Search Results for: "baltas vynas"

Maistas ir vynas. Pagrindiniai derinimo principai

Maistas ir vynas. Pagrindiniai derinimo principai

Protingai parinkti vyną – tai profesionalaus someljė pareiga, tačiau šito galima išmokti ir nelankant profesionalių kursų. Tereikia žinoti, kokie yra pagrindiniai vyno ir maisto derinimo principai. Žinodami, koks vynas tinka prie mėsos, vaisių, sūrių, niekada neapsiriksite ir galėsite patarti smalsiems draugams.
Kas yra stalo „šeimininkas“ – maistas ar vynas? Šis klausimas tapo barikada tarp someljė ir kulinarų. Juk prie „grakščių“ ir sudėtingų aukštojo pilotažo virtuvės patiekalų tinka, palyginus, paprasti ir lengvi vynai, iš kurių daug neuždirbsi. Visiškai priešinga situacija vyksta kai prie prabangių vynų, pasižyminčių sudėtinga skonio puokšte, patiekiama lengva ir nesudėtinga „palyda“.

Vynų specialistas A.Koncijalovas: „Cepelinai ir vynas dera“

Vynų specialistas A.Koncijalovas: „Cepelinai ir vynas dera“

Iš lietuviškojo užstalės folkloro žinome arba bent jau esame girdėję dainas apie alų, midų ir skaidrią degtinėlę, o štai vyno gėrimo tradicijos, atrodo, Lietuvą pasiekė tik palyginti neseniai.

Krevetės drebučiuose

Krevetės drebučiuose

Želatiną užpilkite vandeniu, kad išbrinktų. Šparagus 30 minučių verdkite 2l. pasūdyto ir citrinų sultimis parūgštinto vandens. 300 ml šparagų nuoviro ištirpinkite želatiną. Ataušinkite, sumaišykite su vynu.
Į formeles įpilkite truputį paruošto skysčio, atšaldykite.

Makaronai su krevetėmis ir daržovėmis

Makaronai su krevetėmis ir daržovėmis

Česnaką susmulkinkite ir apkepkite kartu su supjaustytu poru ir krevetėmis. Suberkite kubeliais pjaustytą papriką, šparagines pupeles. Kai viskas apkeps, sudėkite šiaudeliais pjaustytą kinišką kopūstą, užpilkite sultiniu ir patroškinkite. Sultiniui kiek išgaravus, supilkite vyną ir troškinkite apie 5 min, tada supilkite grietinėlę.

Žuvies frikasė

Žuvies frikasė

Žuvį supjaustykite gabaliukais, pabarstykite druska, pipirais, apvoliokite miltuose ir apkepinkite svieste. Išimkite žuvį į lėkštę.
Susmulkinkite svogūną ir apkepinkite svieste, kol pagels ir suminkštės. Supilkite vyną, sultinį, citrinos sultis. Kiaušinio trynį lengvai išplaktite su 2 šaukštais vandens. Nuolat maišydami plona srovele supilkite plakinį. Sudėkite žuvį atgal ir patroškinkite 10 min.

Kumpio suktinukai su sūriu ir pievagrybiais

Kumpio suktinukai su sūriu ir pievagrybiais

Pievagrybių griežinėlius pakepinkite su sviestu, išgriebkite. Į ištirpdytą sviestą suberkite miltus, pagardinkite baltu vynu bei grietinėle, pakaitinkite, kol padažas sutirštės. Pagardinkite prieskoniais. Sudėkite pakepintus pievagrybius, įmuškite kiaušinį, suberkite sūrį. Gerai išmaišykite.

Pikantiška sūrio sriuba

Pikantiška sūrio sriuba

Svogūną ir česnako skilteles nulupkite, susmulkinkite, patroškinkite gilioje keptuvėje svieste, kol pagels. Kriaušę nuplaukite, nulupkite, supjaustykite kubeliais, sumeskite į kepintus svogūnus ir kelias minutes patroškinkite.

Jautienos išpjovos suktinukai su padažu

Jautienos išpjovos suktinukai su padažu

Kaip gaminame:

Jautienos išpjovą lengvai pamuškite, pabarstykite druska, maltais pipirais. Ant prieskoniais įtrintos jautienos dėkite cikorijos ir rukolos salotų, pabarstykite tarkuotu kietuoju sūriu ir mėsą su įdaru susukite į suktinuką.

Suktinuką pavoliokite miltuose ir iš visų pusių apkepkite įkaitintame aliejuje. Tada perdėkite juos į karščiui atsparų indą ir pabaikite kepti vidutinio karštumo orkaitėje, kol mėsa bus visiškai iškepusi.

Garnyrui bulves išvirkite kartu su salierais. Kai daržovės bus išvirę, vandenį nupilkite, sudėkite sviestą, supilkite pakaitintą pieną ir viską sugrūskite į iki vientisos masės. Košę pagardinkite druska.

Padažui svogūnus nuvalykite ir supjaustykite kubeliais. Pakepinkite juos įkaitintame aliejuje. Kai svogūnai pasidarys permatomi, supilkite sojos, Vorčesterio padažą bei baltąjį vyną. Jei reikia pagardinkite padažą dar druska, maltais juodaisiais pipirais bei sutrintu česnaku. Viską perkoškite per sietelį, o skystį sutirštinkite pakepintais miltais ir aliejumi.

Iškeptus jautienos suktinukus patiekite su bulvių bei salierų koše ir tirštu padažu.
Skanaus!

Avokadų sriuba su krevetėmis

Avokadų sriuba su krevetėmis

Nusilupam avokadą, supjaustome kubeliais, nuplauname porą ir supjaustome griežinėliais, česnaką suspaudžiame spaustuku. Į puodą, kuriame virsim sriubą, dedame šaukštą sviesto, beriame porą ir česnaką. Apkepiname ir tuomet dedame avokadą, beriame prieskonius, šiek tiek pakaitiname ir beriame miltus, baltą vyną ir sultinį. Verdame maždaug 8 minutes. Išlukštentas krevetes dedame į keptuvėje išlydytą sviestą, išspaudžiame citrinos sultis ir kepiname, kol dings skystis keptuvėje. Išvirusią sriubą į dubenėlį, ant viršaus dedame šiek tiek krevečių.

Populiariausios balto vyno rūšys

Populiariausios balto vyno rūšys

Vynų lentyna prekybos centre jums primena džiungles? Keisti prancūziški pavadinimai ant butelių jums reiškia maždaug tą patį, ką ir kvantinės fizikos terminai? Pagrindiniai būdvardžiai, kuriais apibūdintumėte vyną yra baltas, raudonas, sausas, saldus? Ir visgi norite sužinoti ir patirti šiek tiek daugiau? Jei bent į vieną šių klausimų sau mintyse atsakėte „taip“, šis tekstas jums pravers. Jis gali jums atstoti trumpą vyno žodynėlį. Apžvelgsime populiariausius pasaulyje rūšinius vynus, jų geografiją, skiriamuosius bruožus.