Search Results for: "kečupas"

Kuo skiriasi pomidorų padažas ir kečupas?

Kuo skiriasi pomidorų padažas ir kečupas?

Vieniems pomidorų padažas ir kečupas – vienas ir tas pats. Kitiems – du skirtingi gaminiai. Kol dauguma žmonių neranda vieningo atsakymo, kulinarai tikina, kad pomidorų padažas ir kečupas yra lyg pusbroliai – panašūs, tačiau su keletu skirtumų. Kokie jie?

Majonezas ir kečupas. Sveika ar kenksminga?

Majonezas ir kečupas. Sveika ar kenksminga?

Mes taip pripratome prie majonezo ir kečupo, kad sunkiai įsivaizduojame savo kasdienybę be šių „papildų“. Salotos, mišrainės, kiaušiniai, žuvis su majonezu; bulvytės, kepsniai, šašlykas, makaronai, picos, mėsainiai – dominuoja kečupas.

Daugeliui pagalvojus apie šiuos patiekalus be mėgiamų pagardų, mintyse prasisuka prėsko maisto etiketės. Dažnai, nors ir žinome, kad tam tikri produktai nėra sveiki, jų neatsisakome. Juk skanus maistas teikia tokį didelį malonumą ir kaip gi be jo gyventi. Tad, pažiūrėkime, koks majonezas ir kečupas nežalotų mūsų sveikatos ir gal net suteiktų vieną kitą naudingą medžiagą.

Kas slepiasi majonezo sudėtyje?

Vieni iš mūsų mėgsta maistą paskaninti pipirais, kiti – nepagailime druskytės, na, o treti – neatsispiria majonezo pagundai. Kad ir kaip sunku būtų prisipažinti, tačiau majonezas tikrai pagardina daugelį patiekalų ir dažnai būna velniškai skanus.

Tačiau prekybos centre sustojus prie lentynos su majonezais, pradeda raibti akys: be konservantų, su garstyčiomis, alyvuogėmis, medumi, tradicinis, ekologiškas ir t.t. Regis, bus patenkinti net patys įnoringiausi skonio receptoriai.

Pasidairiusi savo šaldytuve atradau du majonezus: vienas „tradicinis“ su gausybe E, rapsų aliejumi, pakeistų savybių krakmolu (įdomu, kokias savybes pakeitė?), actu, kiaušinių trynių milteliais ir t.t. O kitas – ekologiškas, čia pastebėta naujovė, kad prie daugelio sudedamųjų dalių radau žvaigždutę, kuri žymi ekologiškas sudėtines dalis, t.y. rapsų aliejus, spirito actas, kiaušinių trynių milteliai, citrinų sultys. Tiesą sakant, tikėjausi, kad ekologiškas majonezas pasižymės „lengvesne“ ir kokybiškesne sudėtimi.

Toliau nusprendžiau pasidairyti po svetainę sveikasvaikas.lt ir pažvelgti, kokia čia situacija su majonezais, kokie dažniausiai priedai pasitaiko majonezuose bei kokį pavojų jie kelia sveikatai. Įdomiausia, kad didžioji dalis majonezuose esančių priedų yra priskiriami prie skyrelio „Vengtini“ arba „Uždraustas kai kuriose šalyse“. Norėtųsi valdžios paklausti, kodėl tuomet tokie maisto produktai apskritai guli mūsų lentynose?

Dažniausiai majonezuose pasitaikantys priedai

Kaip jau ir minėjau, pagarduose esantys priedai skirstomi į nekenksmingus ir pavojingus. Taigi, vienų E bijoti nereikia, o kitus apeikite iš tolo.

