, teks skristi į Turkiją, o makaronų – į Italiją. Keliautojų biblija „Lonely Planet“ paruošė turistams rekomenduojamų paragauti nacionalinių patiekalų dešimtuką.

Tapas – Barselona, Ispanija
Ispaniškas užkandis tapas – mūsų šalyje labiau žinomas, kaip vieno kąsnio sumuštinukas. Jie daromi iš įvairiausių produktų. Populiariausi – bulvės su aštriu pomidorų padažu,kepti kalmarai, ančiuviai, kumpio kroketai), kiaulienos dešra, skrudinti pipirai, mėsos kukuliai, sūriu apkepti baklažanai ir t. t.
Žodis Tapa, išvertus iš ispanų kalbos reiškia – dangtis. Taip pavadintas užkandis, nes tradiciškai ispanai jį deda ant vyno taurių, kad į jas nepatektų vabzdžių ar nešvarumų.
Lankantis Barselonoje tikrai paragausite tapų, nes tai įprastas kasdienis patiekalas. Jų valgymo metas – nusileidus saulei ir atidarius dar vieną butelį vyno…

Doner kebabas – Stambulas, Turkija
Tikras turkiškas kebabas, žinomas Doner vardu. Tradiciškai, nuo seniausių laikų jis gaminamas iš keptos avienos. Patiekiant lėkštėje greta jo visada esti ryžiai su sviestu. Tokį Doner kebabą dar tikrai įmanoma užsisakyti kai kuriuose, iš senų laikų išlikusiuose Stambulo restoranuose.
Dabar turkiškas kebabas laikomas nebe patiekalu, o greito maisto pusbroliu. Gaminamas jis daugiausia iš marinuotos mėsos, pjaustant ją nuo besisukančio iešmo, ir įsukant į pitą duonelę kartu su salotomis ir specialiu jogurtiniu padažu. Jį turkai, žinoma, irgi moka išskirtinai paruošti. Tad, kai būsite Stambule, nusipirkite iš vietinių turkų kebabą ir nesivaržydami tęskite ekskursiją po miestą su varvančiu per smakrą padažu.

Makaronai – Neapolis, Italija
Maisto istorija teigia, kad XVIII amžiuje neapoliečiai miltus su vandeniu sumaišė taip, kad tas mišinys tapo populiarus visame pasaulyje. Jie taip pat pirmieji supažindino makaronus ir pomidorų padažu. O tada jau prasidėjo rimtieji virtuvės bandymai. Taigi vaikščiodami Neapolio istorinėmis gatvėmis, būtinai užsukite į itališką tratoriją ir užsisakykite dubens makaronų „Pasta Napolitana“.

Virti koldūnai – Šanchajus, Kinija
Kiniški koldūnai atrodo visai nieko neišsiskiriantis tol, kol jų neparagauji. Tik darykite tai atsargiai, nes galite nusideginti. Prieš valgant koldūną iš pradžių jį lengvai prakąskite, kad iš jo išbėgtų skystis. Jis ir yra šių pyragėlių su malta kiauliena, krabų mėsa, daržovėmis ir aštriu sultiniu paslaptis. Į koldūnų įdarą dedamas kietas želatinas, kuris suskystėja kai koldūnas verdamas.

Feijoada – Rio de Žaneiras, Brazilija
Tai iššūkis Brazilijos turistams. Paskanavus šio kiaulienos ir juodųjų pupelių troškinio labiau patariame prigulti ant sofutes, o neiti maudytis į taip viliojantį žydrą vandenį. Šis patiekalas itin populiarus žymiojo Rio de Žaneiro karnavalo metu. Tikriausiai, dar verta paminėti, jog dažniausiai šį troškinį brazilai gamina iš kiaulių kojų, kartais – ausų, liežuvių ar uodegėlių.

Gumbo – Naujasis Orleanas, JAV
Gumbo – tai tiršta sriuba su jūros gėrybėmis ir rūkyta mėsa. Patiekiama ji su ryžiais. Naujojo Orleano virtuvė garsėja ne tik šiuo patiekalu, bet ir jo rūšių įvairove. Gumbo valgymas Naujajame Orleane yra toks pat svarbus kaip ir džiazo klausymasis.

