Search Results for: "prieskoniai"

Šalta kava su prieskoniais

Šalta kava su prieskoniais

Jums reikės:

1 puodelo stiprios espreso kavos,
200 ml pieno,
1 šaukšto „Jogų“ arbatos mišinio (cinamono žievelės, kardamonai, pankoliai, imbierai, gvazdikėliai, juodieji pipirai).

Kaip ruošti:

Kavos aparatu ar espreso kavinuku išvirkite stiprų espresą. Į puodelį supilkite pieną, suberkite prieskonius ir užvirkite. Sumažinkite ugnį ir pavirkite dar porą minučių. Baigę virti, leiskite kelias minutes pastovėti. Perkoškite pieną per sietelį ir supilkite į kavą. Galima pagardinti cukrumi.

Skanaus!

Vištienos kepsneliai su šviežiais prieskoniais

Vištienos kepsneliai su šviežiais prieskoniais

ulves nulupkite ir perpjaukite skersai pusiau. Kiekvieną puselę pabarstykite druska ir atskirai suvyniokite į foliją. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 200 laipsnių temperatūroje apie 40 minučių. Ištraukę foliją nuimkite, o ant bulvių puselių uždėkite po gabalėlį sviesto ir dar kartą pakepinkite, kol gražiai apskrus.
Vištieną sumalkite arba supjaustykite mažais gabalėliais. Sudėkite į dubenį. Ten pat įmuškite kiaušinius, suberkite krakmolą, sukrėskite majonezą ir gerai suminkykite (jei vištieną tik pjaustėte – tuomet tiesiog išmaišykite). Suberkite smulkintus žalumynus, pasūdykite, įberkite pipirų ir dar kartą išmaišykite. Palikite valandai pastovėti, o po to įkaitintoje keptuvėje iškepkite blynelius.
Patiekite su orkaitėje keptomis bulvėmis.

Prieskoniai – ne tik maistui gardinti

Prieskoniai – ne tik maistui gardinti, bet ir sveikatai gerinti

Prieskoniais maistą gardiname visus metus, bet žiemą virtuvė išsiskiria tuo, kad ypač norisi sodresnio skonio, sotesnių patiekalų. Kokius prieskonius geriausia rinktis?

„Styliagi“ – elektroninė naktis su mados prieskoniais

„Styliagi“ – elektroninė naktis su mados prieskoniais

Neseniai susikūrusi renginių organizavimo įmonė „EPas LT“, balandžio 26 dieną pristatys pirmąjį savo viešą renginį. Kauno „Fluxus Ministerijoje“ (Jonavos g. 3) šurmuliuos elektroninės muzikos ir mados mylėtojams skirtas renginys „Styliagi“.

Esė konkursui „Ištrauk mane iš stalčiaus“: Senojo beržo istorija su realybės prieskoniais...

Esė konkursui „Ištrauk mane iš stalčiaus“: Senojo beržo istorija su realybės prieskoniais…

Tolumoje nusidriekęs miškas. Tykią dieną gali išgirsti kaip medžių viršūnėmis prabėga lengvutis vėjelis, taip tyliai, jog turi gerai įsiklausyti, kad jį išgirstum.Vėjelio prabėgimas lyg svaiginanti muzika – tikras gamtos stebuklas…

Balkonas su prieskoniais

Balkonas su prieskoniais, gėlėmis ir skaniu pomidoru (Interviu)

Apie prieskonių auginimą namuose jau rašėme straipsnyje „Žalia ir skani palangė“. Siūlome paskaityti šios temos tęsinį – kur gėlininkas Marius Kiaunė pasakoja apie sodininkystę balkone.

Kur prieskoniai ir gėlės auga geriausiai namų sąlygomis?
Augalams labiau patinka augti lauke. Tad geriausiai juos laikyti balkone arba ant palangės iš lauko pusės. Kai oras atšąla, pavyzdžiui žiemą, auginkite viską virtuvėje, nes čia daugiausiai drėgmės jūsų bute, kurią augalai mėgsta.

