Search Results for: "ledai"

Desertas su sezamu

Desertas su sezamu, medumi ir ledais

Jums reikės:

Pakelio sluoksniuotos tešlos
Pakelio ledų
5 šaukštų sezamo sėklų
2 šaukštų medaus
4 šaukštų sviesto
Šviežiai malto cinamono
Kaip gaminti:

Sluoksniuotą tešlą iškočiokite ir padalinkite į keturias lygias dalis. Tešlą iš abiejų pusių lengvai apkepinkite svieste ir palikite atvėsti. Tada sausoje keptuvėje paskrudinkite sezamo sėklas, įdėkite šviežiai sumalto cinamono bei 2 šaukštus medaus ir viską išmaišykite. Pertepkite sluoksniuotos tešlos paplotėlius sezamo sėklų ir medaus mase, ant viršaus uždėkite ledų rutuliukus ir pabarstykite cinamonu.

Skanaus!

Namuose gaminti braškiniai ledai

Namuose gaminti braškiniai ledai

Jums reikės:

400 g šviežių braškių
100 g cukraus
200 ml 35% riebumo grietinėlės
2 valgomųjų šaukštų cukraus pudros
1 pakelio desertinės varškės
Kaip gaminti:

Braškes sutrinkite ir sumaišykite su cukrumi. Grietinėlę sumaišykite su cukraus pudra ir plakite iki standžių putų. Įmaišykite desertinę varškę. Į masę supilkite sutrintas braškes ir viską atsargiai išmaišykite. Masę supilkite į nedidelius indelius ir šaldykite apie 6 valandas.

Skanaus!

Jaučio širdis ir degantys ledai – maistas

Jaučio širdis ir degantys ledai – maistas, kuris užprogramuoja meilei

Mokslininkai pripažįsta, kad kokybiškas ir tinkamai suderintas maistas lemia ne tik žmogaus sveikatą, gerą savijautą ir nuotaiką, tačiau ir… santykius šeimoje. Pasirodo, maistas turi didesnės nei manyta įtakos šeimyninei laimei, porų santykiams ir seksualinio gyvenimo kokybei.

Ledai su Viagra – šampano skonio „Susijaudinimas“!

Ledai su Viagra – šampano skonio „Susijaudinimas“!

Britas ledų gamintojas sukūrė ledus su 25 mg Viagros vienoje porcijoje. Tai dar ne viskas. Skonis, pavadintas „Susijaudinimu“ (angų k. „The Arousal“) savyje slepia šampaną – pagrindinį ingredientą. Na, aišku, pagrindiniu ingredientu aš pavadinčiau kitą dalykėlį, bet šampaną, kaip pagrindinį veikėją, įvardina Čarlis Haris Fransis (Charlie Harry Francis), minėto šedevro išradėjas, kuriam priklauso „Lick Me, I’m Delicious“ blogas.

Sekmadienio burtai virtuvėje: naminiai šviežių braškių ledai

Sekmadienio burtai virtuvėje: naminiai šviežių braškių ledai

Ši sekmadienį drauge su geografe Amber Wilson keliaujame po Jungtinių Amerikos valstijų Pietų virtuvę: Teksasas, Florida, Alabama, Misisipis… – ir apsistojame Luizianoje.

Ledai: vasaros gardėsio pliusai ir minusai

Ledai: vasaros gardėsio pliusai ir minusai

Ledai – puikus vasariškas desertas, kuriam taip sunku atsispirti kaitrią dieną. Tiesa, saugantiems kūno linijas, derėtų prisiminti, kad kai kurie ledai – pakankamai kaloringas produktas. Tai – sotus maistas, galintis atstoti pietus ar vakarienę.

Savaitgalio receptas. Namuose gaminti braškiniai ledai

Savaitgalio receptas. Namuose gaminti braškiniai ledai

Pirmo gegužės savaitgalio receptui siūlome kai ką gaivinančio – kam pirkti ledus, jei galime juos pasigaminti patys? Šį kartą – skanių naminių braškinių ledų receptas.

Karštai dienai - namų gamybos močiutės ledai

Karštai dienai – namų gamybos močiutės ledai

Ingredientai:

200 gramų natūralaus jogurto,
100 gramų grietinėlės,
100 gramų cukraus pudros,
1 kiaušinis,
2 šaukštai medaus
Gaminimas:

Ledų pagrindas:
Kiaušinį išsukame su cukraus pudra, tada sudedame likusius produktus ir gerai išmaišome.
Dedame į indą ir į šaldymo kamerą.