Nekenksmingi priedai:

E160A – Karotenų mišinys, Beta karotenas (Beta-karotinas, beta karotinas, betakarotinas, betakarotenas, beta karotenas).
E202 – Kalio sorbatas (t-2, 4-heksadieno rūgšties kalio druska; 2-propenilakrilo rūgšties kalio druska ).
E330 – Citrinų rūgštis (Citrinos rūgštis, Citrinos rūgštis, citrinų rūgštis) – Citrinų rūgštis yra kiekvieno gyvo organizmo sudėtyje, kaip dalinis visų kūno ląstelių medžiagų apykaitos raktas. Didelės koncentracijos randamos citrusiniuose vaisiuose, kivi, braškėse ir kituose vaisiuose. Gali kilti arba paūmėti šios ligos:alergija, astma.
E412 – Guaro derva (Guaro guma) – Natūralus polisacharidas, išskiriamas iš guaro krūmo (Cyamopsis tetragonolobus ), aptinkamo Pakistane ir Indijoje. Gali kilti arba paūmėti šios ligos:Dujų kaupimasis, vidurių pūtimas.
E415 – Ksantano derva (Ksanato guma) – Natūralus polisacharidas, išskiriamas Xanthomonas campestris bakterijų iš cukraus ir melasos. Gali kilti arba paūmėti šios ligos: dujų kaupimasis, vidurių pūtimas.
Blogieji priedai:

E211 – Natrio benzoatas (Benzenkarboksilo rūgšties natrio druska; dracilo rūgšties natrio druska; fenilkarboksilo rūgšties natrio druska, konservantas natrio benzoatas) – Benzoinė rūgštis, benzoatai ir benzoinės rūgšties esteriai dažniausiai randami daugelyje vaisių, ypač uogų. Spanguolės yra labai turtingos benzoine rūgštimi. Be vaisių, benzoatų pasitaiko grybuose, cinamone, gvazdikėliuose ir kai kuriuose pieno produktuose (dėl bakterijų fermentacijos). Pramoniniams tikslams gaminama iš tolueno. Sureagavus su Vitaminu C išsiskiria benzolis, kuris yra žinomas kancerogenas. Gali kilti arba paūmėti šios ligos: alergija, astma, hiperaktyvumas, vėžiniai susirgimai, mutageniškumas.
E385 – Kalcio dinatrio etilendiamino- tetraacetatas (kalcio dinatrio EDTA) – EDTA kalcio/natrio druska, sintetinis junginys. Gali kilti arba paūmėti šios ligos: alergija, astma, medžiagų apykaitos sutrikimai.
E953 – Izomaltas – Gali kilti arba paūmėti šios ligos: alergija, astma.
E954 – Sacharinas, Kalcio sacharinas, Kalio sacharinas, Natrio sacharinas – Gali kilti arba paūmėti šios ligos: alergija, astma. Uždraustas: Kanadoje.
Peršasi išvada, kad svarbiausia yra saikingas vartojimas. Net ir nekenksmingais laikomi priedai turi neigiamų aspektų, kurie gali išryškėti vartojant didelį kiekį šio produkto.

Majonezo mėgėjams

Jei jus neigiamai veikia baisieji E, tačiau negalite pakelti minties, kad gali tekti gyventi be majonezo, pamėginkite jo pasigaminti patys. Tai nėra taip sunku kaip gali pasirodyti pirmą kartą išgirdus tokį pasiūlymą. Ir, svarbiausia, patys pasirinksite visas sudedamąsias dalis, todėl galėsite ramiai atsiriboti nuo priekaištų maisto gamintojams dėl netinkamų sudėčių.

Naminio majonezo receptas:

1 kiaušinis
0,5 arbat. šaukšt. cukraus
0,5 arbat. šaukšt. druskos
200 ml. pasirinkto aliejaus
citrinos sulčių pagal skonį
Kiaušinį, cukrų, druską, citrinos sultis iki standumo išplakame mikseriu, tuomet palengva pilame aliejų. Sukame, kol masė taps tiršta ir balta. Toliau visko dedame pagal skonį (žolelių, česnako, prieskonių ir t.t.). Bent pusvalandį palaukite ir skanaus!

Kečupas kasdienybei paskaninti

Prieš porą metų Lietuvoje buvo atliktas tyrimas apie mūsų kraštiečių kečupo vartojimo tendencijas. Konsultacijų įmonės „EKT grupė” išvadose buvo parašyta, kad kečupą vartoja didžioji dalis Lietuvos gyventojų – 82,1 procento. Trečdalis jų (29,1 proc.) kečupą kiekvieną dieną arba mažiausiai 4-6 kartus savaitę. Daugiau nei pusė (54,3 proc.) kečupo mėgėjų jį vartoja 2-3 per savaitę. Du – tris per mėnesį arba kartą per pusę metų kečupą valgo 16,7 proc. apklaustųjų.

