Search Results for: "Deivydas Praspaliauskas"

„Lauro lapo“ šefas dalinosi idėjomis su dizaino studentais (foto)

„Lauro lapo“ šefas dalinosi idėjomis su dizaino studentais (foto)

Nedaugelis Vilniaus dailės akademijos (VDA) dizaino katedros studentų yra lankęsi populiariame Vilniaus restorane „Lauro lapas“, todėl jau spėjusį išgarsėti jaunąjį restorano savininką ir šefą sutiko smalsiai. VDA dizaino katedroje įkurtoje „Electrolux maisto ir dizaino laboratorijoje“ Deivydas Praspaliauskas ne tik dalinosi kulinarinėmis idėjomis, bet ir pasakojo savo istoriją.

Dieną be dietų Lietuvoje išrinkta pirmoji prieskonių karalienė (receptas)

Dieną be dietų Lietuvoje išrinkta pirmoji prieskonių karalienė (receptas)

Vakar, Tarptautinės dienos be dietų vakarą, išrinkta pirmoji Lietuvoje Prieskonių karalienė. Dėl šio titulo „Santa Maria“ inicijuotame konkurse rungėsi trys kulinarijos entuziastės, pakeliui į finalą įveikusios 50 konkurso dalyvių. Finalisčių pasirodymą ir jų pagamintą vakarienę vertino virtuvės virtuozai Deivydas Praspaliauskas ir Tomas Rimydis, kulinarinių knygų vertėja, maisto tinklaraščio autorė Eglė Mačerauskienė ir „Santa Maria“ prieskonių ekspertas Artūras Braslauskas. Nugalėtoja tapo ir prieskonių karūna pasidabino kaunietė Vita Klišaitienė.

Geriausio Lietuvos virėjo titulo savininkas dalijasi firminiu receptu

Geriausio Lietuvos virėjo titulo savininkas dalijasi firminiu receptu

Daugelyje kulinarijos konkursų sužibėjęs restorano „Lauro lapas“ šefas Deivydas Praspaliauskas atnaujino vieną sėkmingiausių savo receptų, padėjusių laimėti Geriausio Lietuvos virėjo titulą. Jis siūlo iš pažiūros tradicinius patiekalus atėjus pavasariui žadinti iš žiemos miego riešutais ir džiovintais vaisiais. D. Praspaliauskas tradicinę jautieną rekomenduoja ant pietų stalo tiekti pakepus keptuvėje su burokėliais ir riešutų bei džiovintų spanguolių pagardais.

Lietuvis – trečias tarp geriausių Šiaurės Europos jaunųjų virėjų

Lietuvis – trečias tarp geriausių Šiaurės Europos jaunųjų virėjų

Savaitgalį Londone vykusiose jaunųjų virėjų varžybose „Hans Bueschkens Young Chef Challenge“ lietuvis Deivydas Praspaliauskas laimėjo bronzos medalį. Pasaulinės vyriausių virėjų organizacijų asociacijos (World Association of Chefs Societies) organizuojamame renginyje, kuriame Lietuvos atstovas dalyvavo pirmą kartą, D. Praspaliauskas buvo trečias tarp Šiaurės Europos šalių deleguotų virėjų ir nusileido tik šiuo metu kulinarijos pasaulio madas diktuojančių Švedijos ir Danijos šalių atstovams.

„Varžybų organizatoriai prieš du mėnesius informavo apie pagrindinius trijų patiekalų, kuriuos turėjau pagaminti, ingredientus, tačiau šios žinios dalyvavimo varžybose nepalengvina. Į renginį vežiausi savo produktus, įrankius, lagaminuose nebeliko vietos įrenginiams. Be to, jo metu svarbu ne tik galutinis rezultatas, bet ir procesas – varžybų ringe išbuvau 5 valandas, per kurias vos kelis kartus pakėliau galvą“, – sakė Deivydas Praspaliauskas, 2010 m. išrinktas geriausiu Lietuvos virėju.

Varžybų Londone dalyviai turėjo pagaminti tris patiekalus po 8 porcijas. Juos vertino penki Pasaulinės vyriausių virėjų organizacijų asociacijos teisėjai. Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos deleguotas D. Praspaliauskas ruošė karštą brandintos jautienos užkandį su karamelizuotais svogūnais burokėlių sultyse, pagrindiniam patiekalui – dviem būdais paruoštą otą – virtą su marinuotais burokėliais ir burokėlių daigais bei keptą su grybų ir rudojo sviesto padažu, desertui – braškių parfė, braškių pyragaitį, braškinį ganache ir tapijoką su braškių padažu.

Jaunųjų kulinarų varžybos „Hans Bueschkens Young Chef Challenge“ šiais metais organizuojamos jau šeštą kartą. Kas dvejus metus vykstančio renginio tikslas – suteikti galimybę jauniems, iki 25 metų amžiaus, virėjams pademonstruoti savo talentą tarptautiniu lygiu bei didinti jų meistriškumą. Pirmasis iš Pasaulinės vyriausių virėjų organizacijų asociacijos narių ėmęsis šio tikslo buvo 1980–88 metais jai vadovavęs virėjas iš Vokietijos Hans Bueschkens, kurio garbei ir pavadintos varžybos.