Ką geriau pirkti – prieskonių sėklas ar daigelius?
Aš patarčiau įsigyti prieskonių daigelių. Patiems juos užauginti kiek sudėtinga, nes tam namie yra pernelyg sausas oras. Žinoma, yra kam pavyksta, tačiau daugumos bandymai baigiasi, kai daigelis, paaugęs centimetrą, žūsta. Daigeliams augti palankiausios sąlygos yra šiltnamiuose.

Ar galima auginti prieskonius ar gėles vazonėlyje, kuriame juos ir įsigijai?
Ne. Parsinešus namo, reikia kuo greičiau juos persodinti į erdvų lovelį ar vazoną. Jei šiandien neturi laiko, rytoj būtinai tai padaryk, nes kitaip augalėlis nuvys. Rekomenduoju įsigyti kuo didesnį lovelį, nes augalai natūraliai įpratę augti dirvoje, jų šaknims reikia daug vietos. Be to, kuo daugiau žemių, tuo rečiau reikia laistyti. Kaip tik neseniai mačiau naujus lovelius, kurių aukštis nebe vienas, o du sprindžiai.

Kokias žemes geriausiai naudoti persodinant prieskonius ar gėles?
Tam tinka paprasčiausios žemės, kurių gali nusipirkti, kad ir prekybos centre. Tačiau patarčiau jas sumaišyti su smėliu ar žvyru. Pavyzdžiui, tokį mišinį itin mėgsta rozmarinas. Santykis turėtų būti – trečdalis smėlio ar žvyro, o likusi dalis – žemių.

Ar norint užauginti gražius prieskonių krūmelius, būtina naudoti trąšas?
Su trąšomis reikia elgtis labai atsargiai. Jos duoda tik estetinį vaizdą, tad puikiai tinka gėlėms. Kadangi prieskonius auginame maistui, patarčiau naudoti natūralias trąšas – įvairius kompostus. Iš tikro augalams reikalingi tam tikri mikroelementai, kurių gali suteikti tik trąšos. Tačiau, norint užsiauginti sveiką ir skanų produktą, reikia su jomis nepersistengti. Geriau sugaišti šiek tiek laiko, natūralių, kad ir lietuviškų trąšų paieškoms.

Kokius prieskonius patartumėte auginti namuose, t. y. kurie iš jų reikalauja mažiausiai priežiūros?
Populiariausia namie auginti – bazilikus, raudonėlius, melisas, rozmarinus. Vienas mažiausiai priežiūros reikalaujančių prieskonių – mėta, ji juk auga net patvoryje. Visai neseniai atradau ir atsivežiau prieskonį – seviją. Jo lapeliai labai saldūs, naudojami desertams. Šiaip patariama sevija pakeisti cukrų žmonėms, kurie negali jo vartoti.

Ar, nuskabius prieskonio krūmelį, jis atauga?
Žinoma, atauga, tik geriau kirpti prieskonių šakeles ar lapelius su žirklutėmis apie 3 cm nuo žemės. Pavyzdžiui, čiobrelio stiebeliai labai kieti, tad skabant su pirštais yra tikimybė išrauti su šaknimis. Tokiu atveju, prieskonis nebeataugs.

O ką reikia žinoti, norint balkone turėti gražų lovelį spalvotų gėlių?
Šį pavasarį gėlių sodinimo sezonas kiek pasivėlino. Praėjusiais metais per Mamų dieną jis jau ėjo į pabaigą, o šiais metais, galima sakyti, tik prasidėjo.

Namų sąlygomis geriausiai auga pelargonijos – svyrančios, stiebinės, karališkos. Jos nebijo sausrų, tad nelaisčius jas drąsiai galima palikti visam savaitgaliui. Yra gėlių, kurias reikia lieti du kartus per dieną.

Ar viename lovelyje galima auginti skirtingų rūšių gėles?
Aš visada tik taip ir patariu elgtis. Man labai gražu, kai greta atsiduria, pavyzdžiui, geltona tagetė, raudona pelargonija ir koks nors foninis, nežydintis augalėlis – šlamutis ar vikonda.