„Vienas mūsų šalies gyventojas per metus vidutiniškai suvartoja 1,61 kg. šio pagardo ir dažniausiai renkasi lietuviškus gaminius“, – teigiama apklausoje.

Regis, per metus šio pagardo suvartojame nemažą kiekį. Įvairiuose šaltiniuose teigiama, kad nedidelėmis dozėmis vartojamas kečupas organizmui didesnės žalos nedaro. Visgi, pastaruoju metu dietologams ir sveikos gyvensenos specialistams nerimą kelią į padažo sudėtį įeinanti gausybė prieskonių ir įvairių dirbtinių priedų, pvz.: natrio benzoatas (E 211) , sintetiniai azo dažai (E 124).

Kečupas kaip maisto produktas nėra kenksmingas, kol į jo sudėtį nepridedama kenksmingų medžiagų. Jei pomidorų padažą gaminsite namuose, greičiausiai tai bus kokybiškas produktas. Jei kečupą perkate, atkreipkite dėmesį į etiketę, daugelis gamintojų deda įvairių konservantų, skonį bei spalvą stiprinančių cheminių medžiagų, tirštiklių.

Kečupas jaunystei saugoti

Nors atrodo, kad pomidorai ir turėtų būti pagrindinė kečupo sudedamoji dalis, tačiau panašu, kad taip nėra. Gamintojai vis dar mėgsta pasididžiuoti, kad jų gaminamo padažo pakuotėje rasite 2, o gal net 3 pomidorus. Pamėginkite namuose sutrinti 2-3 pomidorus, masę apvirti ir pažiūrėkite, kiek tyrelės gausite. Nemanau, kad kiekis primins kečupo indelį.

Nors termiškai apdoroti pomidorai praranda vitaminus, tačiau bent galime pasidžiaugti, kad juos apdorojus, susidaro 10 kartų daugiau likopeno nei šviežiuose pomidoruose. Tai yra pigmentas, suteikiantis pomidorams raudoną spalvą. Jis sumažina širdies, kraujagyslių ligų tikimybę, saugo nuo kai kurių vėžio rūšių, skatina odos atsinaujinimą.

Į ką reikia atkreipti dėmesį perkant kečupą?

„Sudėtį. Gamintojai privalo nurodyti krakmolo ir tirštiklių kiekį, bet tai daro ne visuomet. Norėdami tai išsiaiškinti, suplakite padažą arba paverskite buteliuką: jeigu ant sienelių lieka pomidorų masės, vadinasi, produktas be dirbtinių tirštiklių. Jeigu suplakus buteliuką kečupas „nučiuožia“ nuo sienelių, nepalikdamas pėdsakų, — jame yra tirštiklių.

Spalvą. Suplakite padažą — jo masė privalo būti vientisa ir raudonos spalvos. Jei masė ne vientisa, vadinasi į padažą pridėta dirbtinių dažiklių.

Kvapą. Tikras kečupas kvepia pomidorais.

Kainą. Nors ir labai norite sutaupyti, tačiau privalote žinoti, kad kokybiškas natūralus produktas negali būti pigus“, – rašoma dienraštyje „Savaitė“.

Naminis pomidorų padažas

Kečupo, kaip ir majonezo, visai nesunku pasigaminti. Jums prireiks:

1 kg „mėsingų“ pomidorų
30 ml acto 9 proc.
70 g cukraus
10 g druskos
maltų juodųjų pipirų
Pomidorus supjaustome gabaliukais ir verdame kol pasidaro minkšti. Išvirusius pomidorus pertriname per sietelį. Pomidorų masę verdame toliau, kol kiekis sumažėja du kartus. Baigiant virti sudedame druską, actą, pipirus. Jei mėgstate į pomidorų padažą galima įdėti susmulkinto česnako arba mėgstamų prieskoninių žolelių: baziliko, oregono. Naminis pomidorų padažas labai tinka su makaronų patiekalais, įvairiomis dešrelėmis, kepta mėsa. Skanaus.