Pastaba:
Ledus galite pasiruošti skirtingų skonių:

1. Kavos ledai
Į ledų masę įmaišykite šaukštelį tirpios kavos ir šaukštelį kakavos bei du šaukštus kreminio likerio.
2. Vaisiniai ledai
Į ledų masę įmaišykite uogienės, o jei norite kad uogienė nesusimaišytų su ledais ir būtų kaip įdaras, dėkite uogienės tik per vidurį išilgai, nemaišykite ir užpilkite likusia ledų mase.
3. Karališkos karamelės ledai
Pusę stiklinės pieno, pusę stiklinės cukraus, 20 g sviesto ir šaukštą medaus išmaišykite bei virkite, kol masė sutirštės. Kai masė paruduos, į ją sudėkite smulkintus graikiškus riešutus ir supilkite į ledų masę, užklodami vėl ledų mase.
4. Šokoladiniai ledai
Į ledų masę įmaišykite tris šaukštelius kakavos ir prikapokite šokolado drožlių. Viską išmaišykite.
5. Trapučiai ledai
Sulaužykite gabaliukais šokoladinius saisainius, sutrupinkite šokoladą, dėkite šaukštelį kakavos ir įmaišykite į ledų masę.
6. Kokosiniai ledai
Kokosų drožles sumaišykite su kokosų pienu ir apvirkite 5 minutes. Tada įmaišykite į ledų masę.
Priedus galite pasirinkti pagal savo skonį. Labai tinka ir bananai ir riešutais, ir kiti ingredientai. Galite patiekti su keptais vaisiais ar pyragu.

Taip pat rekomenduoju ledus užpilti karštu šokoladu, šilta karamele, arba lašeliu espreso kavos. Papuoškite kapotais migdolais ar rome apvirtomis razinomis bei cinamonu ar kakava.
Skanaus.

A.Kalėdaitė: „Ralis laaaabai brangus sportas“ (Interviu)

A.Kalėdaitė: „Ralis laaaabai brangus sportas“ (Interviu)

25-erių metų lenktyninkė Aušra tikrai nebijo frazės „boba už vairo – nelaimė už kampo“. Ji jau laukia savo trečiojo Lietuvos ralio sezono, kai galės vėl išmėginti jėgas trasoje su kitais lenktyninkais ir tiki, kad vieną dieną šis hobis taps gerai apmokamu darbu.

Dietologė: ledai yra vienas iš sveikesnių desertų

Dietologė: ledai yra vienas iš sveikesnių desertų

Šalies ledų gamintojai pastebi išaugusią šio skanėsto vartojimo rinką. Pardavimai liudija, kad lietuviai mėgsta tradicinius ledus ir kartais per dieną suvalgo ne vieną porciją. Tačiau dietologai ragina šia atgaiva nepiktnaudžiauti ir nepamiršti, kad ledai yra desertas, kuriuo, kaip ir visais kitais saldumynais, reikia mėgautis saikingai.

„Ledinininkai” sako išgyvenantys sėkmingus laikus. Statistikos departamento duomenimis, 2009 metais buvo pagaminta per 21 mln., 2010 m. – beveik 24,5 mln. litrų ledų. 2009-aisiais ledų buvo parduota beveik už 102, o pernai – 105 tūkst. litų be pridėtinės vertės mokesčio ir akcizų.

Per šešis šių metų mėnesius pagaminta 11,2 mln. litrų ledų, pernai per tą patį laiką šis rodiklis siekė 11,9 mln. litrų. Šiais metais buvo parduota 9,8 mln. litrų ledų, iš kurių 5,1 mln. litrų Lietuvoje. Lietuvos rinkoje dešimt gamintojų gamina apie 600 ledų rūšių.

UAB „Ingman ledai” generalinis direktorius Virginijus Radvilas išaugusius pardavimus sieja su gerais orais. Anot jo, ledai paklausiausi vasarą, karštą vasaros dieną jų parduodama 2-3 kartus daugiau negu esant apniukusiam orui.

UAB „Ingman ledai” pirmojo šių metų pusmečio rezultatai, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, yra 15 proc. geresni.