Kuskusas – Kasablanka, Marokas
Atvykę į Kasablanką, nusipelnėte minutės poilsio. O praleisti ją patariama vietinėje kavinukė užsisakius puodelį mėtų arbatos ir lėkštę kuskuso. Marokietiškas kuskusas gaminamas iš garintų kuskuso kruopų, pasirinktinai – su vištiena, aviena ar žuvimi. Patiekamas su daržovėmis. Tikėtina, kad kitą dieną vėl valgysite tą patį patiekalą. O gal net šiandien…

Nasi Goreng – Penang sala, Malaizija
Tai tradiciniai šios šalies kepinti ryžiai. Jie apkepinami su vištiena, daržovėmis, kiaušiniais ir saldoku sojos padažu. Kartais į ryžius įdedama čili. Tad nemėgstantiems aštraus maisto, prieš užsisakant Nasi Goreng, patariama pasiklausti – jis su čili ar be.

Karis – Bombėjus, Indija
Kario patiekalai – tai Azijos fenomenas, juos gamina nuo Pundžabio iki Japonijos. Tačiau kario tikroji gimtinė yra Indijos miestas – Bombėjus. Tipiškas jo karis gaminamas iš jūros gėrybių, kokoso su masala (prieskonių mišiniu). Tradicinį prieskonių mišinį sudaro ciberžolė, kalendra, imbieras ir raudonasis čili.

Dešrainis – Niujorkas, JAV

Nors Niujorke laukia didžiulė pasiūla įvairiausių pasaulio virtuvių, tačiau būtinas ritualas čia atvykus yra susirasti metalinę apšiurusią prekyvietę su skėčiu ir užsisakyti dešrainį su kečupu, garstyčiomis, svogūnais bei įvairiais padažais. O jei norite iššūkio – liepos 4 d. nuvykite į Coney salą ir sudalyvaukite garsiose dešrainių valgymo varžybose. Jų rekordas – 53.5 dešrainiai per 12 minučių.

Skanių įspūdžių!

Vilnius: Kodėl vieniems savas

Vilnius: Kodėl vieniems savas, o kitiems svetimas?

Kuo daugiau Vilnių pažįsti, tuo jis labiau atrodo nežinomas… Nemaloniai netikėtas atradimas naujojo pasakojimo apie Vilnių autoriui buvo iki šiol vykstantys nesutarimai ir miesto savinimaisi etniniu aspektu, kurie nenorom verčia grįžti į karų ir pokario laikus.

Pagauta džiazo Kristina Svolkinaitė (Interviu)

Pagauta džiazo Kristina Svolkinaitė (Interviu)

Iš Šiaulių kilusi, Klaipėdoje studijavusi, o šiandien Vilniuje gyvenanti džiazo vokalistė Kristina Svolkinaitė sako nemaniusi, kad muzika taps antruoju jos kvėpavimu ir gyvenimo būdu. Šiandien ji atstovauja Lietuvos džiazo pajėgoms šalies ir tarptautiniuose renginiuose bei projektuose: trapi stipraus balso brunetė koncertu su turkų kolektyvu „Onder Focan Quartet“ šią savaitę atidarė jubiliejinio X tarptautinio džazo vokalistų konkurso „Jazz Voices“ Klaipėdoje programą.

Atostogų lentyna

Atostogų lentyna

Labai nesinori tikėti sinoptikų prognozėmis, kad ši vasara atneš daugiau lietaus negu saulės. Regis, jaukiems pasisėdėjimams prie židinio ir arbatos puodelio užtektų rudens ir žiemos… Kad net ir apniukusios atostogos nenueitų šuniui ant uodegos, į jūsų kambarius skubame gabenti puspilnę gerų knygų lentyną. Neprikrauname jos iki pat viršaus, palikdami vietos ir jūsų pasirinkimams.