Galima sugalvoti netikėčiausių derinių. Visai neseniai puošdamas vieno restorano salę, stalus sugalvojau pagyvinti mėtų ir jurginų puokštelėmis. Toks variantas susilaukė daug teigiamų įvertinimų, nes pirmiausia – labai skaniai kvepia, antra – gražiai atrodo.

Ar įmanoma balkone užsiauginti pomidorų ar agurkų?
Žinoma, įmanoma. Tik nereikia tikėtis didelio derliaus. Tai labiau malonumas, nei nauda. Apima labai geras jausmas, kai ragauju savo pirmąjį užaugintą pomidorą ar agurką. Galima užsiauginti ir braškių ar paprikų, bet ne tiek, kad privalgysi ir kitus pavaišinsi.

Pradėjęs auginti, kad ir pomidorą, jau tampi daržininku. Šie augalai reikalauja daugiau priežiūros – reikia raišioti, paremti jų stiebelius, skabyti vadinamas pažąstėles, papurkšti nuo amarų. Tačiau tai labai smagu.

Jau trečiąjį sezoną įvairiais augalais prekiaujantis Marius pataria viename laivelyje auginti ne tik kuo daugiau skirtingų rūšių gėlių, bet ir prieskonius: „Nereikia bijoti tarpusavyje maišyti gėlių ir prieskonių – tai ne tik labai gražu, bet ir praktiška.“

Dovilė Raustytė

Apie prieskonių auginimą namuose jau rašėme straipsnyje „Žalia ir skani palangė“. Siūlome paskaityti šios temos tęsinį – kur gėlininkas Marius Kiaunė pasakoja apie sodininkystę balkone.

Kur prieskoniai ir gėlės auga geriausiai namų sąlygomis?

Augalams labiau patinka augti lauke. Tad geriausiai juos laikyti balkone arba ant palangės iš lauko pusės. Kai oras atšąla, pavyzdžiui žiemą, auginkite viską virtuvėje, nes čia daugiausiai drėgmės jūsų bute, kurią augalai mėgsta.

Ką geriau pirkti – prieskonių sėklas ar daigelius?

Aš patarčiau įsigyti prieskonių daigelių. Patiems juos užauginti kiek sudėtinga, nes tam namie yra pernelyg sausas oras. Žinoma, yra kam pavyksta, tačiau daugumos bandymai baigiasi, kai daigelis, paaugęs centimetrą, žūsta. Daigeliams augti palankiausios sąlygos yra šiltnamiuose.

Ar galima auginti prieskonius ar gėles vazonėlyje, kuriame juos ir įsigijai?

Ne. Parsinešus namo, reikia kuo greičiau juos persodinti į erdvų lovelį ar vazoną. Jei šiandien neturi laiko, rytoj būtinai tai padaryk, nes kitaip augalėlis nuvys. Rekomenduoju įsigyti kuo didesnį lovelį, nes augalai natūraliai įpratę augti dirvoje, jų šaknims reikia daug vietos. Be to, kuo daugiau žemių, tuo rečiau reikia laistyti. Kaip tik neseniai mačiau naujus lovelius, kurių aukštis nebe vienas, o du sprindžiai.

Kokias žemes geriausiai naudoti persodinant prieskonius ar gėles?

Tam tinka paprasčiausios žemės, kurių gali nusipirkti, kad ir prekybos centre. Tačiau patarčiau jas sumaišyti su smėliu ar žvyru. Pavyzdžiui, tokį mišinį itin mėgsta rozmarinas. Santykis turėtų būti – trečdalis smėlio ar žvyro, o likusi dalis – žemių.

Ar norint užauginti gražius prieskonių krūmelius, būtina naudoti trąšas?

Su trąšomis reikia elgtis labai atsargiai. Jos duoda tik estetinį vaizdą, tad puikiai tinka gėlėms. Kadangi prieskonius auginame maistui, patarčiau naudoti natūralias trąšas – įvairius kompostus. Iš tikro augalams reikalingi tam tikri mikroelementai, kurių gali suteikti tik trąšos. Tačiau, norint užsiauginti sveiką ir skanų produktą, reikia su jomis nepersistengti. Geriau sugaišti šiek tiek laiko, natūralių, kad ir lietuviškų trąšų paieškoms.