Panašius rodiklius skaičiuoja ir UAB „Vikeda”. Fabriko direktorės Jurgitos Radzevičės teigimu, „Vikedos” pardavimai šiais metais augo 20 proc. Tiesa, jos vertinimu, pardavimus dar lemia ir aukšta gaminių kokybė bei pirkėjams siūlomos naujovės.

„Ledas atlaiko konkurencinę kovą, suvartojimo mažėjimą, nes žmonės galbūt suvartoja mažiau, bet jie tada renkasi laiko patikrintą produktą”, – Eltai sakė J. Radzevičė.

Ledų gamintojai neigia kalbas, jog lietuviški ledai yra nesveikas maisto produktas, esą jame yra sintetinių priedų. Jų teigimu, ledai gaminami iš lietuviškų pieno žaliavų: šviežios grietinėlės, pieno, pieno miltelių, natūraliu pagrindu gautų emulsiklių, kvapniųjų medžiagų. Leduose yra vitaminų A, B, D, P, E ir mineralinių medžiagų – geležies, kalcio, kalio, magnio, fosforo, natrio. Valgant ledus, gaunama nemažai amino rūgšties tiptofano, tuo stimuliuojant serotonino gamybą, kuris gali apsaugoti nuo stresų ir kelti nuotaiką.

Anot jų, per metus 30-80 proc. išaugusios natūralių žaliavų kainos, priešingai nei įvežtiniuose pigesniuose leduose vartojamų sintetinių, lėmė padidėjusią produkto kainą. Vis dėlto Lietuvoje ledai, palyginti su Latvija ar Estija, dar yra brangiausi.

Kalbėdami apie tautiečių skonį, ledų gamintojai sako, kad jau keletą dešimtmečių paklausiausi yra tradicinio – vanilinio – skonio ledai.

„Be abejo, daugiausiai yra parduodama vanilinių ledų. Balti ledai vyrauja tiek mūsų asortimente, tiek Lietuvos rinkoje. Manyčiau, kad apie 70 proc. yra vanilinio skonio arba baltos spalvos ledų be dažiklių”, – apie lietuvių skonio ypatumus kalbėjo V. Radvilas.

Pasak jo, 1995-1996 metais buvo populiarūs egzotinio skonio ledai – bananiniai, apelsininiai, o pastarąjį penkmetį vyrauja tradiciniai vaniliniai, šokoladiniai, braškiniai skoniai.

„Lietuviai – įdomi tauta. Jiems reikia naujovių, bet tuo pačiu jie išlieka ir konservatyvūs. Jau daug metų parduodame plombyrą, kuris yra kas penkti mūsų parduodami ledai Lietuvoje”, – antrino UAB „Vikeda” vadovė.

Dietologė Jūratė Dobrovolskienė ledus įvardina kaip vienus iš sveikesnių desertų, bet pabrėžia, kad tai turėtų būti ne kasdienis maisto produktas.

„Ledus reikėtų vartoti riebesnius, kadangi grietinėlė, sviestas, iš ko gaminami ledai, yra natūralūs. Liesesni ledai dažniau dažomi, standinami. Įrodyta, kad maisto produktuose esantys dažikliai gali daryti įtaką mažų vaikų hiperaktyvumui”, – sakė J. Dobrovolskienė.

Mitybos specialistė patikslino, kad riebesni ledai yra sveikesni, nes riebalai patys savaime yra standūs, nereikia dėti papildomų tirštiklių. Tačiau medikė atkreipė dėmesį, kad sergantiesiems širdies ir kraujagyslių, kepenų, kasos ligomis riebių ledų valgyti nerekomenduojama.

Dietologė nelygino lietuviškų ledų su įvežtiniais, tačiau sakė, kad pigesnis produktas visada būna pagamintas naudojant tam tikras medžiagas, kurios pakeičia brangiąsias, ir ragino žiūrėti į tai, ką valgome.

J. Dobrovolskienės teigimu, normalu per dieną suvalgyti vieną puodelį ledų po 200 ml. Ledai, kaip kalcio šaltinis, ypač naudingi moterims, vaikams, paaugliams. Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojamą sveikos mitybos piramidę, per dieną rekomenduojama suvartoti 2-3 porcijas pieno ar jo produktų.

„Ledai yra desertas, tai nėra kasdienis maistas. Jie tinka po kasdienio maisto”, – apibendrino gydytoja.