Search Results for: "moliūgai"
Susmulkinkite svogūnus. Bulves nulupkite, nuplaukite ir supjaustykite kubeliais. Nulupkite moliūgą, išimkite sėklas, minkštimą supjaustykite gabaliukais. Viską maždaug 3 minutes kepkite įkaitintame aliejuje. Suberkite maltą papriką. Supilkite pieną, daržovių sultinį ir 10 minučių virkite ant vidutinės ugnies. Iš sriubos išimkite maždaug pusę daržovių ir suplakite jas plaktuvu. Gautą masę supilkite atgal į puodą. Įdėkite druskos, pipirų, įpilkite šiek tiek citrinos sulčių. Susmulkinkite riešutus ir trumpai apkepinkite be riebalų. Susmulkinkite mėtas. Labai smulkiai supjaustykite salierų stiebus. Sriubą išpilstykite į dubenėlius, pagardinkite jogurtu ir riešutų, mėtų bei salierų mišiniu.
Moliūgą supjaustykite, išskobkite sėklas ir supjaustykite gabaliukais. Bulves nuskuskite, nuplaukite ir supjaustykite kubeliais. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite ir išimkite sėklas. Porą supjaustykite žiedais. Moliūgą ir bulves 3 minutes pakepkite įkaitintame aliejuje. Sudėkite smulkintas česnako skilteles, pomidorus ir porą. Supilkite sultinį. Uždenkite puodą ir viską virkite ant mažos ugnies maždaug 15 minučių. Susmulkinkite petražoles ir čiobrelius. Smulkiai sukapokite ėrieną ir sumaišykite ją su kiaušiniu, pomidorų pasta, džiūvėsėliais, čiobreliais, trupučiu druskos ir pipirų. Šlapiomis rankomis suformuokite nedidelius kukuliukus. Kiaulienos filė supjaustykite gabaliukais. Mėsą sudėkite į sriubą ir pavirkite apie 10 minučių. Įdėkite druskos, pipirų ir petražolių.
Per naktį mirkytas išvirkite nesūdytame vandenyje. Kai išvirs, nupilkite vandenį ir pasūdykite, išmaišykite. Morkas griežinėliais, moliūgus – kubeliais. Svogūną griežinėliais, sudėkite į dideliame puode įkaitintą sviestą ir troškinkite 3-4 minutes. Suberkite morkas, moliūgus ir troškinkite dar apie 3 minutes. Daržoves užpilkite sultiniu ir uždengę virkite ant silpnos ugnies apie 20 minučių, kol morkos ir moliūgai sumikštės. Sriubą išpilkite pro sietelį (samtį daržovių palikite), pasūdykite, įberkite pipirų ir išmaišykite. Tyrę supilkite į puodą, suberkite virtas ir šiek tiek pakaitinkite. Sriubą išpilstykite į lėkštes, dėkite po šaukštą likusių daržovių, papuoškite petražolių lapeliais.
Iš vaisių ir daržovių šviežiai išspaustos sultys ar trinti kokteiliai daugeliui žmonių tapo kasdienio maisto raciono dalimi. Šviežias Lietuvoje užaugintų daržovių derlius, soduose sunokę obuoliai, vėlyvos rudens uogos vis dažniau keliauja į šviežių sulčių barų sulčiaspaudes. Tačiau posakis, kas per daug – tas nesveika, galioja ir šiuo atveju.
Niekas nepaneigs, kad dietos – nelengvas išbandymas mūsų organizmui. Ką daryti, jeigu jums sunku jų laikytis? Kaip numesti svorio nekenkiant sau ir be didelių pastangų ar diskomforto?
Dažno vaikystėje nemėgtos, bet suaugus įvertintos sriubos šiandien išgyvena kulinarinį atgimimą. Net ir tie, kurie išsijuosę kartoja, kad mamos sriuba skaniausia, kartais džiugiai nustemba restorane paragavę iš pirmo žvilgsnio keisto ingredientų derinio trintos sriubos dubenėlyje. Deja, eksperimentuoti gaminant sriubas namuose drįsta ne kiekvienas – bijo suklysti ir nuvilti namiškius ne kokiu rezultatu. Yra vos kelios pagrindinės taisyklės, kurių laikantis, kiekviena trinta sriuba bus gardi.
Lietuvos gyventojai vartoja per mažai vaisių ir daržovių: per dieną vienam žmogui rekomenduojama suvalgyti mažiausiai 400 g vaisių ir daržovių, tačiau mūsų šalyje šis skaičius vidutiniškai tesiekia apie 300 g, teigia prof. dr. Rimantas Stukas. Prasidėjus pavasariui daugelis susimąsto apie daržovių būtinybę organizmui, tačiau dažnam sunkiai sekasi jas integruoti į savo kasdienį maisto racioną.
Kol sporto klubai sudarinėja gardžias dietas šeimininkams, Lietuvos šunų mylėtojai nusitaikė į naują, bene tobulą meniu jų augintiniams: „Saldžiosios bulvės, obuoliai, žolelės, mėlynės ir netgi bananai kiekvieną keturkojo vakarienę gali paversti ne mažiau romantiška ar sveika negu Jūsų“, – skelbia šunų ėdalo „das Restaurant“ komanda ir kviečia iš naujo pažvelgti į jūsų augintinio gyvenimą.
Artėjant Helovino šventei, daugelis ruošiasi skaptuoti moliūgus ir suka galvas, kaip dar išradingai nustebinti draugus ar organizuojamo vakarėlio svečius. Sukurti paslaptingą šventės atmosferą nėra sudėtinga, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio, – tereikia kelių šiurpių Helovino akcentų ir tiršto rūko efekto. „Vaizdas tikrai bus tarsi iš siaubo filmo juostos“, – patikina „Gaschema“ atstovas Šarūnas Stankevičius, kuris dalinasi patarimais ir idėjomis, kaip originaliai pritaikyti dūmų efektus Helovino vakarėlyje panaudojant sausąjį ledą.
Šiuo metu turguose gausu Lietuvos ūkininkų užaugintų rudens gėrybių, tačiau prisivalgyti jų „už visus metus“ nepavyks. Viena iš išeičių – daržovių vaisių ir uogų konservavimas. Gydytoja dietologė Laura Romeraitė–Kuklierienė sako, kad ir konservuoti produktai gali būti neblogu vitaminų ir kitų naudingų medžiagų šaltiniu.