Avienos su kauliuku šašlykas

Avienos su kauliuku šašlykas

Mėsą paslėgti nedideliu svoriu, uždengti marle ir šaltoje vietoje ar šaldytuve palaikyti 5—6 valandas.
Mėsą mauti ant iešmų (po 6 gabaliukus porcijai), pakaitomis su svogūno griežinėliais. 20—25 minutes apkepti šašlykus virš karštų, bet be dūmų ir liepsnos liežuvių medžio anglių, kol susidarys raudona plutelė vienoje, po to ir kitoje pusėje. Nuo varvančių taukų šoktelėjusią liepsną reikia tuoj pat užgesinti, apšlakstant vandeniu ar smarkiai atskiestu actu.

Produktai

Produktai, įveikiantys nemigą

Gydytojai teigia, kad pas juos apsilanko vis daugiau pacientų, kurie dėl pašėlusio gyvenimo ritmo skundžiasi miego trūkumu. Vaistų nemigai įveikti daug, liaudies medicina taip pat turi, ką patarti, dietologai irgi neatsilieka.

Už miego kokybę atsako hormonas melatoninas. Nemiga kamuoti ima ir tuomet, kai organizme trūksta vienos esminių aminorūgščių – triptofano. Tiesa, šių medžiagų kiekį organizme, jei reikia, galima papildyti valgant tam tikrus produktus. Ypač jų rekomenduojama vartoti prieš miegą.

Produktai su melatoninu
Bananai. Kartais specialistų šie vaisiai pavadinami migdomaisiais žievelėje. Bananai stimuliuoja serotonino ir melatonino gamybą, juose gausu kalio ir magnio, stabilizuojančio nuotaiką, atpalaiduojančio raumenis.
Vyšnios ir trešnės. Šiose uogose taip pat gausu melatonino. Gydytojai rekomenduoja prieš miegą suvalgyti jų saują. Jei norite išsimiegoti lėktuve ar traukinyje, taip pat nepamirškite jų pasiimti į kelionę.
Pienas. Tinkamas triptofano ir kalcio, padedančio smegenims įsisavinti šią aminorūgštį, derinys. Daugeliui vaikų stiklinė pieno su medumi – idealūs migdomieji.

Produktai su triptofanu
Sumuštinis. Jei skundžiatės miego kokybe, vakarienei naudinga suvalgyti sumuštinį su kalakutiena ir neskaldytų grūdų duonos riekele. Nedidelis kiekis gliukozės (medus arba uogienė) padės neutralizuoti hormoną oreksiną, trukdantį mums užmigti. Tik nepiktnaudžiaukite! Per didelis kiekis saldumynų – signalas smegenims pradėti naują būdravimo ciklą.
Ramunėlių arbata. Ramunėlės puikia padeda atsipalaiduoti ir kūnui, ir sielai, veikia raminamai.
Keptos bulvės. Nedidelis kiekis keptų bulvių sugers rūgštis, trukdančias gamintis triptofanui. Norint sustiprinti raminamąjį poveikį bulves galima sutrinti su šaukštu šilto pieno.
Piene virta avižų košė su medumi. Numalšins alkį, veiks raminamai. Galima į košę įdėti du šaukštelius linų sėmenų, kuriuose gausu omega 3 riebalų rūgščių, teigiamai veikiančių nuotaiką.

Produktai, kurių prieš miegą vertėtų atsisakyti
Konservuota ir rūkyta mėsa. Vėlyvą vakarą sumuštinis su kumpiu – netikusi idėja. Taip pat kaip ir dešrelės, šoninė, kiti rūkyti gaminiai, nes juose gausu tiamino – aminorūgšties, kuri verčia smegenis gaminti norepinefriną – hormoną, stimuliuojantį smegenų veiklą.
Šokoladas. Pagyvenusiems žmonėms kofeino poveikis paprastai yra stipresnis. Todėl net ledai su šokolado drožlėmis, suvalgyti prieš miegą, jiems gali sukelti nemigą. Šokolade yra aminorūgščių, veikiančių stimuliuojamai.
Kečupas, čili piprai ar aštrus maistas yra sunkiai virškinami, todėl nieko nuostabaus, kad kenkia ir miegui.
Komentarai
Įrašyti naują Ieškoti RSS