Kokius prieskonius patartumėte auginti namuose, t. y. kurie iš jų reikalauja mažiausiai priežiūros?

Populiariausia namie auginti – bazilikus, raudonėlius, melisas, rozmarinus. Vienas mažiausiai priežiūros reikalaujančių prieskonių – mėta, ji juk auga net patvoryje. Visai neseniai atradau ir atsivežiau prieskonį – seviją. Jo lapeliai labai saldūs, naudojami desertams. Šiaip patariama sevija pakeisti cukrų žmonėms, kurie negali jo vartoti.

Ar, nuskabius prieskonio krūmelį, jis atauga?

Žinoma, atauga, tik geriau kirpti prieskonių šakeles ar lapelius su žirklutėmis apie 3 cm nuo žemės. Pavyzdžiui, čiobrelio stiebeliai labai kieti, tad skabant su pirštais yra tikimybė išrauti su šaknimis. Tokiu atveju, prieskonis nebeataugs.

O ką reikia žinoti, norint balkone turėti gražų lovelį spalvotų gėlių?

Šį pavasarį gėlių sodinimo sezonas kiek pasivėlino. Praėjusiais metais per Mamų dieną jis jau ėjo į pabaigą, o šiais metais, galima sakyti, tik prasidėjo.

Namų sąlygomis geriausiai auga pelargonijos – svyrančios, stiebinės, karališkos. Jos nebijo sausrų, tad nelaisčius jas drąsiai galima palikti visam savaitgaliui. Yra gėlių, kurias reikia lieti du kartus per dieną.

Ar viename lovelyje galima auginti skirtingų rūšių gėles?

Aš visada tik taip ir patariu elgtis. Man labai gražu, kai greta atsiduria, pavyzdžiui, geltona tagetė, raudona pelargonija ir koks nors foninis, nežydintis augalėlis – šlamutis ar vikonda.

Galima sugalvoti netikėčiausių derinių. Visai neseniai puošdamas vieno restorano salę, stalus sugalvojau pagyvinti mėtų ir jurginų puokštelėmis. Toks variantas susilaukė daug teigiamų įvertinimų, nes pirmiausia – labai skaniai kvepia, antra – gražiai atrodo.

Ar įmanoma balkone užsiauginti pomidorų ar agurkų?

Žinoma, įmanoma. Tik nereikia tikėtis didelio derliaus. Tai labiau malonumas, nei nauda. Apima labai geras jausmas, kai ragauju savo pirmąjį užaugintą pomidorą ar agurką. Galima užsiauginti ir braškių ar paprikų, bet ne tiek, kad privalgysi ir kitus pavaišinsi.

Pradėjęs auginti, kad ir pomidorą, jau tampi daržininku. Šie augalai reikalauja daugiau priežiūros – reikia raišioti, paremti jų stiebelius, skabyti vadinamas pažąstėles, papurkšti nuo amarų. Tačiau tai labai smagu.

Jau trečiąjį sezoną įvairiais augalais prekiaujantis Marius pataria viename laivelyje auginti ne tik kuo daugiau skirtingų rūšių gėlių, bet ir prieskonius: „Nereikia bijoti tarpusavyje maišyti gėlių ir prieskonių – tai ne tik labai gražu, bet ir praktiška.“

Dovilė Raustytė

„Eurovizijos“ karštis – su skandalų prieskoniais

„Eurovizijos“ karštis – su skandalų prieskoniais

„Labai atidžiai stebėjome „Eurovizijos“ pusfinalius, komisijos ir žiūrovų balsavimų rezultatus. Be to, mūsų bukmekeriai gali vertinti ne vien sporto įvykius, o statymai dėl „Eurovizijos“ konkurso nėra naujiena, juos rengiame jau kelerius metus. Turime šiokį tokį įdirbį“, – sakė „TOPsport“ vadovas Dainius Gulbinas.

