Search Results for: "avižų dribsniai"

Penki mitai apie avižų dribsnius

Penki mitai apie avižų dribsnius

Greitėjantis gyvenimo tempas, deja – nori nenori – verčia rinktis greitą maistą. Tačiau „greitas maistas“ ir „nesveikas maistas“ daugeliui yra tapačios sąvokos. Tad ne vienam atrodo įtartini net ir išgirtieji avižų dribsniai, kurie yra vienas greičiausiai paruošiamų produktų. Ekspertai atkreipia dėmesį į keletą šių dribsnių savybių ir mitų.

Iš gamtos – muilo gaminimas namuose

Iš gamtos – muilo gaminimas namuose

Natūralumui pirmenybę teikianti Valentina metus laiko rinko informaciją apie namie gaminamą muilą ir jau kaip pusmetis tuo užsiima. Prieš pasidalindama sukauptomis žiniomis mergina įspėja, kad tai atsakingas procesas, tad reikia laikytis visų straipsnyje nurodytų atsargumo priemonių.

Valentina demonstruos muilo gaminimą šaltuoju būdu, kuris, beje, yra paprastesnis už karštąjį. Mergina neišduoda savojo recepto, tačiau įvairiausių variantų galima rasti internete. Čia išsamiai pateikiamas pats procesas su itin naudingais patarimais.

Taigi pradedam alyvuogių aliejaus bekvapio muilo gaminimą:

1.Pasiruošiame visas darbui reikalingas priemones. Jums reikės: svarstyklių, indo (tik ne aliuminio), kuriame bus tirpdomi aliejai, didesnio indo, kuris bus naudojamas kaip vandens vonelė, aukšto matavimo indo, šaukšto, termometro (rodančio iki 100 laipsių), guminių pirštinių, prijuostės, apsauginių akinių, respiratoriaus, blenderio, formos, į kurią bus supilamas pagamintas muilas. Gaminimui reikalingi produktai: skystieji (alyvuogių, migdolų, avokadų ir kt.) ir kietieji (kokoso, palmių, sviestmedžio, kakavos ir kt.) aliejai, šarmas, distiliuotas vanduo, actas (neutralizuoti šarmui). Papildai priklauso nuo pasirinkto recepto: molis, eteriniai aliejai, įvairios žolelės. Pavyzdžiui, muilui-kūno šveitikliui naudojama – jūros druska, smulkinti avižų dribsniai, malta kava, aguonos. Spalvai išgauti galima įpilti morkų ar burokėlių sulčių.

2.Apsiginkluojame visa išvardyta amunicija ir pasveriame reikiamą kiekį šarmo. Tai geriausia daryti atviroje patalpoje, pavyzdžiui, balkone. Šarmą galima sverti, kad ir paprastame indelyje nuo jogurto. Vandenį taip pat sveriame. Vietoj jo galima naudoti pasigamintą žolelių nuovirą. Valentina naudojo ramunėlių. Nuovirą būtina atvėsinti.

3.Šarmą beriame į vandenį (jokiu būdu ne atvirkščiai) ir greitai maišome šaukštu, kol jis ištirps. Jeigu naudojamas vanduo, jis turi tapti skaidrus. Masė labai greitai įkais iki aukštos temperatūros. Mišinį atvėsiname iki 35–50 laipsnių.

4.Kol mišinys vėsta, tirpdome ant ugnies kietuosius aliejus puode, kuris yra įdėtas į kitą puodą su vandeniu. Ištraukiame iš vandens vonelės puodą su ištirpusiais kietaisiais aliejais ir supilame pasirinktus skystuosius aliejus, kurie atvėsins masę. Šiuo atveju naudotas skystasis alyvuogių aliejus.

5.Kai vandens-šarmo mišinio ir aliejų mišinio temperatūros bus vienodos, juos tarpusavyje sumaišome. Lėtai pildami vandens-šarmo mišinį į aliejus maišome šaukštu. Geriausia pilti per sietelį, kuriame liks neištirpę šarmo likučiai.

6.Įjungiame blenderį ir su pertraukomis maišome po 20–30 sekundžių. Pamažu masė ima tirštėti. Kai ji tampa tokia tiršta, kad užrašius ką nors, užrašas išlieka, sustojame.