Paskutinėms iškyloms gamtoje – paprika ir sūris ant grilio

Paskutinėms iškyloms gamtoje – paprika ir sūris ant grilio

Graži diena gamtoje ir skanus ant grotelių kepamo maisto dūmas. Vasaros pabaigos orai tokiam malonumui nebuvo palankūs, tačiau spalio pradžia, pasak sinoptikų, leis atsigriebti. Artėjantis savaitgalis numatomas šiltas ir su pragiedruliais – tinkamas paskutinėms iškyloms gryname ore.

Sekmadieninis Jurgos receptas: kepta meksikietiška sriuba

Sekmadieninis Jurgos receptas: kepta meksikietiška sriuba

Laikas.lt toliau džiaugiasi savo redakcijoje turėdami tikrą šaukšto, puodo ir keptuvės meistrę, kulinarę Jurgą. Reklamos skyriaus vadybininkė keičia amplua ir yra pasiryžusi vesti visus skaitytojus virtuvės keliais bei klystkeliais. Ir taip – kiekvieną sekmadienį. Šią savaitę pristatome Jurgos keptą meksikietišką sriubą. Skamba keistai ir viliojančiai, tiesa?

10 maisto produktų

10 maisto produktų, kurie atrodo sveikai, bet tokie nėra

Turbūt nereikia nė sakyti, kad visi mėgstame skaniai pavalgyti. Deja, bet ne vienas mėgstame ir nesveiką maistą. Tuomet, bandydami pataisyti organizmui daromą žalą mes prisivalgome tokių patiekalų, kurie, kaip teigiama, yra sveiki. Šiame sąraše aptarsime keletą tokių ingredientų ir patiekalų, kurie tik iš pirmo žvilgsnio atrodo sveiki ar bent jau nežalingi.

Kiek svėrė didžiausias pasaulyje mėsainis ir kiti faktai

Kiek svėrė didžiausias pasaulyje mėsainis ir kiti faktai, kurių nežinojote apie hamburgerius

Lietuvoje mėsainiai atsirado tik 1996 metais, todėl natūralu, kad mes dar daug apie juos nežinome. Bet daug žino Vakarų šalių gyventojai, kurie mėsainių istoriją skaičiuoja jau nuo 18 a. Dalinamės šiais faktais ir su jumis.

Neseniai atrastos amfibijų rūšys (Foto)

Neseniai atrastos amfibijų rūšys (Foto)

Sakoma, kad amfibijos itin sparčiai nyksta, tačiau pradėjus intensyviai jas tirti kiekvieną savaitę surandama net po keletą naujų rūšių.

Kodėl „McDonald's“ mėsainis reklamoje atrodo skaniau (Video)

Kodėl „McDonald’s“ mėsainis reklamoje atrodo skaniau (Video)

Vėliau nuotraukos yra retušuojamos kompiuteriu, mėsainio bandelės „defektai“ jose panaikinami panašiai, kaip panaikinami veido nelygumai žmonių nuotraukose „McDonald’s“ pabrėžia, kad reklaminėms nuotraukoms naudojami tokie patys, iš tokių pačių produktų pagaminti mėsainiai, kokius galima nusipirkti restoranuose.

Maistas gražiai odai ir plaukams

Maistas gražiai odai ir plaukams

Taigi ką valgyti ir ko vengti, kad plaukai ir oda atrodytų nepriekaištingai.
Mėlynės – tai puikus antioksidantas, stabdantis priešlaikinį senėjimą. Taigi kas rytą rekomenduojama suvalgyti bent saujelę mėlynių, pavyzdžiui, su jogurtu ar avižinių dribsnių koše.

Beprotiška dieta: valgyti tik tai

Beprotiška dieta: valgyti tik tai, kas telpa į šakutę

Prancūzijoje dietas renkasi ne tik nutukę ar problemų su riebalais turintys asmenys, tačiau visi norintys išlaikyti normalų kūno svorį. Vienas būdų – vakarienei valgyti tik tai, kad telpa į šakutę, tačiau nevengti sočių pusryčių ir pietų.