Now Reading
Čiko ir Rita

Čiko ir Rita

Čiko ir Rita

REŽISIERIAI: Fernando Trueba ir Javier Mariscal
BALSAI: Limara Meneses, Eman Xor Ona, Mario Guerra
Animacija, miuziklas
Ispanija, Didžioji Britanija
2010
94‘
N-16
Originalo kalbos: ispanų, anglų
Subtitrai: lietuvių

Kuba. 1948-ieji. Vieną vakarą nuostabus dainininkės Ritos balsas perveria jauno pianisto Čiko širdį. Svaigaus šokio sūkury gimsta dviejų artistų meilė, atnešianti jiems ne tik džiaugsmo, bet ir skausmo. Jaunuolių kelias, siekiant muzikinių aukštumų ir pripažinimo, iš Havanos nusidrieks iki Niujorko, Paryžiaus, Holivudo ir Las Vegaso. Jie ne kartą išsiskirs ir vėl atras vienas kitą. Šis animacinis miuziklas skamba nuotaikingais tradicinės kubietiškos muzikos ir lotynų džiazo ritmais.

Apie kūrėjus:

Fernando Trueba
Fernando Trueba yra daugybę apdovanojimų pelnęs scenarijų autorius, režisierius ir prodiuseris, kurio karjera dešimtmečius tęsiasi kine, televizijoje, teatre bei muzikos arenoje. Jo filmas Belle Epoque, su Penelope Cruz, pelnė „Oskarą” ir BAFTA apdovanojimą. Truebai teko pasimėgauti trumpu flirtu su Holivudu kuriant romantinę komediją Too Much su Antonio Banderasu, Melanie Griffith ir Daryl Hannah, tačiau jis sugrįžo į savo gimtąją Ispaniją ir su filmu La Nina De Tus Ojos (Svajonių merginos), susižėrė septynis „Gojos” apdovanojimus.
Paskutinis Trueba’os filmas El Baile De La Victoria buvo nominuotas 2010 m. „Oskarui” bei „Gojos” apdovanojimui net dešimtyje kategorijų.
Tarp Truebos išleistų kūrinių yra ir Kino žodynas. Mat karjerą režisierius pradėjo kaip kino kritikas viename populiariausių Ispanijos laikraščių El Pais.

Javier Mariscal
Javier Mariscal yra menininkas ir dizaineris, dirbantis įvairiose srityse, tarp kurių – iliustracija, grafika, komiksai, piešiniai, animacija, interjeras, produktų, baldų bei web dizainas. 1979 m. jis sukūrė Bar Cel Ona (Baras, Dangus, Banga) logotipą jį įsivaikinusiam Barselonos miestui -galingą grafinės komunikacijos darbą, atnešusį jam staigų pripažinimą. Javier populiarumas dar išaugo, kai jo kūrinys buvo pasirinktas 1992 m. Barselonos Olimpiados talismanu. Twipsis, pasirinktas talismanu Hanoverio 2000 Expo, tapo animacinio TV serialo žvaigžde.
Valencijoje gimęs dizaineris, 1989 m. Barselonoje atidarė studiją Estudio Mariscal bei laimėjo daug premijų skirtinguose konkursuose. Nauja jo darbų paroda Mariscal A La Pedrera 2010 rugsėjį buvo pristatyta viename gasiausių architekto Gaudžio pastatų – Barselonoje. Su kūrėjo darbais galima susipažinti internetinėje svetainėje www.mariscal.com

Kompozitorius Bebo Valdes
Gimęs Havanoje 1918 m., pianistas, kompozitorius ir aranžuotojas Bebo Valdes yra vienas geriausių savo kartos Kubos muzikantų. Savo karjerą penktajame dešimtmetyje jis pradėjo kaip naktinio klubo pianistas, be daugelio kitų tapdamas pianistu ir aranžuotoju Ernesto Lecuonai ir Ritai Montaner. Valdes, prieš sukuriant savąjį ritmą pavadinimu batanga, užėmė svarbų vaidmenį mambo ir Filin judėjime šešiasdešimtaisiais. 1952m. muzikos prodiuseris Norman Granz Havanoje kartu su juo įrašė pirmąjį Cuban Descarga. Kubos revoliucijos pasekmės privertė muzikantą palikti savo gimtąją šalį. Po trijų dešimtmečių jį aptiko skambinant pianinu Stokholmo restorane. 1994 m. kompaktinė plokštelė Bebo Rides Again atgaivino jo karjerą, o Fernando Truebos dokumentinis filmas Calle 54 jo pianiną paskambino platesnei auditorijai. Su Fernando Trueba Productions Valdes įrašė El Arte Del Sabor (2002), pelniusį Lotynų Amerikos Grammy už geriausią tradicinį albumą, Lagrimas Negras (2003) buvo apdovanotas dviem Grammy.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top