7.Sudedame visus norimus papildus.

8.Supilame masę į formą. Išlyginame nelygumus. Uždengiame šiltai ir paliekame 1–2 paroms sustingti. Šiluma reikalinga gelio fazei, t .y. šarmo ir aliejaus transformacijai į muilą, muilo brendimo procesui.
9.Po 1–2 parų supjaustome muilą į gabalėlius ir paliekame juos apdžiūti. Sudedame į kokią nors dėžę taip, kad muilo gabaliukai gautų oro. Laikome kokias 4–6 savaites. Anksčiau pradėjus naudoti muilą, jis gali pakenkti odai. Jeigu prausiantis, jaučiamas dilgčiojimas, reiškia – muilą reikia dar palaikyti. Turi nesijausti jokio diskomfortą.

Svarbu. Viso proceso metu nenusiimame pirštinių ir akinių, saugomės, kad neužtikštų šarmas. Kai muilas jau formoje, sutvarkome darbo vietą ir tik tada nusiimame apsaugines priemone. Gaminant muilą, svarbu, kad toje pačioje patalpoje nebūtų vaikų ir gyvūnų.

Valentina pagamino 800 gramų muilo, kuriam sunaudojo medžiagų už 30 litų. Tačiau čia pateikiamas paprasčiausias variantas. Kaina priklauso nuo pasirinkto recepto. Brangiausiai kainuoja eteriniai aliejai.

Valentinos gaminto muilo gabaliuką galima įsigyti už 5–10 litų. Susidomėjusieji ar šiaip turintys klausimų, galite su mergina susisiekti el. p. [email protected]

Parengė Dovilė Raustytė
Nuotr. Valentinos ir Photos.com

„Pasidaryk pats“ dovanų idėjos Mamoms

„Pasidaryk pats“ dovanų idėjos Mamoms

Motinos diena – jau šį sekmadienį ir turbūt ne vienas iš Jūsų jau ieško dovanos savo brangiausiam žmogui. Vieni pasitenkina pirktine gėlių puokšte, kiti jų priskina patys, treti patys pagamina smulkias dovanėles. Ir turbūt visi variantai Mamoms yra patys gražiausi, geriausi ir mieliausi, tačiau visgi, rankomis padarytos mielos smulkmenos tiek dovanojančiam, tiek Mamai suteiks daug malonumo. O kad Jums idėjų nepritrūktų – keletas puikių pasidaryk pats minčių.

Norintiems maitintis sveikai

Norintiems maitintis sveikai

Neįmanoma pervertinti sveikos mitybos svarbos. Pasaulio sveikatos organizacija konstatavo, kad dvi pagrindinės sveikatos sutrikimų priežastys Europoje ir JAV yra pasyvus gyvenimo būdas ir netinkama mityba. Tai kas gi žinotina norint sveikai maitintis?

Geriausi produktai organizmo valymui

Geriausi produktai organizmo valymui

Kaip pašalinti iš organizmo šlakus ir toksinus? Geriausia – judėti, gerti daugiau vandens, apsilankyti pas limfodrenažinių masažų specialistą ir, žinoma, pakoreguoti valgymo įpročius. Štai keli produktai, padėsiantys išvalyti jūsų organizmą.

Kaip ir kodėl mes pradėjome valgyti tris kartus per dieną

Kaip ir kodėl mes pradėjome valgyti tris kartus per dieną

Dažną lietuvį nustebina tas faktas, jog keistam Jūsų įsitikinimui, kad neva pusryčiai yra svarbiausias dienos valgis, dar nėra nė šimto metų. Pirmą kartą toks teiginys pasirodė tik 1915 metais Franzo Kafkos „Metamorfozėje“, ir lig tol niekas taip nė nemanė. Svarbiausiu valgiu žmonija laikė pietus, o pusryčiai tokiais, kokiais mes juo pažįstame šiandien, atsirado tik XIX amžiaus viduryje. Kaip, beje, ir vakarienė. Jau net nekalbant apie tokius Naujausių laikų išmislus kaip priešpiečiai ir pavakariai ar naktipiečiai.