„TOPsport“ bendrovė ketino siūlyti lažintis ir dėl to, kas nacionalinėje atrankoje užims antrą vietą, tačiau šiemet konkurse nedalyvauja Aistė Pilvelytė ir Rūta Ščiogolevaitė…

Lietuvos konkurso finale taip pat prie favoritų priskiriami Vytautas Matuzas (5,00 koeficientas), Beissoul (5,00), „DAR“ (5,50) ir Monika (6,00). Šiek tiek prasčiau vertinami S.Milinytės šansai (10,00), o daugiausia išlošti gali nauja Deivydo Zvonkaus mylimąja Katažina patikėję žmonės – vienas lažybose pastatytas litas laimėjus šiai atlikėjai atneštų net 100 litų.

Visiems prognozuotojams dar derėtų atkreipti dėmesį į vėl (tai jau tapo įprasta) pasikeitusias „Eurovizijos“ taisykles. Finalo pradžioje geriausi atlikėjai bus išrinkti sumuojant televizijos žiūrovų ir komisijos balsus, bet po to iš trijų geriausiųjų finalo laimėtoją išrinks jau vien komisija. Žinant lietuviškų komisijų įpročius, triumfuos dainavimo kokybė, o ne scenoje surengtas šou.

Bet kas nutiks, jei Lietuvos išrinkta dainą kaip plagiatą išbrokuos „Eurovizijos“ organizatoriai? Dėl to šiemet taip pat būtų verta lažintis.

Video pusryčiai. Jauki animacija su siaubo prieskoniais

Video pusryčiai. Jauki animacija su siaubo prieskoniais

Šio ryto video pusryčiams siūlome pažiūrėti 2009 metais sukurtą trumpą ispanų režisieriaus Rodrigo Blaaso animacinį filmuką „Alma“, kuris tiems, kas jo dar nematė, tikrai sukels gerų emocijų su siaubo elementais laviną.

Siužetas. Mergaitė Alma bevaikštinėdama aptinka keistą žaislų parduotuvę, kurios vitrinoje ji pamatė į save panašią lėlę. Alma įžengė į parduotuvės vidų ir pabandė pasiekti savo antrininkę, tačiau ją palietusi mergaitė tapo žaislų kolekcijos dalimi…

Filmuko kūrėjas R.Blaasas su animacija dirba jau daugiau nei dešimt metų tiek Ispanijoje, tiek JAV, tačiau „Alma” – pirmasis jo, kaip režisieriaus, debiutas (iki tol jis dalyvavo kuriant kitų režisierių darbus). Filmukas trumpas, tačiau išties efektingas ir su netikėta pabaiga, primenančia pasakaites iš rūsio.

Negana to, „DreamWorks Animation” kino studija ketina iš „Almos” padaryti pilno metražo filmuką. Žinomas kino kūrėjas Guillermo del Toro pažadėjo talkinti R. Blaasui perdarant „Alma” į filmą.

Gero žiūrėjimo:

Laikas.lt

Savaitgalio receptas. Vištienos kepsneliai su šviežiais prieskoniais

Savaitgalio receptas. Vištienos kepsneliai su šviežiais prieskoniais

Laikas.lt ilgojo savaitgalio receptas išties vasariškas ir šviežias. Jam pasigaminti prireiks šviežių prieskonių, kurie turbūt auga daugumos mūsų balkonuose. Jei ne – teks tenkintis ir pirktiniais turguje arba prekybos centre. Jūsų dėmesiui – vištienos kepsneliai su šviežiais prieskoniais.

Naujas Lady Gaga klipas - su aštriais religijos prieskoniais (Video)

Naujas Lady Gaga klipas – su aštriais religijos prieskoniais (Video)

Atrodo Lady Gaga seka garsiosio Madonnos pėdomis ir nusprendė visus šokiruoti pasitelkusi religiją. Naujame dainos „Judas“ klipe dainininkė vaidina modernią Mariją Magdeleną, kuri lekia ant motociklo kartu su Jėzumi Kristu.